Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • Skuta od limuna
  • 6 jaja
  • 525 g sitnog šećera
  • 12 g škrobnog brašna
  • 4 limuna, naribana i iscijeđena soka
  • 60 g maslaca
  • Tijesto
  • 500 g brašna
  • 250 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice vode dovoljno da za povezivanje
  • Meringue
  • 4 sačuvana bjelanjka
  • 1 šalica sitnog šećera

Priprema

  • 1. Za tijesto, staviti sve sastojke u blender, osim vode, i miješati dok se ne raspadne, zatim dodati malo vode dok ne formira kuglu tijesta. Izvaditi iz miješalice i na čistoj površini lagano umijesiti tijesto, pa ga pustiti da se 30 minuta odmara u hladnjaku. Zagrijati pećnicu na 200°C. Tijesto razvaljati na blago pobrašnjenoj površini na približno ½ cm. Obložiti ravnu posudu od 21 cm (približno) tijestom, obrezujući višak. Tijesto izbosti vilicom, staviti na veliku tepsiju i odložiti u hladnjak na 15 minuta. Prekriti ga papirom za pečenje i napuniti tijesteninom ili rižom. Peći 20 do 25 minuta dok ne porumeni, uklanjajući nakon 15 minuta tjesteninu ili rižu. Odložiti da se ohladi.
  • 2. Za izradu skute umutiti jaja, šećer i škrobno brašno. Dodati koricu limuna i sok pa na umjerenoj vatri 5—8 minuta miješati dok se ne zgusne. Na kraju dodati maslac i promiješati lopaticom. Ohladiti na sobnu temperaturu, pa 2—3 sata hladiti u hladnjaku.
  • 3. Ocijediti smjesu u vatrostalnu posudu, pokriti površinu folijom i staviti u hladnjak na 2 sata.
  • 4. Električnim mlatilom u čistoj i suhoj posudi mutiti bjelanjke dok ne nastanu mekani vrhovi. Postupno dodavati šećer, žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane gusta i sjajna.
  • 5. Razvući limunovu skutu preko dna ispečenog tijesta. Žlicom preliti meringue mješavinu i razvući do ruba tijesta. Poleđinom žlice oblikovati vrhove. Peći u pećnici 5 do 6 minuta ili dok vrhovi maringue ne postanu svjetlozlatni. (Alternativno se za to može upotrijebiti plamenik).
  • 6. Staviti na stranu da se potpuno ohladi. Poslužiti.
  • *Meringue: mješavina bjelanjaka i šećera (na 1 bjelanjak dolazi 50 g šećera) u koju se tučenjem na pari umiješava zrak. Mješavina se zatim sporo suši u pećnici na temperaturi 50—80°C

Povezani recepti

Vidi sve