Marinirani inćuni (svježi) s kaperima

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 600 g svježih inćuna
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • ukiseljeni plod kapera (najčešće se koriste ukiseljeni pupoljci cvijeta kapera - mi ćemo koristiti plod)
  • sol i papar
  • 3 režnja češ
  • crveni vinski ocat
  • maslinovo ulje

Priprema

  • 1. Inćune očistiti od glave i utrobe te odkostiti.
  • 2. Odkoštene filete inćuna isprati kroz vodu u koju smo stavili puno leda te posložiti na kuhinjski papir da se posuše prije mariniranja.
  • 3. Blago posolimo dno dublje staklene posude te posložimo inćune.
  • 4. Blago posolimo i popaprimo s druge strane te prekrijemo s na ploške rezanim ljubičastim lukom (rezati mandolinom).
  • 5. Začinjenu ribu prelijemo domaćim octom.
  • 6. Prekrijemo prozirnom folijom te ostavimo u frižideru da se marinira 2-3 h. može i malo duže ako želite više kiselosti.
  • 7. Inćune izvadimo iz octa te posušimo.
  • 8. Posložimo inćune na tanjur te garniramo „prstenovima“ luka i ukiseljenim plodovima kapera i pokapamo maslinovim uljem.

Povezani recepti

Vidi sve