Lagana krema od vanilije s bijelom čokoladom i vanilijom
Recept iz: Pavel Pavlov

Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.
Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 500 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
- 50 g šećera
- 4 žutanjka
- 150 g bijele čokolade
- 2 g želatine (u listićima)
- 10 g vanilin šećera
- 2 velike breskve
- 35 g šećera
- 1/2 limete
- 1 prstohvat lavande
- 1 prstohvat lavande
- naribana kora limete po ukusu
Priprema
- 1. Za laganu kremu od vanilije zagrijte vrhnje s polovicom šećera i ostavite da zakipi. Žutanjke pomiješajte s ostatkom šećera. K tomu polako, u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodajte vruće zaslađeno vrhnje. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite dok ne dosegne 81 stupanj . Povremeno dobro promiješajte kuhačom po dnu kako žumanjci ne bi zagorjeli. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre.
- 2. Dok je još vruća, osnovnoj laganoj kremi od vanilije dodajte bijelu čokoladu, u malo hladne vode rastopljenu želatinu i vanilin šećer. Pažljivo miješajte dok se čokolada ne rastopi. Stavite u hladnjak.
- 3. Breskve narežite na kockice. Karamelizirajte šećer u tavi dok ne poprimi tamnosmeđu boju. Stavite breskve i lijepo promiješajte – njihov sok treba rastopiti karamel. Dodajte nastruganu koru limete i iscijedite sok. Na kraju pospite lavandom. Kad tekućina ispari, breskve su gotove. Prebacite ih u zdjelu i ostavite da se ohlade.
- 4. Ohlađenu kremu stavite u zdjelice za posluživanje. Ukrasite breskvama, još malo lavande i naribanom korom limete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća