Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 100g graha iz širokih mahuna (ili 600g mahuna koje imaju grah još uvijek u sebi)
  • 2 manje glavice Gem salate, prerezane po dužini, zatim narezane na 8 tanjih dijelova
  • 60g vrećica miješane salate
  • 6 zrelih svježih smokava, vrhovi odrezani, narezane na četvrtine
  • 100g tvrdog kozjeg sira, oguljen i razmrvljen
  • 250g šparoga, vrhovi odrezani, stabljike narezane na dijagonalne komade
  • mješavina ljubičastog mikro bilja
  • Za preljev
  • 1 žličica soka limuna
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 1 češanj češnjaka, zdrobljenog
  • 1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. U srednje velikom loncu zakuhajte vodu. Dodajte grah i šparoge, kuhajte 2–3 minute. Ocjedite, osvježite u hladnoj vodi, ponovo ocjedite i ogulite široke mahune.
  • 2. U velikoj zdjeli sastavite salatu tako da u nju stavite komade male Gem salate, miješanu salatu, smokve, kozji sir, šparoge, grah i mikro bilje.
  • 3. Za preljev, preostale sastojke izmiješajte zajedno u manjoj zdjeli. Malo prije posluživanja, preljev prelijte po salati, izmiješajte i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve