Machaca sa škampima i burritosi s krumpirom
Recept iz: Pati Jinich
- U zdjelu stavite morita ili chipotle čilije, prelijte vrućom vodom i ostavite da se namaču 10 minuta. Izvadite iz vode, očistite od sjemenki i sitno nasjeckajte.
- U srednje velikom loncu, zakuhajte dovoljno zasoljenu vodu iznad srednje jake vatre. Dodajte škampe i kuhajte 1 minutu, taman da se u potpunosti skuhaju. Izvadite ih uz pomoć vadiice s rupicama, ostavite sa strane. Kada su se škampi ohladili, odvojite manju količinu, stavite u plastičnu vrećicu i tucite valjkom ili čekićem za meso (ili tavom koja ima teško dno), dok se ne pretvori u pire.
- U istu vodu koja ključa dodajte krumpire i kuhajte 5 do 6 minuta, dok ne omeane i skuhaju se. Ocijedite i ostavite sa strane.
- U velikoj teškoj tavi zagrijte ulje od kikirikija. Kada se zagrije, dodajte luk i pecite 3 ili 4 minute dok ne omekšaju i poprime smeđu boju. Dodajte serrano i morita ili chipotle čilije, promiješajte i pecite minutu. Dodajte češnjak i sjemenke sezama, promiješajte, te pecite još jednu dodatnu minutu dok češnjak ne pusti miris, a sjemenske sezama ne postanu tostirane i smeđe. Dodajte rajčice i sol, te pecite dok rajčice ne postanu jako mekane, otprilike 5 minuta.
- Umiješajte pire od škampi i skuhane krumpire, dobro promiješajte da se sve sjedini još jednu dodatnu minutu. P okusu dodajte soli.
- Tortilje zagijte na već zagrijanoj teškoj tavi. U svaku tortilju stavite 2 do 3 žlice machace od škampi i nadjev od krumpira, te zarolajte u burrito. Jednom kada ih složite, možete ih zagrijati na tavi još jednu dodatnu minutu, ako ih volite malo tostirane ili ih možete jesti mekane naon što se ih složili. Poslužite uz Serrano salsa umak.
Sastojci
- 2 sušene ljute papričice - morita ili chipotle
- Pola kile srednje velikih škampi, očišćenih i opranih
- 350 dkg crvenih krumpira, oguljenih i narezanih na manje kocke
- 3 žlice ulja od kikirikija
- 64g sitno nasjeckanog bijelog luka
- 1 serrano čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, drobljen i sitno nasjeckan
- 3 žlice sjemenki sezama
- 700g zrelih Roma rajčica, sitno nasjeckanih
- pola žličice košer ili morske soli, po želji
- 8 pšeničnih tortilja
- Serrano Salsa Cruda, za posluživanje (po receptu)
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Pati Jinich
Serrano Salsa Cruda umak
Recepti Pati Jinich
Kolač od četiri vrste mlijeka sa šljivama i marelicama
Recepti Pati Jinich
Campechano Tacosi sa salsom u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Tjestenina u pikantnom umaku s kobasicama i školjkama
Recepti Pati Jinich
Komadi mesa sa smeđim šećerom
Recepti Pati Jinich
Salata od lignji sa žara, radiča i endivije
Recepti Pati Jinich
Tortica od manga i limete
Recepti Pati Jinich
Graničarski grah
Recepti Pati Jinich
Pico rotkvice