Ledeni yuzu sendviči od karamela sa sezamom

Portugalski chef Francisco Moreira donosi vam recept za ovaj zanimljivi desert! 

Sastojci

  • Tijesto za sendviče:
  • 185 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi, u kockicama)
  • 115 g šećera u prahu
  • 15 g bademovog brašna
  • 2 g kuhinjske soli
  • 1 jaje (veličina S)
  • 250 g brašna
  • Za ledeni mousse od yuzua:
  • 80 g žumanjaka (otprilike 4 žumanjka veličine S)
  • 40 g šećera
  • 50 g soka od yuzua (japanski agrumi)
  • 2 listića želatine, prethodno potopljenih u vodi i ledu
  • 30 ml vode
  • 110 g šećera
  • 65 g bjelanjaka (otprilike 2 bjelanjka veličine L)
  • 300 g tučenog vrhnja, 35% mliječne masti
  • Karamel sa sezamom:
  • 125 g šećera
  • 125 g prženog sezama
  • 2 g cvijeta soli
  • 10 g sezamovog ulja
  • Sjemenke crnog sezama (količina po želji)

Priprema

  • Pripremite posudu s 30 ml vode i 40 g šećera. U mikseru istucite 2 bjelanjka i dodajte smjesu vode i šećera nakon što postigne temperaturu 118°C.
  • Iscijedite 2 listića želatine, prethodno potopljenih u vodi i ledu. Otopite ih u 50 g soka od yuzua, prethodno zagrijanog u mikrovalnoj pećnici.
  • Prelijte preko 4 žumanjka (njih ste prethodno istukli sa 110 g šećera).
  • Pomiješajte smjesu istučenih žumanjaka i bjelanjaka. Dodajte 300 g tučenog vrhnja (s 35% mliječne masti).
  • Rasporedite smjesu po pladnju za pečenje (obložen papirom za pečenje). Stavite u zamrzivač na 3 sata.
  • Za tijesto za sendviče, istucite 185 g maslaca bez soli, 115 g šećera, 15 g šećera bademovog brašna i 2 g kuhinjske soli. Dodajte 1 jaje i lagano miješajte.
  • Dodajte 250 g brašna i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Izvaljajte tijesto između dva lista papira za pečenje (do debljine oko 3 mm) i zamrznite.
  • Odrežite krugove promjera 7 cm, izbodite ih vilicom i stavite u pećnicu (koju ste prethodno zagrijali na 170°) na pladnju s papirom za pečenje. Pecite 7 minuta. Pustite da se hladi.
  • Karamelizirajte 125 g šećera i dodajte 125 g prženih sjemenki sezama. Pustite da se hladi na papiru za pečenje (premazanim maslacem).
  • Napravite 8 krugova od zaleđenog moussea - najprije krugom promjera 6 cm, a potom promjera 2 cm.
  • Usitnite ohlađeni karamel i dodajte 10 g sezamovog ulja. Utisnite manji krug na mousseu, odstranite unutrašnji dio i ispunite ga karamel kremom od sezama.
  • Stavite drugi keksić i ukrasite sjemenkama crnog sezama.

Povezani recepti

Vidi sve