Linguini s rakovima
Ovo jelo možete pripremati koristeći svježu ili sušenu tjesteninu. Ako koristite svježu tjesteninu, narežite izvaljano tijesto u obliku linguina te ga prije kuhanja osušite kako bi bilo al dente. Stavite bijelo račje meso u veliku zdjelu, zatim dodajte vrhove koromača (koromač iz supermarketa često nema vrhove, no ako ima vrhove, to je odlično). Odrežite dno glavice koromača i uklonite vanjski sloj ako su na njemu mrlje. Zatim, koristeći grubu stranu ribeža, naribajte glavicu koromača u zdjelu s račjim mesom. Koristeći finu stranu ribeža, naribajte samo žuti dio korice ½ limuna u zdjelu. Čili papričice očistite od sjemenki te ih sitno nasjeckajte. Polovinu dodajte mesu, a ostatak će vam trebati poslije za posipanje. Za preljev pomiješajte tamno račje meso, sok oba limuna i ulje s malo vode. Pomiješajte s bijelim račjim mesom te prema potrebi začinite.
U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu za tjesteninu. Prebacite račje meso s preljevom na tavu te ga na niskoj vatri polako podgrijte dok se tjestenina kuha. Ako ste pripremili svježu tjesteninu, bit će dovoljne samo dvije minute da se skuha. Ako koristite suhu tjesteninu, jednostavno pratite upute s pakiranja i u tom slučaju nemojte podgrijavati račje meso dok tjestenina nije napola kuhana. U međuvremenu natrgajte listove koromača ili bosiljka.
Ocijedite tjesteninu i sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala. Zatim pomiješajte tjesteninu s umakom, dodajte natrgane listove te prema potrebi razrijedite vodom od kuhanja koju ste sačuvali. Podijelite u četiri tople zdjele, pospite preostalom sjeckanom čili papričicom i listovima koromača ili bosiljka te poslužite.Sastojci
- Linguini s rakovima0.5 tijesta za kraljevsku tjesteninu (vidi Jamiejevu knjigu Comfort Food) 300 g bijelog račjeg mesa 1 glavica komorača 2 limuna 1 crvene čili-papričice 1 velika žlica tamnog račjeg mesa 8 velikih žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja 1 šaka lisnatog djela koromača ili svježih listova mladog bosiljka