"Marama" tart od borovnica
Recept iz: Martha Stewart
Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!
Sastojci
- Prhko tijesto:
- 225 g nebijeljenog brašna
- 15 g granuliranog šećera
- 7 g soli
- 485 g hladnog maslaca, narezan na male komade
- 120 ml ledene vode, više po potrebi
- Nadjev:
- 1 kg svježih borovnica
- 200 g šećera
- 45 g škrobnog brašna
- nebijeljeno brašno, za posipanje
- 1 veliko jaje
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema
- 1. Prhko tijesto: Miksajte brašno, granulirani šećer i sol u procesoru za hranu, dok se ne sjedini. Miksajte maslac dok smjesa ne postane gruba izgledom. Dok aparat još radi, polako dodajte vodu, neprekidan mlaz dok se tijesto ne poveže. Podijelite tijesto na dva dijela i svaki dio oblikujte u oblik kvadrata i umotajte u foliju. Ostavite u hladnjaku barem 1 sat, a može i do 2 dana.
- 2. Nadjev: Gnječilicom za krumpir, u velikoj zdjeli gnječite 45 g borovnica s granuliranim šećerom i škrobnim brašnom. Umiješajte preostale borvnice dok se sve ne sjedini. Ostavite da stoji sat vremena.
- 3.Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Na pobrašnjenoj površini, valjate jedan kvadrat tijesta dok ne dosegne veličinu od 28 cm. Izvaljano tijesto stavite u plitak kalup (kojem se odvaja dno) promjera 23 cm, lagano pritisnite u kutevima. Rasporedite mješavinu s borovnicama na tijesto.
- 4.Razvaljajte preostalo tijesto u kvadrat veličine 28 cm. Koristeći mali rezač, izrežite oblike po želji, ostavite rub od 5 cm netaknut. Ako tijesto postane premekano, stavite ga u hladnjak da se stisne. Pažljivo stavite tijesto preko nadjeva i odrežite višak koji visi. Rubove stisnite prstima kako bi se spojilo donje i gornje tijesto. Stavite u hladnjak na 30 minuta.
- 5.Izmješajte jaje s jednom žlicom vode; premažite gornju koru sa smjesom od jajeta. Obilno pospite krupnim šećerom. Pitu stavite na lim koji je obložen papirom za pečenje.
- 6.Pecite 25 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva. Pecite sve dok punjenje ne počne krčkati, 30-35 minuta (ako nadjev počne krčkati prebrzo, prekrijte s alu folijom). Kalup prebacite na rešetku za hlađenje i ostavite da se ohladi u potpunosti. Narežite na kocke i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća