Masni kolač
Recept iz: James Martin
- Zamutite kvasac i vodu, nemojte koristiti vruću vodu kako ne bi deaktivirali kvasac; (možete koristiti hladnu vodu, ali će se tijesto duže dizati)
- Stavite brašno i sol u posudu sa trećinom masti i umiješajte. Napravite rupu u centru brašna i ulijte kvasac s vodom. Zamijesite sastojke zajedno u tijesto, ako su rubovi posude čisti tijesto je dobre konzistencije (ako je potrebno dodajte još vode).
- Na ravnu površinu pospite brašno te mijesite tijesto oko 5 minuta dok nije glatko i elastično. Stavite tijesto u čistu posudu te ga pokrite krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat dok se tijesto ne digne.
- Izvadite tijesto i stavite na ravnu površinu s brašnom te izvaljajte pravokutnik debljine 5mm. Premažite tijesto ostatkom masti i maslaca. Pospite tijesto jednom trećinom voća, šećera i kore. Preklopite koru na tri dijela, preklapajući donju trećinu prema gore i treću trećinu prema dolje. Okrenite za četvrtinu i ponovite proces s ostatkom sastojaka i savijajte jednako još 2 puta
- Namažite maslacem tepsiju veličine 20 x 25 cm. Prebacite tijesto na tepsiju, prekrite i ostavite da stoji još 30 minuta dok se ne digne.
- Unaprijed zagrijte pećnicu na 220°C.Zarežite tijesto u uzorak mreže koristeći jako oštar nož, zatim pecite oko 30 minuta dok ne postane zlatno-smeđe. Izvadite i servirajte toplo.
Sastojci
- 15g svježeg kvasca
- 275ml tople vode
- 450g oštro, bijelo brašno
- 2 prstohvata soli
- 75g masti, narezane
- 75g maslaca, narezanog
- 100g grožđica
- 75g ribizla
- 50g nasjeckane miješane kore citrusa
- 50g šećera u prahu
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom