Opis
Priprema
Smjesa od pistacija
Pistacije miksajte sa šećerom i bjelanjcima dok ne dobijete glatku smjesu.
Podloga od pistacija
Smjesu od pistacija pomiješajte s maslacem i brašnom. Umiješajte jaje u to i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Tijesto zapakirajte u plastičnu foliju i ostavite da odleži oko 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 170 °C. Tijesto izvaljajte na 5 milimetara debljine i izrežite krug promjera 20 cm. Tijesto pecite 20-ak minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Smjesa za makrone
Pećnicu zagrijte na 125 °C. Šećer u prahu, listiće badema i pistacije sameljite u fini prah. Bjelanjke podijelite na dva jednaka dijela. Jednu polovicu umiješajte u mješavinu pistacija i brašna. Zakuhajte šećer i vodu do 118 °C. Ostatak bjelanjaka izmiksajte u nemasnoj, čistoj zdjeli. Dodajte šećer i nastavite miksati na srednjoj brzini. Čvrstu pjenu zatim umiješajte u prah s pistacijama. Dobivenu smjesu stavite u vrećicu s glatkim nastavkom. Istisnite dvije spirale promjera 24 cm na lim obložen papirom za pečenje. Ostatak smjese istisnite na lim u obliku točkica promjera 4 cm. Pistacije koje su vam ostale nasjeckajte i posipajte po smjesi. Makrone pecite 20-ak minuta.
Bazna krema
Žumanjke prozračno istucite. Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Vreli sirup prelijte preko žumanjaka i pritom smanjite brzinu miksera. Miksajte kremu dok se ne ohladi.
Mousse od vanilije
Želatinu namočite u hladnoj vodi. Mahune vanilije prerežite na pola po dužini, sastružite srž i stavite srž u 250 g slatkog vrhnja koje se grije na laganoj vatri. Želatinu rastopite u toplom vrhnju. Pustite da se ohladi, a ostatak vrhnja izmiksajte u rijetki šlag. Vrhnje s vanilijom umiješajte u baznu kremu. Rijetki šlag umiješajte u dobivenu kremu i stavite je u slastičarsku vrećicu s glatkim nastavkom.
Konfitura od malina
Maline zakuhajte s kristalnim šećerom i pektinom. Izlijte je iz lonca i pustite da se ohladi. Konfituru zatim stavite u slastičarsku vrećicu.
Dovršetak
Podlogu od pistacija stavite na pladanj za posluživanje i na njega istisnite mousse od vanilije u obliku točaka. Makron položite na podlogu tako da je glatka strana okrenuta prema gore. Mousse od vanilije istisnite na makron u obliku spirale i premažite konfiturom od malina. Malinama ukrasite rubove makrona. Poklopite drugom polovicom makrona. Na tortu istisnite još poneku točku moussea od vanilije i njime napunite male makrone. Male makrone stavite na veliki, ukrasite malinama, nasjeckanim pistacijama i šećerom u prahu.
Savjeti
- Što je prah s pistacijama sitniji, sitniji će biti i makroni.
- Pjenu od bjelanjaka postupno umiješajte špatulom i pazite da ostane zraka u njoj.
- Tijesto od pistacija može se koristiti i za kekse.
- Prijedlog! Mousse od vanilije može se poslužiti i kao zaseban desert.
Sastojci
Smjesa od pistacija
- 40 g pistacija
- 40 g šećera
- 1 velika žlica bjelanjaka
Podloga od pistacija
- 80 g smjese od pistacija
- 80 g maslaca
- 50 g sitno mljevenog šećera
- 30 g jaja
- 200 g brašna
Smjesa za makron
- 300 g šećera u prahu
- 250 g listića badema
- 50 g pistacija
- 220 g bjelanjaka (2 x 110)
- 300 g kristal-šećera
- 75 g vode
- pistacije za posipanje
Bazna krema
- 90 g žumanjaka
- 60 g vode
- 175 g šećera
Mousse od vanilije
- 8 g listića želatine
- 2 mahune vanilije
- 450 g slatkog vrhnja
- 100 g bazne kreme
Konfitura od malina
- 100 g malina
- 75 g kristal-šećera
- 3 g pektina u prahu