Menemen iz pećnice sa zapečenim patlidžanima

Menemen iz pećnice sa zapečenim patlidžanima

Opis

Priprema:

U dublji lonac ulijte vodu i stavite da zakuha.

Na donjem dijelu rajčica napravite rez u obliku +.

S crvenih rog-paprika uklonite peteljke, razrežite ih po dužini, očistite koštice i grubo narežite na nekoliko komada.

Paprikama baburama odrežite gornji dio, očistite koštice i narežite ih na velike komade.

Narežite feferone i čili-papričice.

Duguljasti patlidžan stavite na štednjak i zapecite.

Drugom duguljastom patlidžanu odrežite peteljku, prepolovite ga po dužni i narežite na tanke ploške.

Tavu stavite na vatru, u nju dodajte oko tri jušne žlice maslinova ulja, paprike i patlidžane ubacite dok je još hladna. Patlidžani se kuhaju brže od paprika pa ih ostavite na vrhu. Malo posolite i dodajte otprilike jednu čajnu žličicu mljevene ljute paprike.

Češanj češnjaka ogulite, sitno nasjeckajte, ubacite u tavu i nastavite zajedno pirjati na laganoj vatri. Povremeno promiješajte.

Svježi origano nasjeckajte i dodajte u tavu s paprikama.

U odvojenu posudu natočite vodu i dodajte led.

U vrelu vodu ubacite rajčice, odbrojite pet sekundi, izvadite ih i uronite u vodu s ledom.

Kratko ih ostavite u ledenoj vodi, a potom ih izvadite i ogulite vukući kožu od dijela koji ste zarezali. Zahvaljujući tom postupku, koža rajčice lakše će se guliti, a one će zadržati oblik.

Oguljene rajčice grubo narežite, dodajte u tavu s paprikama i patlidžanima te promiješajte. Poklopite tavu, smanjite vatru i ostavite sve povrće da se kuha u vlastitom soku.

Zapečeni patlidžan stavite u posudu koju ćete zatvoriti kuhinjskom folijom. Ostavite da odstoji dok ne postane mlak. Tako će se lakše oguliti.

Mlaki patlidžan ogulite, narežite na male komade, dodajte povrću u tavi i promiješajte. Još kratko vrijeme sve zajedno pirjajte i ugasite vatru.

Šest malih posuda za pečenje nauljite i u njih rasporedite mješavinu povrća koju ste pripremili. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite otprilike prst prostora. Po vrhu naribajte sir kašar, ali ne previše.

Razbijte šest jaja, odvojite bjelanjke od žumanjaka tako da žumanjci ostanu cijeli u ljuskama, a bjelanjke stavite u oveću posudu za miksanje. Dodajte malo soli i mikserom tucite bjelanjke dok ne poprime snježnobijelu boju. Kako biste provjerili jesu li gotovi, prstima uzmite malo jaja. Ako vam bjelanjak u čvrstom stanju ostane na prstu i ne padne, znači da su gotovi.

Bjelanjak koji se napuhnuo i zapjenio grabite žlicom i stavljajte na povrće u posudicama za pečenje u velikim grudama, poput snjegovića. Na svakom bjelanjku vrhom žlice napravite lagano udubljenje i u njega stavite žutanjak koji ste odvojili.

Posudice za pečenje oprezno stavite na lim za pečenje i lagano popaprite. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 8-9 minuta, dok se bjelanjak i žumanjak ne zapeku.

Pečene menemene izvadite iz pećnice, po njima pospite malo lista bosiljka i poslužite s kruhom narezanim na kriške.

Sastojci

Sastojci

  • 6 jaja
  • voda
  • 5 rajčica
  • 2 crvene paprike rog
  • 2 paprike babure
  • 3 feferona
  • 3 čili-papričice
  • 2 dugoljasta patlidžana
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • sol
  • čajna žličica mljevene ljute paprike
  • češanj češnjaka
  • 3 grančice svježeg origana
  • sir kašar u kalupu
  • 3 grančice bosiljka

Za posluživanje kao prilog

Povezani recepti