Ljuta meksička jaja
1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC i zagrijte rešetku za roštilj ako imate pećnicu s funkcijom pečenja na roštilju.
2. Stavite tavu za prženje na srednje jaku vatru i dodajte malo maslinova ulja. Dodajte luk, čili i češnjak, prstohvat soli i papra i pirjajte oko šest minuta dok sastojci ne omekšaju i ne poprime tamnozlatnu boju. Dodajte kumin i kuhajte dok se ne počnu oslobađati arome. Dodajte rajčicu i kuhajte na temperaturi laganog vrenja pet minuta. Dodajte grah, kuhajte još dvije minute i maknite s vatre.
3. Namastite lim za pečenje s malo ulja i dno pospite s malo začina. U lim za pečenje posložite tortilje tako da se preklapaju i da im rubovi malo vire preko ruba lima za pečenje. Ulijte smjesu od rajčica i napravite u njoj šest malih udubina.
4. Razbijte jaje u čaši i ulijte ga u udubinu tako da se žumanjak nalazi u sredini udubine. Ponovite s ostalim jajima. Pospite sirom i čili-pahuljicama pa posolite i popaprite.
5. Stavite lim za pečenje na gornju policu u pećnici tako da se funkcijom roštilja (ako je uključena) može zapeći sir. Pecite 8-10 minuta. Bjelanjci moraju biti kuhani, žumanjci tekući, a sir rastopljen i zlatne boje. Ako nemate pećnicu s funkcijom pečenja na roštilju, pecite još 3-4 minute. Pospite korijandrom prije posluživanja.
Sastojci
- Sastojci maslinovo ulje za prženje 1 crveni luk oguljen i narezan na kockice 1 široki zeleni čili primjerice jalapeño ili obični narezani zeleni čili 2 oguljena i sitno nasjeckana češnja češnjaka 1 žličica sjemenki kumina 400 g konzerviranih sjeckanih rajčica 400 g konzerviranog kuhanog crnog graha ocijeđenog i ispranog 5 prepolovljenih kukuruznih tortilja 6 jaja iz slobodnog uzgoja 50 g ribanog sira cheddar 2 prstohvata čili-pahuljica ili po ukusu šačica sitno nasjeckanog korijandra morska sol i svježe mljeveni crni papar