Marinirani inćuni (svježi) s kaperima
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 600 g svježih inćuna
- 1 glavica ljubičastog luka
- ukiseljeni plod kapera (najčešće se koriste ukiseljeni pupoljci cvijeta kapera - mi ćemo koristiti plod)
- sol i papar
- 3 režnja češ
- crveni vinski ocat
- maslinovo ulje
Priprema
- 1. Inćune očistiti od glave i utrobe te odkostiti.
- 2. Odkoštene filete inćuna isprati kroz vodu u koju smo stavili puno leda te posložiti na kuhinjski papir da se posuše prije mariniranja.
- 3. Blago posolimo dno dublje staklene posude te posložimo inćune.
- 4. Blago posolimo i popaprimo s druge strane te prekrijemo s na ploške rezanim ljubičastim lukom (rezati mandolinom).
- 5. Začinjenu ribu prelijemo domaćim octom.
- 6. Prekrijemo prozirnom folijom te ostavimo u frižideru da se marinira 2-3 h. može i malo duže ako želite više kiselosti.
- 7. Inćune izvadimo iz octa te posušimo.
- 8. Posložimo inćune na tanjur te garniramo „prstenovima“ luka i ukiseljenim plodovima kapera i pokapamo maslinovim uljem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca