Stavite veliku tavu na srednje jaku vatru jednu minutu da se zagrije.

Šećer dodajte u tavu iz tri puta. Miješajte drvenom žlicom ili žlicom otpornom na toplinu dok se šećer ne rastopi i ne postigne duboku jantarnu boju između svakog dodavanja.

Kada je sav šećer rastopljen i imate zlatni karamel, dodajte vrhnje i maslac, zatim glukozu, vaniliju i sol.

Dobro miješajte iznad srednje jake vatre dok ne postignete gusti zlatni ujednačeni karamel. Ugasite vatru i ostavite da se hladi u tavi 20 minuta.

Prosijte brašno sa sodom bikarbonom u zdjelu i umiješajte ohlađeni karamel. Dobro miješajte kako bi uklonili sve grudice, te postupno dodajte jaja. Miješajte minutu, zatim dodajte mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini.

Smjesu ulijte u pravokutni namašćeni kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite 30 minuta u već ugrijanoj pećnici na 160ºC ili dok biskvit nije gotov.

Ostavite da se ohladi, izvadite iz kalupa i uklinite rubove prije nego izrežete biskvit na kocke ili krugove.

Zatim ih zamrznite.

Čokoladu i maslac stavite u viski uski vrč ili posudu.

Prokuhajte kremu i prelijte je preko čokolade, ostavite da odstoji 30 sekundi prije miješanja sa žlicom, zatim sjedinite s ručnim mikserom.

Svaku smrznutu kocku biskvita umočite do pola u smjesu s čokoladom i slažite na pladanj umočenu stranu prema gore. Opet zamrznite i slažite kocke nakon toga čokoladnom stranom prema dolje.

Čokoladnu smjesu zagrijte i prelijte preko ne umočenih dijelova kocke.

Oprezno podignite lamington kocke i slažite ih na pladanj s kokosovim brašnom kako biste nježno uvaljali.

Sastojci

  • Biskvit od slane karamele
  • 160g caster sugar
  • 120g maslaca, hladan i narezan na kockice
  • 120ml vrhnja
  • 1 tbsp glukozni sirup
  • 1 štapić vanilije, sjemenke ostrugane ili ekstrakt
  • 5g soli
  • 2 jaja
  • 210g brašna
  • 5g sode bikarbone
  • 120ml mlijeka
  • Lamington preljev
  • 450g tamne čokolade
  • 175g maslaca, sobne temperature
  • 500ml vrhnja
  • Kokosovog brašna, za umakanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve