Limunova torta s lješnjacima
Recept iz: Pavel Pavlov

Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.
Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 120 g maslaca
- 65 g šećera u prahu
- 30 g bademovog brašna
- 50 g jaja
- 265 g brašna
- 200 g jaja
- 150 g šećera
- 150 g limunovog soka
- naribana kora 2 limuna
- 150 g maslaca
- 4 g želatine
- 150 g šećera
- 150 g lješnjaka
- 300 g mliječne čokolade
- 150 g vrhnja za kuhanje
- 30 g glukoze
- 30 g maslaca
- nasjeckani lješnjaci za posipanje
Priprema
- 1. Za tijesto mikserom istucite brašno, maslac nasjeckan na kockice, šećer i bademovo brašno. Ostavite ga da radi dok maslac ne primi suhe sastojke. Poslije toga dodajte jaja i miješajte do trenutka kada nastane kugla. Raširite ga između dva lista papira za pečenje. Ohladite ga.
- 2. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva vrućim zrakom. Izrežite osnove od tijesta i stjenke za tortu. Postavite osnove na perforirani silikonski podložak, a ostatak postavite na perforirani prsten. Pecite oko 10 minuta.
- 3. Za kremu namočite želatinu u ledeno hladnoj vodi. U zdjelu stavite jaja, naribanu limunovu koru, limunov sok i šećer. Stavite posudu u vodenu kupku. Kuhate uz neprestano miješanje dok krema ne dosegne 65 stupnjeva. Umiješajte želatinu u kremu kako bi se otopila. Ostavite da se krema ohladi na 40 stupnjeva, a onda dodajte maslac, promiješajte i pasirajte. Nalijte kremu u tortu, ohladite je.
- 4. Za kremu od lješnjaka karamelizirajte šećer u tavi. Dodajte pržene lješnjake. Promiješajte i stavite na podlogu da se ohladi. Poslije to sameljite u pastu. Zagrijte je u loncu s vrhnjem i glukozom i trebate dobiti ujednačenu smjesu. Njome zalijte čokoladu i miješajte. Na kraju dodajte maslac, ponovno miješajte i prebacite kremu u vrećicu. Ukrasite tortu kremom od lješnjaka. Posipajte sjeckanim lješnjacima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća