Ljubičasti njoki s rajčicom i fondutom od parmezana

Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

 

Sastojci

  • Ljubičasti njoki:
  • 1 kg ljubičastog krumpira
  • 300 g ‘00’ brašna ili običnog brašna + 100 g za motanje njoka
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja
  • 2 kuhinjske žlica ribanog sira + još malo za posip za ukras
  • 100 g nesoljenog putra
  • Fonduta od parmezana:
  • 200 g svježeg vrhnja
  • 50 ml svježeg mlijeka
  • 150 g sira Parmigiano Reggiano, ribanog
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulje
  • 80 g Puopolo Smallgoods slanine, sjeckane u blenderu
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 fileta ‘Delicius’ inćuna
  • 100 g panko krušnih mrvica
  • Začinsko bilje
  • Sol & papar

Priprema

  • 1. Za izradu njoka, skuhajte krumpir s korom u puno vode. Kad su kuhani, što prije ih ocijedite, ogulite kožicu i zgnječite.
  • 2. Postavite krumpir na ravnu površinu i dodavajte malo po malo brašna, ribanog parmezana i jaje. Nježno mijesite dok se tijesto ne formira.
  • 3. Tijesto za njoke podijelite na 4 dijela. Svaki razvaljajte u roladu debljine 1,5-2 cm. Svaki kolut oštrim nožem izrežite na komadiće od 2-3 cm. Svaki od njih razvaljajte s daskom za njoke ili malenom vilicom, da dobijete klasičan oblik njoka.
  • 4. Uspite mlijeko, vrhnje i Parmigiano Reggiano u manju posudu i lagano kuhajte, miješajući svakih par minuta dok se sir potpuno ne otopi.
  • 5. Istodobno, u velikom i širokom loncu zakuhajte puno dobro posoljene vode.
  • 6. U tavu stavite ulje pa dodajte slaninu i češnjak i kuhajte 2-3 minute, zatim dodajte inćune I zatim krušne mrvice I kuhajte dok ne porumeni. Kad je gotovo, maknite tavu s vatre i uklonite češnjak.
  • 7. Njoke ubacite u kipuću vodu. Čim isplivaju na površinu, ocijedite ih i lagano prelijte maslacem u tavi.
  • 8. Kod posluživanja, stavite umak Parmigiano Reggiano na veliki pladanj, na njega položite ljubičaste njoke i ukrasite „pangrattato” s mrvicama i inćunima.

Povezani recepti

Vidi sve