Meksičke čokoladne krafne
Recept iz: Pati Jinich
Za pripremu
U posudi srednje veličine zagrijati mlijeko na srednjoj do slaboj vatri. Dodati komade čokolade i miješati povremeno dok se ne rastopi. Skinuti s vatre i meksičkom molinilo mutilicom ili običnom mutilicom, umutiti smjesu što je više moguće. Ostaviti sa strane.
U posudi pomiješati brašno sa šećerom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju. Dodati otopljeni maslac, suhe sastojke kao i umućeno jaje te početi miješati špatulom. Polako uliti meksičko čokoladno mlijeko miješajući brzo da se jaje ne skuha ako je mlijeko još vruće. Nastaviti miješanje dok se ne dobije jedinstveno i homogeno tijesto, oko jednu minutu. Smjesa treba biti sjajna i pomalo tekuća. Može se kušati jer je vrlo ukusno. Ostavite da odstoji par minuta i dobit će na volumenu, što je poželjno. U međuvremenu, zagrijte tavu na srednjoj do slaboj vatri dok ne postane vrlo vruća, 4 do 5 minuta. Namažite tavu maslacem i stavite tijesto u svaku rupu, do 3/4 popunjenosti.
Kada se dobije mogućnost da se pomiču mjehurići (kao kada su palačinke spremne za okretanje), ali tijesto u sredini je još tekuće, može se staviti polovica žličice punjenja po izboru. Prekrijte s još smjese da se preklope preko ruba. Pomoću dvije žlice ili dvije drvene čačkalice, okrenite krafne na drugu stranu. Ostavite ih minutu-dvije i onda ih izvadite iz tave. Posipajte slastičarskim šećerom po želji i jedite ih dok su vruće.
Ako se prave obične palačinke, onda ih treba ispeći kao obične palačinke. Zagrijati tavu na srednje slabu vatru da se dobro ugrije. Namazati neslanim maslacem i zaimačom staviti smjesu u tavu. Okrenuti kada se na gornjoj strani počnu pojavljivati mjehurići, a donja se strana odvaja od tave. Peći sa suprotne strane minutu, dvije i servirati. Punjenje staviti odozgo.
Sastojci
- Sastojci
- 236 ml mlijeka
- 2 meksičke čokolade, svaka po 85 g, narezane na velike komade
- 128 i 32 g svenamjenskog brašna
- 2 žlice šećera
- 2 žličica praška za pecivo
- 1 žličice sode bikarbone
- Prstohvat grube morske soli
- 3 žlice rastopljenog neslanog maslaca, i još za mašćenje tave
- 1 veliko jaje
- Posebna oprema, opcija – punjač za palačinke
- Nadjevi, dulce de leche ili cajeta, čokoladni namaz i onaj od lješnjaka, džem ili pekmez
- slastičarski šećer, može i za posipanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Pati Jinich
Machaca sa škampima i burritosi s krumpirom
Recepti Pati Jinich
Serrano Salsa Cruda umak
Recepti Pati Jinich
Kolač od četiri vrste mlijeka sa šljivama i marelicama
Recepti Pati Jinich
Campechano Tacosi sa salsom u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Tjestenina u pikantnom umaku s kobasicama i školjkama
Recepti Pati Jinich
Komadi mesa sa smeđim šećerom
Recepti Pati Jinich
Enchilade s račićima u bogatom umaku od rajčica
Recepti Pati Jinich
Salata od lignji sa žara, radiča i endivije
Recepti Pati Jinich
Tortica od manga i limete