Makron-torta s pistacijama, malinama i mousseom od vanilije

Priprema

Smjesa od pistacija

Pistacije miksajte sa šećerom i bjelanjcima dok ne dobijete glatku smjesu.

 

Podloga od pistacija

Smjesu od pistacija pomiješajte s maslacem i brašnom. Umiješajte jaje u to i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Tijesto zapakirajte u plastičnu foliju i ostavite da odleži oko 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 170 °C. Tijesto izvaljajte na 5 milimetara debljine i izrežite krug promjera 20 cm. Tijesto pecite 20-ak minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

 

Smjesa za makrone

Pećnicu zagrijte na 125 °C. Šećer u prahu, listiće badema i pistacije sameljite u fini prah. Bjelanjke podijelite na dva jednaka dijela. Jednu polovicu umiješajte u mješavinu pistacija i brašna. Zakuhajte šećer i vodu do 118 °C. Ostatak bjelanjaka izmiksajte u nemasnoj, čistoj zdjeli. Dodajte šećer i nastavite miksati na srednjoj brzini. Čvrstu pjenu zatim umiješajte u prah s pistacijama. Dobivenu smjesu stavite u vrećicu s glatkim nastavkom. Istisnite dvije spirale promjera 24 cm na lim obložen papirom za pečenje. Ostatak smjese istisnite na lim u obliku točkica promjera 4 cm. Pistacije koje su vam ostale nasjeckajte i posipajte po smjesi. Makrone pecite 20-ak minuta.

 

Bazna krema

Žumanjke prozračno istucite. Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Vreli sirup prelijte preko žumanjaka i pritom smanjite brzinu miksera. Miksajte kremu dok se ne ohladi.

 

Mousse od vanilije

Želatinu namočite u hladnoj vodi. Mahune vanilije prerežite na pola po dužini, sastružite srž i stavite srž u 250 g slatkog vrhnja koje se grije na laganoj vatri. Želatinu rastopite u toplom vrhnju. Pustite da se ohladi, a ostatak vrhnja izmiksajte u rijetki šlag. Vrhnje s vanilijom umiješajte u baznu kremu. Rijetki šlag umiješajte u dobivenu kremu i stavite je u slastičarsku vrećicu s glatkim nastavkom.

 

Konfitura od malina

Maline zakuhajte s kristalnim šećerom i pektinom. Izlijte je iz lonca i pustite da se ohladi. Konfituru zatim stavite u slastičarsku vrećicu.

 

Dovršetak

Podlogu od pistacija stavite na pladanj za posluživanje i na njega istisnite mousse od vanilije u obliku točaka. Makron položite na podlogu tako da je glatka strana okrenuta prema gore. Mousse od vanilije istisnite na makron u obliku spirale i premažite konfiturom od malina. Malinama ukrasite rubove makrona. Poklopite drugom polovicom makrona. Na tortu istisnite još poneku točku moussea od vanilije i njime napunite male makrone. Male makrone stavite na veliki, ukrasite malinama, nasjeckanim pistacijama i šećerom u prahu.

 

Savjeti

  • Što je prah s pistacijama sitniji, sitniji će biti i makroni.
  • Pjenu od bjelanjaka postupno umiješajte špatulom i pazite da ostane zraka u njoj.
  • Tijesto od pistacija može se koristiti i za kekse.
  • Prijedlog! Mousse od vanilije može se poslužiti i kao zaseban desert. 

 

Sastojci

  • Smjesa od pistacija40 g pistacija 40 g šećera 1 velika žlica bjelanjakaPodloga od pistacija80 g smjese od pistacija 80 g maslaca 50 g sitno mljevenog šećera 30 g jaja 200 g brašnaSmjesa za makron300 g šećera u prahu 250 g listića badema 50 g pistacija 220 g bjelanjaka (2 x 110) 300 g kristal-šećera 75 g vode pistacije za posipanjeBazna krema90 g žumanjaka 60 g vode 175 g šećeraMousse od vanilije8 g listića želatine 2 mahune vanilije 450 g slatkog vrhnja 100 g bazne kremeKonfitura od malina100 g malina 75 g kristal-šećera 3 g pektina u prahu

Priprema