Mali patlidžani s origanom i crvenim lukom
Recept iz: Nigella Lawson
Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.
Sastojci
- 500 g malih patlidžana
- 45 ml maslinovog ulja
- 5 g sušenog origana
- 1 mali crveni luk, narezan na tanke polumjesece
- 45 ml crvenog vinskog octa
- 4 g krupne morske soli ili 2 g sitne soli
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, oguljen
- 25 ml hladne vode
- nekoliko grančica svježeg origana (po želji)
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 250 C.
- 2. Prerežite male patlidžane na pola po dužini, ostavite peteljku: iz estetičnih razloga, nema veze s okusom, samo mi udovoljite.
- 3. Sipajte obično maslinovo ulje u plitki lim za pečenje, pospite sušenim origanom, dodajte patlidžane, prerezanu stranu stavite prema dolje, lagano ih vrtite uokolo. Zatim ih preokrenite tako da prerezana strana gleda prema gore i stavite lim u pećnicu na 15 minuta, što će biti dovoljno da omekšaju i ponegdje dobiju zlatnu boju.
- 4. Čim stavite patlidžane u pećnicu, stavite polumjesece crvenog luka u zdjelu i prekrijte ih crvenim vinskim octom i soli.
- 5. Pečene patlidžane stavite na pladanj, a sad umiješajte luk iz octa u ekstra djevičansko maslinovo ulje, dodajte usitnjeni češnjak, te za kraj, vodu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama
Recepti Tom Kerridge
Cezar salata od proljetnog kelja na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od krastavaca na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od tikvica na roštilju
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir