1. Zamutite kvasac i vodu, nemojte koristiti vruću vodu kako ne bi deaktivirali kvasac; (možete koristiti hladnu vodu, ali će se tijesto duže dizati)
  2. Stavite brašno i sol u posudu sa trećinom masti i umiješajte. Napravite rupu u centru brašna i ulijte kvasac s vodom. Zamijesite sastojke zajedno u tijesto, ako su rubovi posude čisti tijesto je dobre konzistencije (ako je potrebno dodajte još vode).
  3. Na ravnu površinu pospite brašno te mijesite tijesto oko 5 minuta dok nije glatko i elastično. Stavite tijesto u čistu posudu te ga pokrite krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat dok se tijesto ne digne.
  4. Izvadite tijesto i stavite na ravnu površinu s brašnom te izvaljajte pravokutnik debljine 5mm. Premažite tijesto ostatkom masti i maslaca. Pospite tijesto jednom trećinom voća, šećera i kore. Preklopite koru na tri dijela, preklapajući donju trećinu prema gore i treću trećinu prema dolje. Okrenite za četvrtinu i ponovite proces s ostatkom sastojaka i savijajte jednako još 2 puta
  5. Namažite maslacem tepsiju veličine 20 x 25 cm. Prebacite tijesto na tepsiju, prekrite i ostavite da stoji još 30 minuta dok se ne digne.
  6. Unaprijed zagrijte pećnicu na 220°C.Zarežite tijesto u uzorak mreže koristeći jako oštar nož, zatim pecite oko 30 minuta dok ne postane zlatno-smeđe. Izvadite i servirajte toplo.

Sastojci

  • 15g svježeg kvasca
  • 275ml tople vode
  • 450g oštro, bijelo brašno
  • 2 prstohvata soli
  • 75g masti, narezane
  • 75g maslaca, narezanog
  • 100g grožđica
  • 75g ribizla
  • 50g nasjeckane miješane kore citrusa
  • 50g šećera u prahu

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve