Macartouille
Recept iz: Rudolph van Veen
Rudolph Van Veen koji vodi četiri kulinarske emisije na programu kanala 24Kitchen, kuhar je sa brojnim ukusnim receptima u repetoaru. Otkrijte njegovu varijantu macartouille, francusko jelo od pirjanog povrća koje potječe iz Nice, a ponekad se naziva i ratatouille niçoise.
Sastojci
- Za tijesto250 g brašna 0.5 žličice praška za pecivo prstohvat soli 100 g hladnog maslaca 80 ml vode 0.5 jajaZa nadjev200 g kratkih makarona (spirale) 125 g slanine 175 g naribanog sira 1 žličica suhog origana 2 glavice ljubičastog luka 1 tikvica 1 patlidžan 5 cherry rajčica maslinovo ulje
Priprema
- Način pripreme:
- 1. Za tijesto sipajte brašno na dasku, pospite praškom za pecivo i napravite rupu. U rupu ulijte vodu i jaje. Dodajte maslac narezan na kocke. Prstima pritišćite maslac dok se ne sjedini sa sastojcima u rupi. Postupno umijesite glatko tijesto. Skupite ga i omotajte prozirnom folijom. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- 2. Skuhajte makarone prema uputama na pakiranju. Procijedite ih i stavite u posudu. Dodajte slaninu narezanu na manje kockice i pola količine naribanog sira. Rajčice narežite na četvrtine i dodajte. Začinite suhim origanom, s malo soli i papra. Promiješajte.
- 3. Tikvicu i patlidžan narežite na tanke duge ploške, a luk na kolutove. Povrće lagano premažite maslinovim uljem. Dobro ugrijte roštilj-tavu i kapnite malo maslinova ulja. Ispecite povrće s obje strane dok ne omekša.
- 4. U duboku keramičku vatrostalnu posudu stavite 1/3 makarona. Po njima rasporedite pečeni patlidžan i pola količine pečenog luka. Ponovno stavite makarone, a po njima rasporedite pečene tikvice i ostatak pečenog luka. Završite makaronima i ostatkom naribanog sira. Pritisnite.
- 5. Razvaljajte tijesto po pobrašnjenoj podlozi. Izrežite dugu traku, a ostalo razvaljajte prema kalupu i veličini posude, za poklopac. Premažite rub keramičke posude istučenim žumanjkom s malo vrhnja. Tankom trakom od tijesta oblikujte rub. Premažite ga jajetom. Stavite i tijesto za poklopac. Pritisnite i oblikujte rub tako da pritišćete jednim prstom, a drugim uvijate tijesto prema unutra. Po sredini, s pomoću malog ringa ili noža, napravite rupu i oblikujte dimnjak.
- 6.Macartouille poslužite cijeli tako da si svatko sam malo otkine.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama
Recepti Tom Kerridge
Cezar salata od proljetnog kelja na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od krastavaca na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od tikvica na roštilju
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir