Opis

Priprema:

Riba

1.    Pripremite ribu tako da joj sastružete ljuske i izvadite utrobu.

2.    Odrežite glavu i provjerite da nije ostala koja ljuska.

3.    Filetirajte ribu tako da zarežete čitavom dužinom s donje strane, prateći prstima kosti. Zatim zarežite gornjom stranom i oslobodite rep.

4.    Pincetom povadite preostale kosti i odložite ribu sa strane.  

Umak

5.    Da biste pripremili umak, ogulite te sitno nasjeckajte luk i češnjak.

6.    U tavu za prženje dodajte sitno nasjeckanu pancetu zajedno s češnjakom i lukom.

7.    Kada panceta poprimi zlatnu boju i luk omekša, dodajte punomasno vrhnje.

8.    Reducirajte do gustog kremastog umaka i maknite s vatre.  

Cvjetovi tikvica  

9. Pripremite punjene cvjetove tikvica tako da pomiješate tamno i svijetlo meso raka. Promiješajte i provjerite da nema komadića oklopa.

10. Zajedno nasjeckajte estragon, peršin, origano i vlasac te ih dodajte mesu raka.

11. Oprezno odrežite cvjetove s tikvica te ih žličicom punite mesom raka. Zatim nježno zavrnite vrhove da biste ih zatvorili i dobili smotuljke. Stavite u aparat za kuhanje na pari.

12. Narežite tikvice, mahunama odrežite vrhove i stavite u aparat za kuhanje na pari. Sve parite 4 minute.

13. Dok se to pari, na umjerenoj vatri ispržite ribu, držeći je ravno ako je moguće – opteretite je tanjurićem ili redovito pritišćite špatulom.

14. Umiješajte povrće na pari u umak i odmah poslužite na tanjuru.  

15. Stavite file ribe preko umaka – sa stranom s kožom prema gore te prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Na kraju uz rub posložite punjene cvjetove tikvica.

 

Sastojci

Sastojci

  • 1 filetirani lubin
  • 1 nasjeckani luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 4 kriške pancete
  • 300 ml punomasnog vrhnja
  • 7 tikvica i cvjetovi
  • 1 očišćeni rak
  • mala vezica peršina ravnog lista
  • mala vezica svježeg origana
  • mala vezica svježeg estragona
  • vlasac
  • 20 mahuna mladoga graška ili klice graška
  • tušt
  • maslinovo ulje
  • malo limunova soka

Povezani recepti