Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 4 × 150g janjeći odresci (od buta)
  • 2 crvene paprike, očišćene i narezane na četvrtine
  • 4 šalot luka, oguljenih, narezani na pola po dužini
  • 17 ml maslinovog ulja
  • 17 ml balzamični ocat
  • Za marinadu:
  • 28 g sjeckanog ružmarina
  • 35 ml maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, drobljeni
  • Sok pola malog limuna

Priprema

  • 1. Zagrijte gril na visoku temperaturu.
  • 2. Sastojke za marinadu pomiješati u zdjeli. Dodati janjetinu i ostaviti da se marinira 10 minuta ili duže, ako je moguće.
  • 3. Za to vrijeme, na pola gril tave staviti narezane paprike. Ubaciti šalot luk u ulje i začiniti sa soli i paprom.
  • 4. Složite ih na drugoj strani. Stavite ih pod gril da se peku 10-12 minuta, okrenite šalot luk na pola pečenja, dok koža paprika ne pocrni, a šalot luk ne dobije zlatnu boju i blago potamne. Odmah prebacite papriku u zdjelu, pokrijte folijom i ostavite 10 minuta kako bi se kožica opustila.
  • 5. Za to vrijeme, tavu s teškim dnom ugrijte na jakoj vatri. Izvadite odreske iz marinade i brzo ih zapržite s obje strane. Smanjite vatru i pržite 3-5 minuta na svakoj strani dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a ružičastu iznutra.
  • 6. Prebacite na tanjur, pokrijte folijom i ostavite da odstoji 5 minuta.
  • 7. Dok se janjetina opušta, ogulite i bacite kožicu s pečenih paprika, a njih narežite na veće komade. dodajte ih u tavu sa šalot lukom i zagrijte.
  • 8. Posložite povrće na tanjur. Izrežite janjetinu na ploške i stavite na vrh. Pomiješajte balzamični ocat s četiri žlice vode, dodajte u tavu s ostatkom od marinade i sokom od mesa. Deglazirajte u tavi 30 sekundi i prelijte umak preko janjetine za serviranje.
  • Bilješke kuhara:
  • Ako vam je draže ovo jelo pripremati na štednjaku, na jakoj vatri paprike pecite na grill tavi. Druga opcija, koristite gotovu papriku iz teglice i jednostavno zagrijte u tavi sa šalot lukom.
  • Posluživanje ružičaste janjetine, ne samo da smanjuje vrijeme kuhanja nego znači i da je meso predivno meko. Vrijeme kuhanja ovisi i o debljini odrezaka.

Povezani recepti

Vidi sve