Ljuta meksička juha

Ljuta meksička juha

Opis

1.Stavite veliku tavu za pirjanje s debelim dnom ili vatrostalnu posudu prikladnu za uporabu na štednjaku na srednje jaku vatru i dodajte malo maslinova ulja. Kada se zagrije, pirjajte luk koji ste začinili prstohvatom soli i papra dok ne omekša. Dodajte sjemenke kumina i origano te kuhajte još dvije minute ili dok sjemenke ne otpuste aromu.

2.Dodajte češnjak i sušene čili-papričice (ako ih upotrebljavate), kuhajte dvije minute, a zatim dodajte pasiranu rajčicu (ako upotrebljavate pastu od čili-papričica chipotle, dodajte je kada dodajete i pasiranu rajčicu). Kuhajte na vatri uz miješanje jednu do dvije minute, dodajte sjeckane rajčice te crveni grah i šećer. Promiješajte i kuhajte do temperature laganog vrenja pa dodajte 500 ml temeljca. Kada zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se juha malo ne zgusne i dok se ne otpuste arome. Dodajte malo temeljca ako se juha previše zgusne.

3.Ulijte juhu u zagrijane zdjelice za posluživanje i pospite sirom, avokadom i korijandrom.

Sastojci

Sastojci

  • maslinovo ulje za prženje
  • 1 crveni luk
  • oguljen i narezan na kockice
  • 2 žličice tostiranih sjemenki kumina
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 oguljena i nasjeckana češnja češnjaka
  • 3 sušene čili-papričice chipotle
  • sitno nasjeckane
  • ili 1 žličica paste od čilija
  • po ukusu
  • 1 žličica pasirane rajčice
  • 400 g konzerviranih sjeckanih rajčica
  • 400 g konzerviranog kuhanog crvenog graha
  • ocijeđenog i ispranog
  • 1 žličica šećera
  • 600 ml kokošjeg ili povrtnog temeljca
  • 100 g smrvljenog sira Lancashire
  • 1 zreli avokado
  • oguljen i nasjeckan
  • 0.5 vezice krupno nasjeckanog korijandra
  • morska sol i svježe mljeveni papar