Mekane okruglice
Sastojci:
TIJESTO ZA OKRUGLICE:
- 1 1/4 šalice glatkog brašna plus još malo da se pobrašni radnu površinu
- 1 velika žlica mlijeka u prahu
- 1 1/2 velika žlica superfinog šećera
- 1 ravna čajna žličica brzorastućeg kvasca
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 6 velikih žlica tople vode
- 1 velika žlica biljnog ulja
NADJEV:
- 1 šalica ostataka od mesne pečenke poput pečene svinjetine, odstraniti masnoću i narezati na kockice veličine pola centimetra
- 1 mladi luk, prepoloviti i sitno nasjeckati
- 1/2 mrkve, oguliti i narezati na kockice od 0,5 cm
- 1 velika žlica paste od rajčice
- 1 velika žlica laganog umaka od soje
- 1/2 čajne žličice mljevenog bijelog ili crnog papra
- 2 velike žlice biljnog ulja
- 2 šalice kvalitetnog goveđeg temeljca (ili pilećeg temeljca ako upotrebljavate pileće meso)
- slatki čili umak, za posluživanje
Za tijesto za okruglice: u velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. U sredini napravite rupicu i dodajte vodu. Pomoću žlice povežite sastojke. Istresite tijesto na radnu površinu i mijesite oko jedne minute dok ne dobijete glatko tijesto.
Namastite zdjelu uljem. Stavite tijesto u zdjelu i pokrijte. Ostavite da se diže 45 minuta ili dok se ne udvostruči.Za nadjev: u maloj zdjeli pomiješajte pečeno meso, mladi luk, mrkvu, pastu od rajčice, umak od soje i papar. Pobrašnite radnu površinu i svoje ruke. Podijelite tijesto na dva dijela. Uzmite prvi dio i zarolajte ga u debelu kobasicu. Narežite je na četiri jednaka komada. Svaki komad zarolajte u lopticu. Spljoštite jednu lopticu u krug veličine dlana manje ruke, promjera oko 10 cm. U sredinu stavite vrhom punu veliku žlicu nadjeva. Istegnite i prebacite tijesto preko nadjeva te spojite rubove da nadjev ne može iscuriti. Donji dio okruglice uronite u brašno (da se ne bi lijepila) prije nego što je stavite na pladanj. Ponovite postupak i s preostalim tijestom i nadjevom. Pustite da se diže 30 minuta sa zatvorenom stranom prema dolje.
Kako biste skuhali okruglice, zagrijte ulje u velikoj tavi s neprianjajućim dnom i poklopcem. Stavite okruglice u tavu, sa zatvorenom stranom prema dolje. Kad okruglice dobiju zlatnu koricu na dnu (za to će biti potrebno oko dvije minute), dodajte temeljac. Pustite da uzavre, zatim prilagodite temperaturu tako da temeljac lagano vrije te pokrijte tavu poklopcem. Nemojte pokriti skroz do kraja da para može izaći.
Kuhajte oko 30 do 40 minuta ili dok ne čujete da cvrči. Kada počne cvrčati, to znači da je temeljac ispario. Kuhajte još jednu minutu da tijesto postane hrskavo prije posluživanja. Poslužite odmah te poškropite okruglice slatkim čili umakom.
Napomena:
Za vegetarijansku verziju ovih okruglica meso možete zamijeniti sitno sjeckanim šampinjonima a za kuhanje okruglica upotrijebite povrtni temeljac.