Opis
Priprema:
1. Samljeti bademe s polovicom šećera dok se ne dobije smjesa slična brašnu.
2. Pomiješati maslac s preostalim šećerom, dodati žumanjke i promiješati.
3. Dodati naribanu koru limuna, vaniliju i sjemenke maka.
4. Dodati mljevene bademe i brašno i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u kuglu i staviti u hladnjak na 30 minuta.
5. Razvući tijesto u tanku ploču (debljine 1/2 cm). Izrezati tijesto u oblike koje želite (srca, kvadrate, zvjezdice). Ostaviti polovicu oblika za osnovu i u preostalim oblicima izrezati male rupe u sredini. Ako je tijesto omekšalo, staviti ga nakratko u hladnjak prije pečenja.
6. Zagrijati pećnicu na 180 ºC (na vrući zrak). Peći kolačiće 10 do 12 minuta, a zatim ih ostaviti da se ohlade.
7. Osnove namazati džemom od šipka, spojiti polovice i posipati šećerom za ukrašavanje.
Savjet:
Ostatke tijesta možete ispeći, spojiti džemom i pojesti.
Sastojci
Sastojci
- 160 g oguljenih badema
- 180 g mekanog maslaca
- 140 g šećera za glazuru
- 350 g brašna
- 250 g džema od šipka
- 2 žumanjka
- kora 1 limuna
- 10 g burbon vanilin šećera
- 1 vanilija
- 1 žlica sjemenki maka
- šećer za glazuru