Manti sa zrncima nara

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama. Također je organizirala kulinarske tečajeve, bavi se stilizacijom hrane i ima svoju tvrtku za catering. Bavila se i razvojem proizvoda za različite brendove uključujući votku Fazer Finlandia. Godine 2005. vodila je vlastitu emisiju o stilu Sa Sarom na kanalu MTV3 u Finskoj. Otada je snimila nekoliko emisija namijenjenih kulinarstvu i životnom stilu.

Sastojci

  • 450 g brašna
  • 3 velika jaja žumanjak
  • 50 ml soka od cikle i nara (50 : 50)
  • 15 ml maslinova ulja
  • Punjenje
  • 75 g sjeckane janjetine
  • 125 g sitno sjeckane junetine
  • sitno narezani luk
  • sitno narezani češanj češnjaka
  • 100 g svježeg špinata
  • 5-10 g svježeg origana
  • 5 g soli
  • 5 g papra
  • šaka svježeg peršina
  • šaka svježe metvice
  • Umak od maslaca i pinjola
  • 100 g maslaca
  • 100 g pinjola
  • prstohvat soli
  • 5 g sušene kadulje ili prstohvat svježe kadulje
  • Dodatak
  • 50 g koštica nara
  • 150 g sira lora
  • 50 g parmezana
  • 50 ml octa od nara
  • Listovi svježe metvice
  • 5 g praha od koštica nara (po želji)

Priprema

  • Tijesto
  • 1.  Brašno uspite u posudu ili na radnu plohu u kuhinji. Dodajte jaja i ostale sastojke i mijesite 10-15 minuta. Umotajte u kuhinjsku foliju i stavite u pećnicu na 30 minuta.
  • Punjenje
  • 1. Sitno nasjeckani luk i češnjak s maslinovim uljem stavite u tavu i pržite na srednjoj vatri. Dodajte špinat i pirjajte još malo dok se tekućina od špinata ne povuče. Malo pričekajte da se smjesa ohladi. U posudu stavite sjeckano meso, svježi origano, sol, papar i dobro promiješajte. Potom dodajte ohlađenu smjesu luka i špinata.
  • Manti i umak
  •  1. Valjkom za tijesto ili strojem za tjesteninu razvaljajte tijesto. Tijesto mora biti poprilično tanko (gotovo prozirno). Razrežite tijesto na male kvadrate i mante napunite smjesom od mesa. U velikom loncu zakuhajte vodu. Mante kuhajte otprilike 3-4 minute.
  • 2. Istodobno pripremite i umak. U tavi rastopite maslac. Dodajte kadulju, sol i pinjole. Pinjole pržite nekoliko minuta, dok ne dobiju boju, no pripazite da maslac ne zagori. Poslužite mante s umakom od maslaca. Po vrhu pospite sir lor, koštice nara i svježu metvicu.

Povezani recepti

Vidi sve