Ljubičasti njoki s rajčicom i fondutom od parmezana
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- Ljubičasti njoki:
- 1 kg ljubičastog krumpira
- 300 g ‘00’ brašna ili običnog brašna + 100 g za motanje njoka
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja
- 2 kuhinjske žlica ribanog sira + još malo za posip za ukras
- 100 g nesoljenog putra
- Fonduta od parmezana:
- 200 g svježeg vrhnja
- 50 ml svježeg mlijeka
- 150 g sira Parmigiano Reggiano, ribanog
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulje
- 80 g Puopolo Smallgoods slanine, sjeckane u blenderu
- 2 režnja češnjaka
- 2 fileta ‘Delicius’ inćuna
- 100 g panko krušnih mrvica
- Začinsko bilje
- Sol & papar
Priprema
- 1. Za izradu njoka, skuhajte krumpir s korom u puno vode. Kad su kuhani, što prije ih ocijedite, ogulite kožicu i zgnječite.
- 2. Postavite krumpir na ravnu površinu i dodavajte malo po malo brašna, ribanog parmezana i jaje. Nježno mijesite dok se tijesto ne formira.
- 3. Tijesto za njoke podijelite na 4 dijela. Svaki razvaljajte u roladu debljine 1,5-2 cm. Svaki kolut oštrim nožem izrežite na komadiće od 2-3 cm. Svaki od njih razvaljajte s daskom za njoke ili malenom vilicom, da dobijete klasičan oblik njoka.
- 4. Uspite mlijeko, vrhnje i Parmigiano Reggiano u manju posudu i lagano kuhajte, miješajući svakih par minuta dok se sir potpuno ne otopi.
- 5. Istodobno, u velikom i širokom loncu zakuhajte puno dobro posoljene vode.
- 6. U tavu stavite ulje pa dodajte slaninu i češnjak i kuhajte 2-3 minute, zatim dodajte inćune I zatim krušne mrvice I kuhajte dok ne porumeni. Kad je gotovo, maknite tavu s vatre i uklonite češnjak.
- 7. Njoke ubacite u kipuću vodu. Čim isplivaju na površinu, ocijedite ih i lagano prelijte maslacem u tavi.
- 8. Kod posluživanja, stavite umak Parmigiano Reggiano na veliki pladanj, na njega položite ljubičaste njoke i ukrasite „pangrattato” s mrvicama i inćunima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od kave s bijelom čokoladom
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Luca Ciano
Tekući ravioli od parmezana reggiano i crnog tartufa
Recepti Luca Ciano
Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom
Recepti Luca Ciano
Bivolja bocconcini lizalica punjena s inčunima, medom i bottargom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom
Recepti Luca Ciano
Pečena ‘bijela scamorza’ sa slaninom i rajčicama
Recepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira