Opis
Način pripreme:
1. Za marinadu u mužar stavite 1 žlicu zrna pimenta (jamajkanski papar) i sušene ljute paprike i dobro ih istucite. Ako ne možete pronaći piment, upotrijebite allspice i crni papar. Umjesto sušenih ljutih paprika možete upotrijebiti ljutu crvenu papriku u ljuskicama. Dodajte tekući med i smeđi šećer. Promiješajte.
2. Ogulite i sitno narežite đumbir i češanj češnjaka zajedno s ljutim paprikama, stabljikama mladog luka, peršina i korijandra. Dodajte u mužar, ulijte dovoljnu količinu maslinova ulja i dobro sve izgnječite.
3. Po mogućnosti upotrijebite batke pilića iz slobodnog uzgoja. Kožu premažite marinadom i ostavite da stoji barem 1-2 sata. Ako imate više vremena, ostavite ih preko noći u hladnjaku.
4. Batke okrenite s kožom prema dolje, stavite na dobro ugrijani roštilj i pripremajte na umjerenoj vatri 40-50 minuta često ih okrećući. Za vrijeme pečenja roštilj polijte s malo piva kako bi bili ljepljivi. Batke možete pripremiti i u pećnici na 200 stupnjeva 25-30 minuta tako da ih s vremena na vrijeme okrećete, a zatim 5 minuta stavite na roštilj da se lagano zapeku.
5. Za kruh u posudi pomiješajte brašno s ostalim sastojcima i miješajte vilicom dok se sastojci ne pomiješaju. Zatim tijesto mijesite rukama 5 minuta. Tijesto oblikujte u kuglu pa je podijelite na 4 manje kugle. Svaki kuglu razvaljajte valjkom na pobrašnjenoj podlozi, debljine 2 mm. Ljutu papriku narežite na tanke kolutiće i posložite ih po tankoj piti te pospite prstohvatom soli. Po površini prijeđite valjkom da se paprike utisnu u tijesto. Roštilj premažite s malo maslinova ulja i pecite kruh 2-3 minute sa svake strane dok ne poprimi zlatnu boju.
6. Čim je pile gotovo, iscijedite po njemu limun i uklonite ga s roštilja. Pečeno pile poslužite s kruhom.
Sastojci
Za meso
- 1 žlica sjemenki pimenta
- 1 žlica papra u zrnu
- 1 žlica krupno mljevene crvene paprike
- 2 žlice tekućeg meda
- 0.5 žlice smeđeg šećera
- 3 cm svježeg đumbira
- 1 češanj češnjaka
- 2 ljute paprike
- 2 stabljike mladog luka
- 2 stabljike peršina
- 2 stabljike korijandra
- pivo
- maslinovo ulje
- limuna
- sok
- 4 gornja pileća batka
Za kruh
- 500 g brašna s kvascem
- 500 g kiselog mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 zelena ljuta paprika