Opis

Način pripreme:

1. Za tijesto sipajte brašno na dasku, pospite praškom za pecivo i napravite rupu. U rupu ulijte vodu i jaje. Dodajte maslac narezan na kocke. Prstima pritišćite maslac dok se ne sjedini sa sastojcima u rupi. Postupno umijesite glatko tijesto. Skupite ga i omotajte prozirnom folijom. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.

2. Skuhajte makarone prema uputama na pakiranju. Procijedite ih i stavite u posudu. Dodajte slaninu narezanu na manje kockice i pola količine naribanog sira. Rajčice narežite na četvrtine i dodajte. Začinite suhim origanom, s malo soli i papra. Promiješajte.

3. Tikvicu i patlidžan narežite na tanke duge ploške, a luk na kolutove. Povrće lagano premažite maslinovim uljem. Dobro ugrijte roštilj-tavu i kapnite malo maslinova ulja. Ispecite povrće s obje strane dok ne omekša.

4. U duboku keramičku vatrostalnu posudu stavite 1/3 makarona. Po njima rasporedite pečeni patlidžan i pola količine pečenog luka. Ponovno stavite makarone, a po njima rasporedite pečene tikvice i ostatak pečenog luka. Završite makaronima i ostatkom naribanog sira. Pritisnite.

5. Razvaljajte tijesto po pobrašnjenoj podlozi. Izrežite dugu traku, a ostalo razvaljajte prema kalupu i veličini posude, za poklopac. Premažite rub keramičke posude istučenim žumanjkom s malo vrhnja. Tankom trakom od tijesta oblikujte rub. Premažite ga jajetom. Stavite i tijesto za poklopac. Pritisnite i oblikujte rub tako da pritišćete jednim prstom, a drugim uvijate tijesto prema unutra. Po sredini, s pomoću malog ringa ili noža, napravite rupu i oblikujte dimnjak.

6.Macartouille poslužite cijeli tako da si svatko sam malo otkine.

Sastojci

Za tijesto

  • 250 g brašna
  • 0.5 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100 g hladnog maslaca
  • 80 ml vode
  • 0.5 jaja

Za nadjev

  • 200 g kratkih makarona (spirale)
  • 125 g slanine
  • 175 g naribanog sira
  • 1 žličica suhog origana
  • 2 glavice ljubičastog luka
  • 1 tikvica
  • 1 patlidžan
  • 5 cherry rajčica
  • maslinovo ulje

Povezani recepti