Makron-torta s pistacijama, malinama i mousseom od vanilije

Sastojci
- 80 g smjese od pistacija
- 80 g maslaca
- 50 g sitno mljevenog šećera
- 30 g jaja
- 200 g brašna
- 300 g šećera u prahu
- 250 g listića badema
- 50 g pistacija
- 220 g bjelanjaka (2 x 110)
- 300 g kristal-šećera
- 75 g vode
- pistacije za posipanje
- 90 g žumanjaka
- 60 g vode
- 175 g šećera
- 8 g listića želatine
- 2 mahune vanilije
- 450 g slatkog vrhnja
- 100 g bazne kreme
- 100 g malina
- 75 g kristal-šećera
- 3 g pektina u prahu
Priprema
- Pistacije miksajte sa šećerom i bjelanjcima dok ne dobijete glatku smjesu.
- Smjesu od pistacija pomiješajte s maslacem i brašnom.
- Umiješajte jaje u to i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu.
- Tijesto zapakirajte u plastičnu foliju i ostavite da odleži oko 30 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 170 °C. Tijesto izvaljajte na 5 milimetara debljine i izrežite krug promjera 20 cm.
- Tijesto pecite 20-ak minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- Pećnicu zagrijte na 125 °C.
- Šećer u prahu, listiće badema i pistacije sameljite u fini prah.
- Bjelanjke podijelite na dva jednaka dijela. Jednu polovicu umiješajte u mješavinu pistacija i brašna.
- Zakuhajte šećer i vodu do 118 °C. Ostatak bjelanjaka izmiksajte u nemasnoj, čistoj zdjeli.
- Dodajte šećer i nastavite miksati na srednjoj brzini. Čvrstu pjenu zatim umiješajte u prah s pistacijama.
- Dobivenu smjesu stavite u vrećicu s glatkim nastavkom.
- Istisnite dvije spirale promjera 24 cm na lim obložen papirom za pečenje.
- Ostatak smjese istisnite na lim u obliku točkica promjera 4 cm. Pistacije koje su vam ostale nasjeckajte i posipajte po smjesi.
- Makrone pecite 20-ak minuta.
- Žumanjke prozračno istucite. Šećer i vodu zagrijte do 115 °C.
- Vreli sirup prelijte preko žumanjaka i pritom smanjite brzinu miksera. Miksajte kremu dok se ne ohladi.
- Želatinu namočite u hladnoj vodi.
- Mahune vanilije prerežite na pola po dužini, sastružite srž i stavite srž u 250 g slatkog vrhnja koje se grije na laganoj vatri.
- Želatinu rastopite u toplom vrhnju.
- Pustite da se ohladi, a ostatak vrhnja izmiksajte u rijetki šlag.
- Vrhnje s vanilijom umiješajte u baznu kremu. Rijetki šlag umiješajte u dobivenu kremu i stavite je u slastičarsku vrećicu s glatkim nastavkom.
- Konfitura od malina-Maline zakuhajte s kristalnim šećerom i pektinom. Izlijte je iz lonca i pustite da se ohladi. Konfituru zatim stavite u slastičarsku vrećicu.
- Podlogu od pistacija stavite na pladanj za posluživanje i na njega istisnite mousse od vanilije u obliku točaka.
- Makron položite na podlogu tako da je glatka strana okrenuta prema gore.
- Mousse od vanilije istisnite na makron u obliku spirale i premažite konfiturom od malina.
- Malinama ukrasite rubove makrona. Poklopite drugom polovicom makrona.
- Na tortu istisnite još poneku točku moussea od vanilije i njime napunite male makrone. Male makrone stavite na veliki, ukrasite malinama, nasjeckanim pistacijama i šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta