Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!

Sastojci

  • Kora
  • 300 g nebijeljenog brašna, plus dodatno za posipanje
  • 1 žličicu soli
  • 227 g hladnog maslaca, narezan na komade od 6 mm
  • 170 g hladnog mekog sira, narezan na manje komade
  • 3 do 4 žlice ledene vode
  • Nadjev:
  • 2 velika jaja
  • 150 g granuliranog šećera
  • 68 g nebijeljenog brašna
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 1/2 žličice soli
  • 128 g maslaca
  • 1 štapić vanilije, prerezan po dužini i sjemenke sastrugane
  • 45 g sitno ribanog svježeg đumbira
  • 2 čvrste, ali zrele kruške, oguljenje i narezane na kocke veličine 6 mm
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema

  • 1. Kora: U procesoru za hranu miksajte brašno, sol, maslac i meki sir sve dok se u smjesi ne formiraju komadići veličine graška.
  • 2. Dok procesor još radi, dodajte po 15 ml vode sve dok se smjesa ne počne držati skupa pod vašom rukom. Raspolovite smjesu na dva dijela; oblikujte ih u diskove i zamotajte u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak na otprilike 45 minuta.
  • 3. Nadjev: U srednje velikoj zdjeli miksajte zajedno jaja i 134 g granuliranog šećera sve dok ne postane gusto i svijetlo žuto. Umiješajte brašno, limunov sok i 1.5 g soli.
  • 4. U plitkom loncu, zagrijte 110 g maslaca, sjemenke vanilije i đumbir, na srednje jakoj vatri sve dok maslac ne počne smeđiti, otprilike 5 minuta. Procijedite kroz fino sito u zdjelu s smjesom od jaja, te bacite krupne ostatke. Miješajte dok se sve ne sjedini.
  • 5. Otopite preostalih 18 g maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kruške i preostalih 15 g šećera i 1.5 g soli; kuhajte miješajući sve dok kruške ne omekane, otprilike 5 minuta. Ostavite da se 10 minuta hladi. Kruške umiješajte u smjesu s jajima.
  • 6. Na pobrašnjenoj površini, valjate jedan disk tijesta na 3 mm debljine. Koristeći rezač od 13 cm ili nazubljeni nož, izrežite 5 krugova. Ponovite postupak s drugim diskom. Izrezane krugove nježno pritisnite u 10 malih čašica kalupa za muffine, te napravite rub i nježno zatvorite otvore. Svaku zatim napunite 1/4 nadjeva. Stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta.
  • 7. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pecite dok kora i punjenje ne postanu zlatno smeđe, 35-40 minuta. Prebacite na rešetku za hlađenje i ostavite da se hladi otprilike 20 minuta. Najbolje je da se na rešetci ohlade u potpunosti. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve