Lagana krema od vanilije s bijelom čokoladom i  vanilijom

Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.

Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije. 

Sastojci

  • 500 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
  • 50 g šećera
  • 4 žutanjka
  • 150 g bijele čokolade
  • 2 g želatine (u listićima)
  • 10 g vanilin šećera
  • 2 velike breskve
  • 35 g šećera
  • 1/2 limete
  • 1 prstohvat lavande
  • 1 prstohvat lavande
  • naribana kora limete po ukusu

Priprema

  • 1. Za laganu kremu od vanilije zagrijte vrhnje s polovicom šećera i ostavite da zakipi. Žutanjke pomiješajte s ostatkom šećera. K tomu polako, u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodajte vruće zaslađeno vrhnje. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite dok ne dosegne 81 stupanj . Povremeno dobro promiješajte kuhačom po dnu kako žumanjci ne bi zagorjeli. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre.
  • 2. Dok je još vruća, osnovnoj laganoj kremi od vanilije dodajte bijelu čokoladu, u malo hladne vode rastopljenu želatinu i vanilin šećer. Pažljivo miješajte dok se čokolada ne rastopi. Stavite u hladnjak.
  • 3. Breskve narežite na kockice. Karamelizirajte šećer u tavi dok ne poprimi tamnosmeđu boju. Stavite breskve i lijepo promiješajte – njihov sok treba rastopiti karamel. Dodajte nastruganu koru limete i iscijedite sok. Na kraju pospite lavandom. Kad tekućina ispari, breskve su gotove. Prebacite ih u zdjelu i ostavite da se ohlade.  
  • 4. Ohlađenu kremu stavite u zdjelice za posluživanje. Ukrasite breskvama, još malo lavande i naribanom korom limete.

Povezani recepti

Vidi sve