Opis
NAČIN PRIPREME
- Da biste napravili nadjev, junetinu ubacite u začinjeno brašno. Zagrijte dobar sloj ulja u protvanu i pržite govedinu, po potrebi u više tura, dok ne porumeni sa svih strana. Prebacite na tanjur.
- U protvan dodajte luk i gljive s još malo ulja i pržite 10 minuta dok ne porumene, a zatim dodajte pire od češnjaka i rajčice. Ulijte vino i ostavite da vrije 2-3 minute. Dodajte goveđi temeljac, konzervirane rajčice i crveni vinski ocat te vratite govedinu u tavu. Začinite solju i paprom te kuhajte 2-3 minute. Dodajte začinsko bilje. Smanjite na laganu vatru i kuhajte lagano, djelomično poklopljeno, 2½-3 sata dok meso ne omekša i ne raspadne se kada ga zarežete žlicom.
- U međuvremenu napravite umak od sira. U tavi otopite maslac i umiješajte brašno i kuhajte minutu-dvije pa postupno dodavajte mlijeko dok ne dobijete glatki, gusti umak. Dobro začinite i dodajte veći dio sira (nešto sačuvajte za posipanje po vrhu) i senf.
- Nakon što je govedina omekšala, izvadite lovorov list i natrgajte meso u umak. Ako umak izgleda pomalo tekuć, možete ga reducirati do te mjere da samo obloži meso.
- Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom/400°F/plin 6. Žlicom stavite trećinu mesa u veliku vatrostalnu posudu, zatim stavite 4 lista za lazanje i žlicom prelijte trećinom umaka od sira. Ponovite slojeve još dva puta, završavajući umakom od sira. Pospite ostatkom sira i pecite 30-35 minuta dok se ne počnu stvarati mjehurići i ne porumene. Poslužite uz zelenu salatu.
Sastojci
SASTOJCI
- 2 kg goveđe potkoljenice, narezane na komade
- 3 žlice običnog brašna, sa začinima
- 4-5 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 250 g gljiva, sitno nasjeckanih
- 3 režnja naribanog češnjaka
- 1 lovorov list
- 5 grančica svježeg origana, listove skinuti
- 2 žlice pirea od rajčice
- 450 ml dobrog crnog vina
- 200 ml svježeg goveđeg temeljca
- 400 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 2 žličice vinskog octa od crnog vina
- 12 listova svježe tjestenine za lazanje
- Pomiješati listove, za posluživanje
Za umak od sira:
- 75 g maslaca
- 75g običnog brašna
- 800 ml punomasnog mlijeka
- 150 g naribanog cheddar sira
- 100 g naribanog parmezana
- 1 žličica dijon senfa