Opis
Zagrijte gril na visoku temperaturu.
Sastojke za marinadu pomiješati u zdjeli. Dodati janjetinu i ostaviti da se marinira 10 minuta ili duže, ako je moguće.
Za to vrijeme, na pola gril tave staviti narezane paprike. Ubaciti šalot luk u ulje i začiniti sa soli i paprom.
Složite ih na drugoj strani. Stavite ih pod gril da se peku 10-12 minuta, okrenite šalot luk na pola pečenja, dok koža paprika ne pocrni, a šalot luk ne dobije zlatnu boju i blago potamne. Odmah prebacite papriku u zdjelu, pokrijte folijom i ostavite 10 minuta kako bi se kožica opustila.
Za to vrijeme, tavu s teškim dnom ugrijte na jakoj vatri. Izvadite odreske iz marinade i brzo ih zapržite s obje strane. Smanjite vatru i pržite 3-5 minuta na svakoj strani dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a ružičastu iznutra.
Prebacite na tanjur, pokrijte folijom i ostavite da odstoji 5 minuta.
Dok se janjetina opušta, ogulite i bacite kožicu s pečenih paprika, a njih narežite na veće komade. dodajte ih u tavu sa šalot lukom i zagrijte.
Posložite povrće na tanjur. Izrežite janjetinu na ploške i stavite na vrh. Pomiješajte balzamični ocat s četiri žlice vode, dodajte u tavu s ostatkom od marinade i sokom od mesa. Deglazirajte u tavi 30 sekundi i prelijte umak preko janjetine za serviranje.
Bilješke kuhara:
- Ako vam je draže ovo jelo pripremati na štednjaku, na jakoj vatri paprike pecite na grill tavi. Druga opcija, koristite gotovu papriku iz teglice i jednostavno zagrijte u tavi sa šalot lukom.
- Posluživanje ružičaste janjetine, ne samo da smanjuje vrijeme kuhanja nego znači i da je meso predivno meko. Vrijeme kuhanja ovisi i o debljini odrezaka.
Sastojci
- 4 × 150g janjeći odresci (od buta)
- 2 crvene paprike, očišćene i narezane na četvrtine
- 4 šalot luka, oguljenih, narezani na pola po dužini
- 17 ml maslinovog ulja
- 17 ml balzamični ocat
- Za marinadu:
- 28 g sjeckanog ružmarina
- 35 ml maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, drobljeni
- Sok pola malog limuna