Neka voda zakipi u multipraktiku ili loncu.  Ako koristite multipraktik, dodajte mutilicu I dok mutite usipavajte palentu. (ako ne, samo postupno umiješajte palentu). Dodajte prstohvat soli i kuhajte 30 minuta na 80°C miješajući najmanjom brzinom. Ako kuhate u tradicionalnom loncu, kuhajte isto vrijeme, miješajući svakih 5 minuta.

Za gljive, zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri te prepecite slaninu 4-5 minuta prije nego dodate gljive i češnjak. Sotirajte još 5 minuta, a zatim začinite s malo soli i papra. Dodajte peršin.

Kad je palenta kuhana, dodajte maslac, naribani sir i još soli i papra prema ukusu te opet lagano izmiješajte dok se sir i maslac ne rastope.

Žlicom rasporedite palentu na tanjure I poslužite s mješavinom gljiva te malo dodatnog parmezana.

Sastojci

  • 200g fine palente (ne instant), najkvalitetnije koju možete naći
  • 1L vode
  • 100g svježe ribanog parmezana + dodatno za posluživanje
  • 40g maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 200g slanine, tanko narezane
  • 400g miješanih gljiva (šampinjona, smeđih šampinjona, enoki, vrganja), grubo nasjeckanih
  • 1 češanj češnjaka, tanko narezan
  • 1 šačica peršina, sitno nasjeckanog

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve