Kuzi od patlidžana Joanne Lumley

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.

Sastojci

  • 1 kg miješanog patlidžana
  • maslinovo ulje
  • 5 cm komad đumbira
  • 5 ljutika
  • 5 češnja češnjaka
  • kokosovo ulje
  • 2 žlica smeđeg šećera
  • 1 organska kocka povrtne juhe
  • 2 žlice jogurta
  • 20 g žutih grožđica
  • 50 g bademovih pahuljica
  • 2 svježa crvena čilija
  • Kuzi Masala pasta
  • 2 ljutike
  • 2 češnja
  • 2 žlice paprike
  • 2 žlice pirea od rajčica
  • 1 žlica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenih sjemenki anisa ili 1 zvjezdasti anis smrvljen u tučku
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 4 žlice mljevenih badema

Priprema

  • 1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180ºC/350ºF/ plinsku na 4.
  • 2. Ogulite patlidžane, raščetvorite one veće po dužini i prepolovite one manje, a zatim ih stavite na lim za pečenje s morskom solju, crnim paprom i par kapi  maslinovog ulja. Pecite 40 minuta ili dok ne omekša i ne porumeni (sad je pravi trenutak da napravite svoje Roti jala tijesto).
  • 3. Za pastu, ogulite ljutiku i češnjak, a zatim stavite u mikser s ostatkom sastojaka za pastu i blendajte.
  • 4. Ogulite đumbir i sitno ga nasjeckajte na štapiće, a zatim ogulite i tanko nasjeckajte ljutiku i češnjak.
  • 5. Stavite veliku tavu na srednju vatru i na 1 žlici kokosovog ulja pržite 10 minuta ili dok ne omekša i ne porumeni.
  • 6. Umiješajte pastu i pržite 3 do 5 minuta ili dok fantastično ne zamiriše.
  • 7- Ulijte 500ml vode, dodajte šećer, umrvite kocku temeljca te ostavite da zakipi nježno miješajući. Dodajte kuhane patlidžane, smanjite vatru pa neka  krčka 20 minuta ili dok se umak ne zgusne.
  • 8. Maknite tavu s vatre i umiješajte jogurt.
  • 9. Posipajte grožđice, a zatim bademe po tavi i pržite na suho dok ne porumene, a dotad izvadite sjemenke i sitno nasjeckajte čili. Sve raštrkajte po kuziju te poslužite uz Roti jalu (čipkaste palačinke) i Sambal nene (relish od ananasa) – izvrsno!

Povezani recepti

Vidi sve