Ljepljiva kineska rebarca
Uvijek me uzbuđuje jesti supermekana svinjeća rebarca čije se meso raspada s kostiju i koja se sjaje od ljepljive kineske glazure. Sjećam se kad sam prvi put kušao takva rebarca – imao sam oko 7 ili 8 godina i s obitelji jeo u lokalnom kineskom restoranu, ali sjećam se da sam pomislio – opa, nikad nešto slično nisam okusio. U kombinaciji s drugim sjajnim jelima poput nudli i stir-fry riže, bilo je to nevjerojatno uzbudljivo. Lice i ruke potpuno mi je prekrivao umak, a tako i trebate jesti ove ljepotane. S guštom.
  • 1 svinjeća rebarca iz humanog uzgoja, očišćena od viška sala (1,5 – 2 kg)
  • maslinovo ulje
  • 3 žlice kineske mješavine pet začina
  • 2 mlada luka
  • 2 svježa čilija
  • 1 vezica rotkvica

Glazura

  • 3 crvena luka
  • 3 zvjezdasta anisa
  • 1 ravna čajna žličica kineske mješavine pet začina
  • 4 žlice svježeg jabučnog soka
  • 3 žlice umaka hoisin
  • 2 žlice tekućeg meda
  • 1 žlica kečapa
  • 1 žlica rižina vinskog octa

Zagrijte pećnicu na 160 ºC/ 325 ºF/ plin 3. Uzmite tri sloja aluminijske folije dužine 1 metra. Stavite rebarca na sredinu, polijte ih uljem i utrljajte mješavinom pet začina i dobrim prstohvatom soli i papra. Zamotajte u čvrst zavežljaj i stavite na lim na sredinu pećnice na tri sata dok ne postanu mekana i skuhana.

U međuvremenu, za glazuru, ogulite i isjeckajte luk i stavite ga na tavu na srednju vatru uz dosta ulja i zvjezdastog anisa. Uz povremeno miješanje, kuhajte 15 minuta ili dok ne omekša i ne počne se karamelizirati. Ubacite mješavinu pet začina i miješajte 2 minute, umiješajte ostale sastojke za glazuru i pustite da se krčka još 2 minute, zatim ugasite vatru i ostavite da se malo ohladi. Izvadite zvjezdasti anis, prelijte smjesu u mikser i miksajte dok ne bude glatka, razrjeđujući je s malo vode ako je potrebno. Na kraju je procijedite kroz sitnu cjediljku da bude super glatka. Kušajte i dodatno začinite ako treba. Očistite mladi luk i odstranite sjemenke iz čilija, a zatim oboje fino nasjeckajte po dužini i stavite u zdjelu ledene vode da se smežuraju. Iz zabave možete napraviti ureze na rotkvicama i ubaciti ih u vodu za malo štiha osamdesetih: u protivnom, ostavite ih cijele ili ih narežite na četvrtine.

Nakon tri sata pečenja, prebacite rebarca na lim, bacite foliju i zagrijte pećnicu na 200 ºC/ 400 ºF/ plin 6. Četkicom nanesite dobar sloj glazure na rebarca i vratite ih u pećnicu na 8 do 10 minuta, a nakon toga volim nastaviti nanositi glazuru i ubacivati ih u pećnicu svaku minutu još neko kratko vrijeme, da se napravi zaista dobar sloj tamne, ljepljive glazure. Poslužite rebarca sa zdjelom preostale glazure za umakanje i s rotkvicama, čilijem i mladim lukom sa strane.

Preuzeto iz "Jamiejeve hrane za utjehu", izdavač Michael Joseph. Recept © Jamie Oliver. Fotografija © Jamie Oliver Enterprises Limited 2014., fotografirao David Loftus.

Sastojci

    Priprema