Opis

NAČIN PRIPREME

  1. Da biste napravili nadjev, junetinu ubacite u začinjeno brašno. Zagrijte dobar sloj ulja u protvanu i pržite govedinu, po potrebi u više tura, dok ne porumeni sa svih strana. Prebacite na tanjur.
  2. U protvan dodajte luk i gljive s još malo ulja i pržite 10 minuta dok ne porumene, a zatim dodajte pire od češnjaka i rajčice. Ulijte vino i ostavite da vrije 2-3 minute. Dodajte goveđi temeljac, konzervirane rajčice i crveni vinski ocat te vratite govedinu u tavu. Začinite solju i paprom te kuhajte 2-3 minute. Dodajte začinsko bilje. Smanjite na laganu vatru i kuhajte lagano, djelomično poklopljeno, 2½-3 sata dok meso ne omekša i ne raspadne se kada ga zarežete žlicom.
  3. U međuvremenu napravite umak od sira. U tavi otopite maslac i umiješajte brašno i kuhajte minutu-dvije pa postupno dodavajte mlijeko dok ne dobijete glatki, gusti umak. Dobro začinite i dodajte veći dio sira (nešto sačuvajte za posipanje po vrhu) i senf.
  4. Nakon što je govedina omekšala, izvadite lovorov list i natrgajte meso u umak. Ako umak izgleda pomalo tekuć, možete ga reducirati do te mjere da samo obloži meso.
  5. Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom/400°F/plin 6. Žlicom stavite trećinu mesa u veliku vatrostalnu posudu, zatim stavite 4 lista za lazanje i žlicom prelijte trećinom umaka od sira. Ponovite slojeve još dva puta, završavajući umakom od sira. Pospite ostatkom sira i pecite 30-35 minuta dok se ne počnu stvarati mjehurići i ne porumene. Poslužite uz zelenu salatu.

 

Sastojci

SASTOJCI

  • 2 kg goveđe potkoljenice, narezane na komade
  • 3 žlice običnog brašna, sa začinima
  • 4-5 žlica maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, sitno nasjeckan
  • 250 g gljiva, sitno nasjeckanih
  • 3 režnja naribanog češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 5 grančica svježeg origana, listove skinuti
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 450 ml dobrog crnog vina
  • 200 ml svježeg goveđeg temeljca
  • 400 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • 2 žličice vinskog octa od crnog vina
  • 12 listova svježe tjestenine za lazanje
  • Pomiješati listove, za posluživanje

 

Za umak od sira:

  • 75 g maslaca
  • 75g običnog brašna
  • 800 ml punomasnog mlijeka
  • 150 g naribanog cheddar sira
  • 100 g naribanog parmezana
  • 1 žličica dijon senfa

Povezani recepti