Ljuta meksička juha

1.Stavite veliku tavu za pirjanje s debelim dnom ili vatrostalnu posudu prikladnu za uporabu na štednjaku na srednje jaku vatru i dodajte malo maslinova ulja. Kada se zagrije, pirjajte luk koji ste začinili prstohvatom soli i papra dok ne omekša. Dodajte sjemenke kumina i origano te kuhajte još dvije minute ili dok sjemenke ne otpuste aromu.

2.Dodajte češnjak i sušene čili-papričice (ako ih upotrebljavate), kuhajte dvije minute, a zatim dodajte pasiranu rajčicu (ako upotrebljavate pastu od čili-papričica chipotle, dodajte je kada dodajete i pasiranu rajčicu). Kuhajte na vatri uz miješanje jednu do dvije minute, dodajte sjeckane rajčice te crveni grah i šećer. Promiješajte i kuhajte do temperature laganog vrenja pa dodajte 500 ml temeljca. Kada zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se juha malo ne zgusne i dok se ne otpuste arome. Dodajte malo temeljca ako se juha previše zgusne.

3.Ulijte juhu u zagrijane zdjelice za posluživanje i pospite sirom, avokadom i korijandrom.

Sastojci

  • Sastojci maslinovo ulje za prženje 1 crveni luk oguljen i narezan na kockice 2 žličice tostiranih sjemenki kumina 1 žličica sušenog origana 2 oguljena i nasjeckana češnja češnjaka 3 sušene čili-papričice chipotle sitno nasjeckane ili 1 žličica paste od čilija po ukusu 1 žličica pasirane rajčice 400 g konzerviranih sjeckanih rajčica 400 g konzerviranog kuhanog crvenog graha ocijeđenog i ispranog 1 žličica šećera 600 ml kokošjeg ili povrtnog temeljca 100 g smrvljenog sira Lancashire 1 zreli avokado oguljen i nasjeckan 0.5 vezice krupno nasjeckanog korijandra morska sol i svježe mljeveni papar

Priprema