Opis

Priprema:

Mlade krumpire po dužini razrežite napola.

Lonac srednje veličine stavite na štednjak, na njega stavite cjedilo, lonac napunite vodom toliko da ne dopire do dna cjedila i upalite vatru da zakuha.

U cjedilo stavite krumpire i pokrijte ih aluminijskom folijom. Ostavite vodu da vrije, a krumpire da omekšaju na pari.

Kad kupujete filet lososa, kupite cijeli, nerazrezan na porcije.

Najdeblji dio fileta lososa odrežite po dužini i odvojite, zatim taj komad razrežite na tri porcije. Kožu ostavite na njemu.

 

S preostaloga komada lagano pritišćući rukom odrežite kožu. Taj komad po dužini razrežite na pet jednakih linija i pospite s malo soli i papra. Polovicu limunove kore naribajte na finom dijelu ribeža.

Od komada lososa razrezanih na linije odaberite tri jednake veličine i poredajte jedan do drugoga. Kako se ne bi razilazili, kroz vrh provucite štapić za ražnjić i ispletite losos u obliku pletenice. Kako se pletenica ne bi razišla, i kroz drugi kraj provucite štapić za ražnjić.

Preostala dva komada linija lososa smotajte u spiralu i nabodite na štapić za ražnjić jednu do druge.

Za umak Hollandaise u drugi lonac ulijte vinski ocat, naribajte ostatak limunove kore i iscijedite sok cijeloga limuna.

½ stabljike koromača sitno nasjeckajte, dodajte u umak i umak ostavite na vatri dok se ne zapjeni.

Korijen koromača narežite po dijagonali, podignite cjedilo u kojem se nalaze krumpiri i ubacite ga u vodu u loncu.

Cjedilo puno krumpira vratite na lonac, po njima iscijedite sok jedne naranče, ponovno pokrijte aluminijskom folijom i nastavite kuhati dok koromač i krumpiri zajedno ne omekšaju.

Rastopite 150 g maslaca i stavite ga u posudu.

Tekućinu s octom maknite s vatrekad se zapjeni i procijedite u jednu posudu. Nemojte rabiti stabljiku koromača koja se odvojila.

Tekućinu s octom vratite u topli lonac pod kojim je vatra ugašena.

Odvojite žumanjke triju jaja, stavite ih u posudu i istucite.

Tučene žumanjke ulijte u vodu s octom i nastavite tući dok se sve lagano ne zgusne.

Mlaki rastopljeni maslac, uz neprestano miješanje, malo pomalo dodajte u umak. Kad upotrijebite sav maslac i umak dobije pravu konzistenciju, prestanite tući.

Losose pospite s malo soli i prelijte s malo maslinova ulja.

Dvije tave s površinom koja se ne lijepi stavite na štednjak i pustite da se zagriju.

U jednu od zagrijanih tava stavite komade lososa razrezane na porcije, tako da koža bude okrenuta prema dnu tave, i pustite da se prže na slaboj vatri. Finim dijelom ribeža po njima naribajte pola limunove kore. Grančicu ružmarina grubo nasjeckajte i pospite po lososu.

U drugu zagrijanu tavu stavite losos ispleten u pletenicu i smotan u spiralu pa po njima finim dijelom ribeža naribajte ostatak limunove kore. Narančinu koru naribajte na isti način. Pospite s otprilike prstohvatom crvene paprike u prahu i šećera.

Dok se losos prži, kako se komadi ne bi raspali, umjesto da ih stalno okrećete, radije prvo dobro ispecite jednu stranu, a onda okrenite na drugu.

Uzmite omekšale krumpire, razdijelite ih u tave u kojima se prže komadi lososa i zajedno pržite dok se lagano ne karameliziraju.

Očistite stabljiku kopra, grubo nasjeckajte, malo više od pola pospite po lososu koji se prži, a ostatak ubacite u umak Hollandaise i promiješajte.

Šaku listova koromača grubo nasjeckajte i otprilike prstohvat pospite po omekšalom korijenu koromača u loncu. Ostatak ostavite kako biste ga iskoristili na samom kraju.

Ugasite vatru pod prženim lososom i stavite komade lososa na tanjure za posluživanje. Pokraj njih smjestite karamelizirane krumpire i komade korijena koromača.

Na tanjure stavite i umak Hollandaise koji ste pripremili. Po vrhu pospite malo papra i polijte malo maslinova ulja. Pospite i preostali koromač.

Stabljiku koromača fino nasjeckajte po dijagonali i ukrasite losos, po vrhu naribajte limunovu koru i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • cijeli filet lososa
  • sol
  • maslinovo ulje
  • grančica ružmarina
  • limun
  • naranča
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • prstohvat šećera
  • 6 grančica kopra

Za krumpir

  • 6 mladih krumpira
  • voda
  • naranča
  • korijen koromača

Za umak Hollandaise

  • ½ čašice vinskog octa
  • limun
  • ½ stabljike koromača
  • 3 žumanjka
  • 150 g maslaca

Za ukras

  • šaka listova koromača
  • stabljlika koromača

Povezani recepti