Ledeni yuzu sendviči od karamela sa sezamom

Ledeni yuzu sendviči od karamela sa sezamom
Povezane emisije:Pecimo s Franciscom MoreiromUključite se: Utorak 21 Siječanj u 13:00 | Utorak 21 Siječanj u 13:30

Opis

Portugalski chef Francisco Moreira donosi vam recept za ovaj zanimljivi desert! 

Priprema

  1. Pripremite posudu s 30 ml vode i 40 g šećera. U mikseru istucite 2 bjelanjka i dodajte smjesu vode i šećera nakon što postigne temperaturu 118°C.
  2. Iscijedite 2 listića želatine, prethodno potopljenih u vodi i ledu. Otopite ih u 50 g soka od yuzua, prethodno zagrijanog u mikrovalnoj pećnici.
  3. Prelijte preko 4 žumanjka (njih ste prethodno istukli sa 110 g šećera).
  4. Pomiješajte smjesu istučenih žumanjaka i bjelanjaka. Dodajte 300 g tučenog vrhnja (s 35% mliječne masti).
  5. Rasporedite smjesu po pladnju za pečenje (obložen papirom za pečenje). Stavite u zamrzivač na 3 sata.

 

  1. Za tijesto za sendviče, istucite 185 g maslaca bez soli, 115 g šećera, 15 g šećera bademovog brašna i 2 g kuhinjske soli. Dodajte 1 jaje i lagano miješajte.
  2. Dodajte 250 g brašna i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Izvaljajte tijesto između dva lista papira za pečenje (do debljine oko 3 mm) i zamrznite.
  3. Odrežite krugove promjera 7 cm, izbodite ih vilicom i stavite u pećnicu (koju ste prethodno zagrijali na 170°) na pladnju s papirom za pečenje. Pecite 7 minuta. Pustite da se hladi.

 

  1. Karamelizirajte 125 g šećera i dodajte 125 g prženih sjemenki sezama. Pustite da se hladi na papiru za pečenje (premazanim maslacem).
  2. Napravite 8 krugova od zaleđenog moussea - najprije krugom promjera 6 cm, a potom promjera 2 cm.
  3. Usitnite ohlađeni karamel i dodajte 10 g sezamovog ulja. Utisnite manji krug na mousseu, odstranite unutrašnji dio i ispunite ga karamel kremom od sezama.
  4. Stavite drugi keksić i ukrasite sjemenkama crnog sezama.

Sastojci

Tijesto za sendviče:

185 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi, u kockicama)

115 g šećera u prahu

15 g bademovog brašna

2 g kuhinjske soli

1 jaje (veličina S)

250 g brašna

 

Za ledeni mousse od yuzua:

80 g žumanjaka (otprilike 4 žumanjka veličine S)

40 g šećera

50 g soka od yuzua (japanski agrumi)

2 listića želatine, prethodno potopljenih u vodi i ledu

30 ml vode

110 g šećera

65 g bjelanjaka (otprilike 2 bjelanjka veličine L)

300 g tučenog vrhnja, 35% mliječne masti

 

Karamel sa sezamom:

125 g šećera

125 g prženog sezama

2 g cvijeta soli

10 g sezamovog ulja

Sjemenke crnog sezama (količina po želji)

Povezani recepti