Losos na žaru
Recept iz: Hazer Amani
Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- cijeli filet lososa
- sol
- maslinovo ulje
- grančica ružmarina
- limun
- naranča
- prstohvat mljevene crvene paprike
- prstohvat šećera
- 6 grančica kopra
- Za krumpir
- 6 mladih krumpira
- voda
- naranča
- korijen koromača
- Za umak Hollandaise
- ½ čašice vinskog octa
- limun
- ½ stabljike koromača
- 3 žumanjka
- 150 g maslaca
- Za ukras
- šaka listova koromača
- stabljlika koromača
Priprema
- 1. Mlade krumpire po dužini razrežite napola.
- 2. Lonac srednje veličine stavite na štednjak, na njega stavite cjedilo, lonac napunite vodom toliko da ne dopire do dna cjedila i upalite vatru da zakuha.
- 3. U cjedilo stavite krumpire i pokrijte ih aluminijskom folijom. Ostavite vodu da vrije, a krumpire da omekšaju na pari.
- 4. Kad kupujete filet lososa, kupite cijeli, nerazrezan na porcije.
- 5. Najdeblji dio fileta lososa odrežite po dužini i odvojite, zatim taj komad razrežite na tri porcije. Kožu ostavite na njemu.
- 6. S preostaloga komada lagano pritišćući rukom odrežite kožu. Taj komad po dužini razrežite na pet jednakih linija i pospite s malo soli i papra. Polovicu limunove kore naribajte na finom dijelu ribeža.
- 7. Od komada lososa razrezanih na linije odaberite tri jednake veličine i poredajte jedan do drugoga. Kako se ne bi razilazili, kroz vrh provucite štapić za ražnjić i ispletite losos u obliku pletenice. Kako se pletenica ne bi razišla, i kroz drugi kraj provucite štapić za ražnjić.
- 8. Preostala dva komada linija lososa smotajte u spiralu i nabodite na štapić za ražnjić jednu do druge.
- 9. Za umak Hollandaise u drugi lonac ulijte vinski ocat, naribajte ostatak limunove kore i iscijedite sok cijeloga limuna.
- 10. ½ stabljike koromača sitno nasjeckajte, dodajte u umak i umak ostavite na vatri dok se ne zapjeni.
- 11. Korijen koromača narežite po dijagonali, podignite cjedilo u kojem se nalaze krumpiri i ubacite ga u vodu u loncu.
- 12. Cjedilo puno krumpira vratite na lonac, po njima iscijedite sok jedne naranče, ponovno pokrijte aluminijskom folijom i nastavite kuhati dok koromač i krumpiri zajedno ne omekšaju.
- 13. Rastopite 150 g maslaca i stavite ga u posudu.
- 14. Tekućinu s octom maknite s vatrekad se zapjeni i procijedite u jednu posudu. Nemojte rabiti stabljiku koromača koja se odvojila.
- 15. Tekućinu s octom vratite u topli lonac pod kojim je vatra ugašena.
- 16. Odvojite žumanjke triju jaja, stavite ih u posudu i istucite.
- 17. Tučene žumanjke ulijte u vodu s octom i nastavite tući dok se sve lagano ne zgusne.
- 18. Mlaki rastopljeni maslac, uz neprestano miješanje, malo pomalo dodajte u umak. Kad upotrijebite sav maslac i umak dobije pravu konzistenciju, prestanite tući.
- 19. Losose pospite s malo soli i prelijte s malo maslinova ulja.
- 20. Dvije tave s površinom koja se ne lijepi stavite na štednjak i pustite da se zagriju.
- 21. U jednu od zagrijanih tava stavite komade lososa razrezane na porcije, tako da koža bude okrenuta prema dnu tave, i pustite da se prže na slaboj vatri. Finim dijelom ribeža po njima naribajte pola limunove kore. Grančicu ružmarina grubo nasjeckajte i pospite po lososu.
- 22. U drugu zagrijanu tavu stavite losos ispleten u pletenicu i smotan u spiralu pa po njima finim dijelom ribeža naribajte ostatak limunove kore. Narančinu koru naribajte na isti način. Pospite s otprilike prstohvatom crvene paprike u prahu i šećera.
- 23. Dok se losos prži, kako se komadi ne bi raspali, umjesto da ih stalno okrećete, radije prvo dobro ispecite jednu stranu, a onda okrenite na drugu.
- 24. Uzmite omekšale krumpire, razdijelite ih u tave u kojima se prže komadi lososa i zajedno pržite dok se lagano ne karameliziraju.
- 25. Očistite stabljiku kopra, grubo nasjeckajte, malo više od pola pospite po lososu koji se prži, a ostatak ubacite u umak Hollandaise i promiješajte.
- 26. Šaku listova koromača grubo nasjeckajte i otprilike prstohvat pospite po omekšalom korijenu koromača u loncu. Ostatak ostavite kako biste ga iskoristili na samom kraju.
- 27. Ugasite vatru pod prženim lososom i stavite komade lososa na tanjure za posluživanje. Pokraj njih smjestite karamelizirane krumpire i komade korijena koromača.
- 28. Na tanjure stavite i umak Hollandaise koji ste pripremili. Po vrhu pospite malo papra i polijte malo maslinova ulja. Pospite i preostali koromač.
- 29. Stabljiku koromača fino nasjeckajte po dijagonali i ukrasite losos, po vrhu naribajte limunovu koru i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Košarice od vučenog tijesta s koktelom od kozica
Recepti Hera Te Kurapa
Teriyaki losos i povrće u tempuri
Recepti Hera Te Kurapa
Kamenice na tri načina
Recepti Mark Moriarty
Hrskavi losos s rajčicom i začinskim biljem
Recepti Mark Moriarty
Škampi s tartar umakom
Recepti Curtis Stone
Brancin s hrskavom kožicom, šafran rižom i umakom od maslina
Recepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom