Opis
Priprema:
Riba
1. Pripremite ribu tako da joj sastružete ljuske i izvadite utrobu.
2. Odrežite glavu i provjerite da nije ostala koja ljuska.
3. Filetirajte ribu tako da zarežete čitavom dužinom s donje strane, prateći prstima kosti. Zatim zarežite gornjom stranom i oslobodite rep.
4. Pincetom povadite preostale kosti i odložite ribu sa strane.
Umak
5. Da biste pripremili umak, ogulite te sitno nasjeckajte luk i češnjak.
6. U tavu za prženje dodajte sitno nasjeckanu pancetu zajedno s češnjakom i lukom.
7. Kada panceta poprimi zlatnu boju i luk omekša, dodajte punomasno vrhnje.
8. Reducirajte do gustog kremastog umaka i maknite s vatre.
Cvjetovi tikvica
9. Pripremite punjene cvjetove tikvica tako da pomiješate tamno i svijetlo meso raka. Promiješajte i provjerite da nema komadića oklopa.
10. Zajedno nasjeckajte estragon, peršin, origano i vlasac te ih dodajte mesu raka.
11. Oprezno odrežite cvjetove s tikvica te ih žličicom punite mesom raka. Zatim nježno zavrnite vrhove da biste ih zatvorili i dobili smotuljke. Stavite u aparat za kuhanje na pari.
12. Narežite tikvice, mahunama odrežite vrhove i stavite u aparat za kuhanje na pari. Sve parite 4 minute.
13. Dok se to pari, na umjerenoj vatri ispržite ribu, držeći je ravno ako je moguće – opteretite je tanjurićem ili redovito pritišćite špatulom.
14. Umiješajte povrće na pari u umak i odmah poslužite na tanjuru.
15. Stavite file ribe preko umaka – sa stranom s kožom prema gore te prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Na kraju uz rub posložite punjene cvjetove tikvica.
Sastojci
Sastojci
- 1 filetirani lubin
- 1 nasjeckani luk
- 3 češnja češnjaka
- 4 kriške pancete
- 300 ml punomasnog vrhnja
- 7 tikvica i cvjetovi
- 1 očišćeni rak
- mala vezica peršina ravnog lista
- mala vezica svježeg origana
- mala vezica svježeg estragona
- vlasac
- 20 mahuna mladoga graška ili klice graška
- tušt
- maslinovo ulje
- malo limunova soka