Macartouille
Recept iz: Rudolph van Veen
Rudolph Van Veen koji vodi četiri kulinarske emisije na programu kanala 24Kitchen, kuhar je sa brojnim ukusnim receptima u repetoaru. Otkrijte njegovu varijantu macartouille, francusko jelo od pirjanog povrća koje potječe iz Nice, a ponekad se naziva i ratatouille niçoise.
Sastojci
- Za tijesto250 g brašna 0.5 žličice praška za pecivo prstohvat soli 100 g hladnog maslaca 80 ml vode 0.5 jajaZa nadjev200 g kratkih makarona (spirale) 125 g slanine 175 g naribanog sira 1 žličica suhog origana 2 glavice ljubičastog luka 1 tikvica 1 patlidžan 5 cherry rajčica maslinovo ulje
Priprema
- Način pripreme:
- 1. Za tijesto sipajte brašno na dasku, pospite praškom za pecivo i napravite rupu. U rupu ulijte vodu i jaje. Dodajte maslac narezan na kocke. Prstima pritišćite maslac dok se ne sjedini sa sastojcima u rupi. Postupno umijesite glatko tijesto. Skupite ga i omotajte prozirnom folijom. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- 2. Skuhajte makarone prema uputama na pakiranju. Procijedite ih i stavite u posudu. Dodajte slaninu narezanu na manje kockice i pola količine naribanog sira. Rajčice narežite na četvrtine i dodajte. Začinite suhim origanom, s malo soli i papra. Promiješajte.
- 3. Tikvicu i patlidžan narežite na tanke duge ploške, a luk na kolutove. Povrće lagano premažite maslinovim uljem. Dobro ugrijte roštilj-tavu i kapnite malo maslinova ulja. Ispecite povrće s obje strane dok ne omekša.
- 4. U duboku keramičku vatrostalnu posudu stavite 1/3 makarona. Po njima rasporedite pečeni patlidžan i pola količine pečenog luka. Ponovno stavite makarone, a po njima rasporedite pečene tikvice i ostatak pečenog luka. Završite makaronima i ostatkom naribanog sira. Pritisnite.
- 5. Razvaljajte tijesto po pobrašnjenoj podlozi. Izrežite dugu traku, a ostalo razvaljajte prema kalupu i veličini posude, za poklopac. Premažite rub keramičke posude istučenim žumanjkom s malo vrhnja. Tankom trakom od tijesta oblikujte rub. Premažite ga jajetom. Stavite i tijesto za poklopac. Pritisnite i oblikujte rub tako da pritišćete jednim prstom, a drugim uvijate tijesto prema unutra. Po sredini, s pomoću malog ringa ili noža, napravite rupu i oblikujte dimnjak.
- 6.Macartouille poslužite cijeli tako da si svatko sam malo otkine.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Mini dauphinoise krumpiri
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir