Ljetna salata sa srdelama

Priprema: 

1.    Stavite krastavac u cjedilo i pospite ga solju. Ostavite da se cijedi oko 40 minuta. Isperite hladnom vodom te zatim rukama istisnite preostalu vodu. Odložite na stranu.

2.    Ulijte mlijeko u malu tavu te dodajte čitave režnjeve oguljenog češnjaka i grančicu ružmarina. Reducirajte na niskoj temperaturi dok ne dobijete 5 velikih žlica. Nakon što ste reducirali, izvadite grančicu ružmarina iz mlijeka.

3.    Stavite inćune u malu zdjelu i prelijte ih mlijekom i češnjakom. Dok je mlijeko još vruće, uzmite štapni mikser te uza stalno miješanje stalno dolijevajte maslinovo ulje.

4.    Upotrijebili ste dovoljno maslinova ulja kada umak postigne teksturu punomasnog vrhnja. Još će se više zgusnuti kada se ohladi. Odložite sa strane.

5.    Prvo rajčicama odrežite peteljku i zarežite dno na četiri dijela. Zatim namačite rajčice u toploj vodi. Ogulite kožu i fino nasjeckajte.

6.    Rajčicama dodajte luk i čili papričice. Zatim dodajte koricu limuna, limunov sok, ocat od crnog vina, šaku kapara, crne masline i slani krastavac.

 

7.    Nježno i brzo umiješajte maslinovo ulje. Ponovno začinite solju da biste istaknuli okus salate.

8.    Tostirajte kruh u gril-tosteru dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskav te odložite sa strane.

9.    Popržite srdele u malo ulja, sa stranom s kožom prema dolje dok se tamnoružičasto meso u sredini fileta ne smanji na širinu prsta. Okrenite, pržite još pet sekundi i maknite. Trebali bi ostati slabije pečeni u sredini.

10.Žlicom stavite salatu na tanjur za serviranje. Uzmite vrhom punu žličicu umaka od inćuna, premažite tostirani kruh te stavite srdelu sa stranom s kožom prema gore. Svaki filet začinite s malo soli. Posložite tostirani kruh po salati. Ukrasite sjeckanim peršinom. 

Sastojci

  • Sastojci1 krastavac oguljen i nasjeckan 4 češnja češnjaka 1 grančica ružmarina 150 g konzerviranih inćuna ekstradjevičansko maslinovo ulje 4 rajčice volovsko srce 1 mali crveni luk nasjeckan 2 srednje ljute mesnate zelene čili papričice – sitno nasjeckati i ukloniti sjemenke 1 sok 1/2 limuna srednje veličine i fino naribana korica jednog limuna 0.5 velike žlice octa od crnog vina 1 šaka kapara šaka jako slanih crnih maslina ukloniti košticu i grubo nasjeckati 3 velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja 8 kriški kvalitetnog baguettea tanko narezati dijagonalno nasjeckani peršin 8 fileta srdele

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve