Ledeni yuzu sendviči od karamela sa sezamom
Recept iz: Francisco Moreira
Portugalski chef Francisco Moreira donosi vam recept za ovaj zanimljivi desert!
Sastojci
- Tijesto za sendviče:
- 185 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi, u kockicama)
- 115 g šećera u prahu
- 15 g bademovog brašna
- 2 g kuhinjske soli
- 1 jaje (veličina S)
- 250 g brašna
- Za ledeni mousse od yuzua:
- 80 g žumanjaka (otprilike 4 žumanjka veličine S)
- 40 g šećera
- 50 g soka od yuzua (japanski agrumi)
- 2 listića želatine, prethodno potopljenih u vodi i ledu
- 30 ml vode
- 110 g šećera
- 65 g bjelanjaka (otprilike 2 bjelanjka veličine L)
- 300 g tučenog vrhnja, 35% mliječne masti
- Karamel sa sezamom:
- 125 g šećera
- 125 g prženog sezama
- 2 g cvijeta soli
- 10 g sezamovog ulja
- Sjemenke crnog sezama (količina po želji)
Priprema
- Pripremite posudu s 30 ml vode i 40 g šećera. U mikseru istucite 2 bjelanjka i dodajte smjesu vode i šećera nakon što postigne temperaturu 118°C.
- Iscijedite 2 listića želatine, prethodno potopljenih u vodi i ledu. Otopite ih u 50 g soka od yuzua, prethodno zagrijanog u mikrovalnoj pećnici.
- Prelijte preko 4 žumanjka (njih ste prethodno istukli sa 110 g šećera).
- Pomiješajte smjesu istučenih žumanjaka i bjelanjaka. Dodajte 300 g tučenog vrhnja (s 35% mliječne masti).
- Rasporedite smjesu po pladnju za pečenje (obložen papirom za pečenje). Stavite u zamrzivač na 3 sata.
- Za tijesto za sendviče, istucite 185 g maslaca bez soli, 115 g šećera, 15 g šećera bademovog brašna i 2 g kuhinjske soli. Dodajte 1 jaje i lagano miješajte.
- Dodajte 250 g brašna i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Izvaljajte tijesto između dva lista papira za pečenje (do debljine oko 3 mm) i zamrznite.
- Odrežite krugove promjera 7 cm, izbodite ih vilicom i stavite u pećnicu (koju ste prethodno zagrijali na 170°) na pladnju s papirom za pečenje. Pecite 7 minuta. Pustite da se hladi.
- Karamelizirajte 125 g šećera i dodajte 125 g prženih sjemenki sezama. Pustite da se hladi na papiru za pečenje (premazanim maslacem).
- Napravite 8 krugova od zaleđenog moussea - najprije krugom promjera 6 cm, a potom promjera 2 cm.
- Usitnite ohlađeni karamel i dodajte 10 g sezamovog ulja. Utisnite manji krug na mousseu, odstranite unutrašnji dio i ispunite ga karamel kremom od sezama.
- Stavite drugi keksić i ukrasite sjemenkama crnog sezama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom