Opis
Način pripreme:
1. Za laganu kremu od vanilije zagrijte vrhnje s polovicom šećera i ostavite da zakipi. Žutanjke pomiješajte s ostatkom šećera. K tomu polako, u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodajte vruće zaslađeno vrhnje. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite dok ne dosegne 81 stupanj . Povremeno dobro promiješajte kuhačom po dnu kako žumanjci ne bi zagorjeli. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre.
2. Dok je još vruća, osnovnoj laganoj kremi od vanilije dodajte bijelu čokoladu, u malo hladne vode rastopljenu želatinu i vanilin šećer. Pažljivo miješajte dok se čokolada ne rastopi. Stavite u hladnjak.
3. Breskve narežite na kockice. Karamelizirajte šećer u tavi dok ne poprimi tamnosmeđu boju. Stavite breskve i lijepo promiješajte – njihov sok treba rastopiti karamel. Dodajte nastruganu koru limete i iscijedite sok. Na kraju pospite lavandom. Kad tekućina ispari, breskve su gotove. Prebacite ih u zdjelu i ostavite da se ohlade.
4. Ohlađenu kremu stavite u zdjelice za posluživanje. Ukrasite breskvama, još malo lavande i naribanom korom limete.
Sastojci
Za laganu kremu od vanilije
- 500 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
- 50 g šećera
- 4 žutanjka
- 150 g bijele čokolade
- 2 g želatine (u listićima)
- 10 g vanilin šećera
Za breskve
- 2 velike breskve
- 35 g šećera
- 1/2 limete
- 1 prstohvat lavande
Za ukrašavanje
- 1 prstohvat lavande
- naribana kora limete po ukusu