Limunska meringue pita
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- Skuta od limuna
- 6 jaja
- 525 g sitnog šećera
- 12 g škrobnog brašna
- 4 limuna, naribana i iscijeđena soka
- 60 g maslaca
- Tijesto
- 500 g brašna
- 250 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 1 žumanjak
- 2 žlice vode dovoljno da za povezivanje
- Meringue
- 4 sačuvana bjelanjka
- 1 šalica sitnog šećera
Priprema
- 1. Za tijesto, staviti sve sastojke u blender, osim vode, i miješati dok se ne raspadne, zatim dodati malo vode dok ne formira kuglu tijesta. Izvaditi iz miješalice i na čistoj površini lagano umijesiti tijesto, pa ga pustiti da se 30 minuta odmara u hladnjaku. Zagrijati pećnicu na 200°C. Tijesto razvaljati na blago pobrašnjenoj površini na približno ½ cm. Obložiti ravnu posudu od 21 cm (približno) tijestom, obrezujući višak. Tijesto izbosti vilicom, staviti na veliku tepsiju i odložiti u hladnjak na 15 minuta. Prekriti ga papirom za pečenje i napuniti tijesteninom ili rižom. Peći 20 do 25 minuta dok ne porumeni, uklanjajući nakon 15 minuta tjesteninu ili rižu. Odložiti da se ohladi.
- 2. Za izradu skute umutiti jaja, šećer i škrobno brašno. Dodati koricu limuna i sok pa na umjerenoj vatri 5—8 minuta miješati dok se ne zgusne. Na kraju dodati maslac i promiješati lopaticom. Ohladiti na sobnu temperaturu, pa 2—3 sata hladiti u hladnjaku.
- 3. Ocijediti smjesu u vatrostalnu posudu, pokriti površinu folijom i staviti u hladnjak na 2 sata.
- 4. Električnim mlatilom u čistoj i suhoj posudi mutiti bjelanjke dok ne nastanu mekani vrhovi. Postupno dodavati šećer, žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane gusta i sjajna.
- 5. Razvući limunovu skutu preko dna ispečenog tijesta. Žlicom preliti meringue mješavinu i razvući do ruba tijesta. Poleđinom žlice oblikovati vrhove. Peći u pećnici 5 do 6 minuta ili dok vrhovi maringue ne postanu svjetlozlatni. (Alternativno se za to može upotrijebiti plamenik).
- 6. Staviti na stranu da se potpuno ohladi. Poslužiti.
- *Meringue: mješavina bjelanjaka i šećera (na 1 bjelanjak dolazi 50 g šećera) u koju se tučenjem na pari umiješava zrak. Mješavina se zatim sporo suši u pećnici na temperaturi 50—80°C
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca