Losos na žaru

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • cijeli filet lososa
  • sol
  • maslinovo ulje
  • grančica ružmarina
  • limun
  • naranča
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • prstohvat šećera
  • 6 grančica kopra
  • Za krumpir
  • 6 mladih krumpira
  • voda
  • naranča
  • korijen koromača
  • Za umak Hollandaise
  • ½ čašice vinskog octa
  • limun
  • ½ stabljike koromača
  • 3 žumanjka
  • 150 g maslaca
  • Za ukras
  • šaka listova koromača
  • stabljlika koromača

Priprema

  • 1. Mlade krumpire po dužini razrežite napola.
  • 2. Lonac srednje veličine stavite na štednjak, na njega stavite cjedilo, lonac napunite vodom toliko da ne dopire do dna cjedila i upalite vatru da zakuha.
  • 3. U cjedilo stavite krumpire i pokrijte ih aluminijskom folijom. Ostavite vodu da vrije, a krumpire da omekšaju na pari.
  • 4. Kad kupujete filet lososa, kupite cijeli, nerazrezan na porcije.
  • 5. Najdeblji dio fileta lososa odrežite po dužini i odvojite, zatim taj komad razrežite na tri porcije. Kožu ostavite na njemu.
  • 6. S preostaloga komada lagano pritišćući rukom odrežite kožu. Taj komad po dužini razrežite na pet jednakih linija i pospite s malo soli i papra. Polovicu limunove kore naribajte na finom dijelu ribeža.
  • 7. Od komada lososa razrezanih na linije odaberite tri jednake veličine i poredajte jedan do drugoga. Kako se ne bi razilazili, kroz vrh provucite štapić za ražnjić i ispletite losos u obliku pletenice. Kako se pletenica ne bi razišla, i kroz drugi kraj provucite štapić za ražnjić.
  • 8. Preostala dva komada linija lososa smotajte u spiralu i nabodite na štapić za ražnjić jednu do druge.
  • 9. Za umak Hollandaise u drugi lonac ulijte vinski ocat, naribajte ostatak limunove kore i iscijedite sok cijeloga limuna.
  • 10. ½ stabljike koromača sitno nasjeckajte, dodajte u umak i umak ostavite na vatri dok se ne zapjeni.
  • 11. Korijen koromača narežite po dijagonali, podignite cjedilo u kojem se nalaze krumpiri i ubacite ga u vodu u loncu.
  • 12. Cjedilo puno krumpira vratite na lonac, po njima iscijedite sok jedne naranče, ponovno pokrijte aluminijskom folijom i nastavite kuhati dok koromač i krumpiri zajedno ne omekšaju.
  • 13. Rastopite 150 g maslaca i stavite ga u posudu.
  • 14. Tekućinu s octom maknite s vatrekad se zapjeni i procijedite u jednu posudu. Nemojte rabiti stabljiku koromača koja se odvojila.
  • 15. Tekućinu s octom vratite u topli lonac pod kojim je vatra ugašena.
  • 16. Odvojite žumanjke triju jaja, stavite ih u posudu i istucite.
  • 17. Tučene žumanjke ulijte u vodu s octom i nastavite tući dok se sve lagano ne zgusne.
  • 18. Mlaki rastopljeni maslac, uz neprestano miješanje, malo pomalo dodajte u umak. Kad upotrijebite sav maslac i umak dobije pravu konzistenciju, prestanite tući.
  • 19. Losose pospite s malo soli i prelijte s malo maslinova ulja.
  • 20. Dvije tave s površinom koja se ne lijepi stavite na štednjak i pustite da se zagriju.
  • 21. U jednu od zagrijanih tava stavite komade lososa razrezane na porcije, tako da koža bude okrenuta prema dnu tave, i pustite da se prže na slaboj vatri. Finim dijelom ribeža po njima naribajte pola limunove kore. Grančicu ružmarina grubo nasjeckajte i pospite po lososu.
  • 22. U drugu zagrijanu tavu stavite losos ispleten u pletenicu i smotan u spiralu pa po njima finim dijelom ribeža naribajte ostatak limunove kore. Narančinu koru naribajte na isti način. Pospite s otprilike prstohvatom crvene paprike u prahu i šećera.
  • 23. Dok se losos prži, kako se komadi ne bi raspali, umjesto da ih stalno okrećete, radije prvo dobro ispecite jednu stranu, a onda okrenite na drugu.
  • 24. Uzmite omekšale krumpire, razdijelite ih u tave u kojima se prže komadi lososa i zajedno pržite dok se lagano ne karameliziraju.
  • 25. Očistite stabljiku kopra, grubo nasjeckajte, malo više od pola pospite po lososu koji se prži, a ostatak ubacite u umak Hollandaise i promiješajte.
  • 26. Šaku listova koromača grubo nasjeckajte i otprilike prstohvat pospite po omekšalom korijenu koromača u loncu. Ostatak ostavite kako biste ga iskoristili na samom kraju.
  • 27. Ugasite vatru pod prženim lososom i stavite komade lososa na tanjure za posluživanje. Pokraj njih smjestite karamelizirane krumpire i komade korijena koromača.
  • 28. Na tanjure stavite i umak Hollandaise koji ste pripremili. Po vrhu pospite malo papra i polijte malo maslinova ulja. Pospite i preostali koromač.
  • 29. Stabljiku koromača fino nasjeckajte po dijagonali i ukrasite losos, po vrhu naribajte limunovu koru i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve