Makron-torta s pistacijama, malinama i mousseom od vanilije

Sastojci

  • 80 g smjese od pistacija
  • 80 g maslaca
  • 50 g sitno mljevenog šećera
  • 30 g jaja
  • 200 g brašna
  • 300 g šećera u prahu
  • 250 g listića badema
  • 50 g pistacija
  • 220 g bjelanjaka (2 x 110)
  • 300 g kristal-šećera
  • 75 g vode
  • pistacije za posipanje
  • 90 g žumanjaka
  • 60 g vode
  • 175 g šećera
  • 8 g listića želatine
  • 2 mahune vanilije
  • 450 g slatkog vrhnja
  • 100 g bazne kreme
  • 100 g malina
  • 75 g kristal-šećera
  • 3 g pektina u prahu

Priprema

  • Pistacije miksajte sa šećerom i bjelanjcima dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Smjesu od pistacija pomiješajte s maslacem i brašnom.
  • Umiješajte jaje u to i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Tijesto zapakirajte u plastičnu foliju i ostavite da odleži oko 30 minuta.
  • Pećnicu zagrijte na 170 °C. Tijesto izvaljajte na 5 milimetara debljine i izrežite krug promjera 20 cm.
  • Tijesto pecite 20-ak minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
  • Pećnicu zagrijte na 125 °C.
  • Šećer u prahu, listiće badema i pistacije sameljite u fini prah.
  • Bjelanjke podijelite na dva jednaka dijela. Jednu polovicu umiješajte u mješavinu pistacija i brašna.
  • Zakuhajte šećer i vodu do 118 °C. Ostatak bjelanjaka izmiksajte u nemasnoj, čistoj zdjeli.
  • Dodajte šećer i nastavite miksati na srednjoj brzini. Čvrstu pjenu zatim umiješajte u prah s pistacijama.
  • Dobivenu smjesu stavite u vrećicu s glatkim nastavkom.
  • Istisnite dvije spirale promjera 24 cm na lim obložen papirom za pečenje.
  • Ostatak smjese istisnite na lim u obliku točkica promjera 4 cm. Pistacije koje su vam ostale nasjeckajte i posipajte po smjesi.
  • Makrone pecite 20-ak minuta.
  • Žumanjke prozračno istucite. Šećer i vodu zagrijte do 115 °C.
  • Vreli sirup prelijte preko žumanjaka i pritom smanjite brzinu miksera. Miksajte kremu dok se ne ohladi.
  • Želatinu namočite u hladnoj vodi.
  • Mahune vanilije prerežite na pola po dužini, sastružite srž i stavite srž u 250 g slatkog vrhnja koje se grije na laganoj vatri.
  • Želatinu rastopite u toplom vrhnju.
  • Pustite da se ohladi, a ostatak vrhnja izmiksajte u rijetki šlag.
  • Vrhnje s vanilijom umiješajte u baznu kremu. Rijetki šlag umiješajte u dobivenu kremu i stavite je u slastičarsku vrećicu s glatkim nastavkom.
  • Konfitura od malina-Maline zakuhajte s kristalnim šećerom i pektinom. Izlijte je iz lonca i pustite da se ohladi. Konfituru zatim stavite u slastičarsku vrećicu.
  • Podlogu od pistacija stavite na pladanj za posluživanje i na njega istisnite mousse od vanilije u obliku točaka.
  • Makron položite na podlogu tako da je glatka strana okrenuta prema gore.
  • Mousse od vanilije istisnite na makron u obliku spirale i premažite konfiturom od malina.
  • Malinama ukrasite rubove makrona. Poklopite drugom polovicom makrona.
  • Na tortu istisnite još poneku točku moussea od vanilije i njime napunite male makrone. Male makrone stavite na veliki, ukrasite malinama, nasjeckanim pistacijama i šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve