Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 1/2 čaše verjusa (kiselog soka od nezrelog grožđa) ili vina
  • 2 žlice šećera, za grožđice
  • 1 šalica sitnijih grožđica
  • 3 šalice višenamjenskog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žlica šećera, za tijesto
  • 2 žličice soli
  • 2 šalice hladnog slatkog vrhnja, dodatno slatko vrhnje za premazati vrh
  • Prilozi: tučeno vrhnje, marmelada, džem

Priprema

  • 1. U manjem loncu pomiješajte verjus i šećer. Ostavite ih krčkati na umjereno jakoj vatri. Grožđice istresite u srednje veliku zdjelicu pa prelijte vrelom mješavinom verjusa i šećera. Namačite ih 5 minuta ili dok grožđice ne upiju sok. Cjedilom ocijedite višak verjusa.
  • 2. Rešetku za pečenje postavite na najnižu policu pećnice za suho prženje i prethodno je zagrijte na 180 °C s kruženjem zraka.
  • 3. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Kuhačom lagano umiješajte hladno slatko vrhnje. Dodajte ocijeđene grožđice pa ih rukama ili kuhačom nježno sjedinite u vlažno tijesto. Ne pretjerujte s miješenjem jer će pogačice biti žilave.
  • 4. Tijesto izvadite na blago pobrašnjenu radnu površinu i vrlo nježno mijesite dok ne sjedinite sastojke. Blago pobrašnite valjak pa tijesto razvaljajte u koru debljine 2 1/2 cm.
  • 5. Okruglim izrezivačem za kekse promjera 5 1/2 cm izrežite 6 pogačica. Između svake pogačice pobrašnite izrezivač. Pogačice premjestite na lim za pečenje veličine otprilike 30 cm x 20 cm. Između pogačica ostavite barem 2 1/2 cm razmaka. Po vrhu ih premažite hladnim slatkim vrhnjem.
  • 6. Pogačice pecite 12 do 15 minuta ili dok ne porumene vrh i dno te posve ispečete središte. Poslužite ih s tučenim vrhnjem, marmeladom i džemom.

Povezani recepti

Vidi sve