Menemen iz pećnice sa zapečenim patlidžanima

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • 6 jaja
  • voda
  • 5 rajčica
  • 2 crvene paprike rog
  • 2 paprike babure
  • 3 feferona
  • 3 čili-papričice
  • 2 dugoljasta patlidžana
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • sol
  • čajna žličica mljevene ljute paprike
  • češanj češnjaka
  • 3 grančice svježeg origana
  • sir kašar u kalupu
  • 3 grančice bosiljka
  • Za posluživanje kao prilog

Priprema

  • 1. U dublji lonac ulijte vodu i stavite da zakuha.
  • 2. Na donjem dijelu rajčica napravite rez u obliku +.
  • 3. S crvenih rog-paprika uklonite peteljke, razrežite ih po dužini, očistite koštice i grubo narežite na nekoliko komada.
  • 4. Paprikama baburama odrežite gornji dio, očistite koštice i narežite ih na velike komade.
  • 5. Narežite feferone i čili-papričice.
  • 6. Duguljasti patlidžan stavite na štednjak i zapecite.
  • 7. Drugom duguljastom patlidžanu odrežite peteljku, prepolovite ga po dužni i narežite na tanke ploške.
  • 8. Tavu stavite na vatru, u nju dodajte oko tri jušne žlice maslinova ulja, paprike i patlidžane ubacite dok je još hladna. Patlidžani se kuhaju brže od paprika pa ih ostavite na vrhu. Malo posolite i dodajte otprilike jednu čajnu žličicu mljevene ljute paprike.
  • 9. Češanj češnjaka ogulite, sitno nasjeckajte, ubacite u tavu i nastavite zajedno pirjati na laganoj vatri. Povremeno promiješajte.
  • 10. Svježi origano nasjeckajte i dodajte u tavu s paprikama.
  • 11. U odvojenu posudu natočite vodu i dodajte led.
  • 12. U vrelu vodu ubacite rajčice, odbrojite pet sekundi, izvadite ih i uronite u vodu s ledom.
  • 13. Kratko ih ostavite u ledenoj vodi, a potom ih izvadite i ogulite vukući kožu od dijela koji ste zarezali. Zahvaljujući tom postupku, koža rajčice lakše će se guliti, a one će zadržati oblik.
  • 14. Oguljene rajčice grubo narežite, dodajte u tavu s paprikama i patlidžanima te promiješajte. Poklopite tavu, smanjite vatru i ostavite sve povrće da se kuha u vlastitom soku.
  • 15. Zapečeni patlidžan stavite u posudu koju ćete zatvoriti kuhinjskom folijom. Ostavite da odstoji dok ne postane mlak. Tako će se lakše oguliti.
  • 16. Mlaki patlidžan ogulite, narežite na male komade, dodajte povrću u tavi i promiješajte. Još kratko vrijeme sve zajedno pirjajte i ugasite vatru.
  • 17. Šest malih posuda za pečenje nauljite i u njih rasporedite mješavinu povrća koju ste pripremili. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite otprilike prst prostora. Po vrhu naribajte sir kašar, ali ne previše.
  • 18. Razbijte šest jaja, odvojite bjelanjke od žumanjaka tako da žumanjci ostanu cijeli u ljuskama, a bjelanjke stavite u oveću posudu za miksanje. Dodajte malo soli i mikserom tucite bjelanjke dok ne poprime snježnobijelu boju. Kako biste provjerili jesu li gotovi, prstima uzmite malo jaja. Ako vam bjelanjak u čvrstom stanju ostane na prstu i ne padne, znači da su gotovi.
  • 19. Bjelanjak koji se napuhnuo i zapjenio grabite žlicom i stavljajte na povrće u posudicama za pečenje u velikim grudama, poput snjegovića. Na svakom bjelanjku vrhom žlice napravite lagano udubljenje i u njega stavite žutanjak koji ste odvojili.
  • 20. Posudice za pečenje oprezno stavite na lim za pečenje i lagano popaprite. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 8-9 minuta, dok se bjelanjak i žumanjak ne zapeku.
  • 21. Pečene menemene izvadite iz pećnice, po njima pospite malo lista bosiljka i poslužite s kruhom narezanim na kriške.

Povezani recepti

Vidi sve