Limunova torta s lješnjacima

Limunova torta s lješnjacima

Opis

Način pripreme:

1. Za tijesto mikserom istucite brašno, maslac nasjeckan na kockice, šećer i bademovo brašno. Ostavite ga da radi dok maslac ne primi suhe sastojke. Poslije toga dodajte jaja i miješajte do trenutka kada nastane kugla. Raširite ga između dva lista papira za pečenje. Ohladite ga.

2. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva vrućim zrakom. Izrežite osnove od tijesta i stjenke za tortu. Postavite osnove na perforirani silikonski podložak, a ostatak postavite na perforirani prsten. Pecite oko 10 minuta.

3. Za kremu namočite želatinu u ledeno hladnoj vodi. U zdjelu stavite jaja, naribanu limunovu koru, limunov sok i šećer. Stavite posudu u vodenu kupku. Kuhate uz neprestano miješanje dok krema ne dosegne 65 stupnjeva. Umiješajte želatinu u kremu kako bi se otopila. Ostavite da se krema ohladi na 40 stupnjeva, a onda dodajte maslac, promiješajte i pasirajte. Nalijte kremu u tortu, ohladite je.

4. Za kremu od lješnjaka karamelizirajte šećer u tavi. Dodajte pržene lješnjake. Promiješajte i stavite na podlogu da se ohladi. Poslije to sameljite u pastu. Zagrijte je u loncu s vrhnjem i glukozom i trebate dobiti ujednačenu smjesu. Njome zalijte čokoladu i miješajte. Na kraju dodajte maslac, ponovno miješajte i prebacite kremu u vrećicu. Ukrasite tortu kremom od lješnjaka. Posipajte sjeckanim lješnjacima.

Sastojci

Za lincer tijesto:

  • 120 g maslaca
  • 65 g šećera u prahu
  • 30 g bademovog brašna
  • 50 g jaja
  • 265 g brašna

Za kremu od limuna:

  • 200 g jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g limunovog soka
  • naribana kora 2 limuna
  • 150 g maslaca
  • 4 g želatine

Za kremu od lješnjaka:

  • 150 g šećera
  • 150 g lješnjaka
  • 300 g mliječne čokolade
  • 150 g vrhnja za kuhanje
  • 30 g glukoze
  • 30 g maslaca
  • nasjeckani lješnjaci za posipanje

Povezani recepti