Kuzi od patlidžana Joanne Lumley

Kuzi od patlidžana Joanne Lumley

Opis

Prethodno zagrijte pećnicu na 180ºC/350ºF/ plinsku na 4.

Ogulite patlidžane, raščetvorite one veće po dužini i prepolovite one manje, a zatim ih stavite na lim za pečenje s morskom solju, crnim paprom i par kapi maslinovog ulja. Pecite 40 minuta ili dok ne omekša i ne porumeni (sad je pravi trenutak da napravite svoje Roti jala tijesto).

Za pastu, ogulite ljutiku i češnjak, a zatim stavite u mikser s ostatkom sastojaka za pastu i blendajte.

Ogulite đumbir i sitno ga nasjeckajte na štapiće, a zatim ogulite i tanko nasjeckajte ljutiku i češnjak.

Stavite veliku tavu na srednju vatru i na 1 žlici kokosovog ulja pržite 10 minuta ili dok ne omekša i ne porumeni.

Umiješajte pastu i pržite 3 do 5 minuta ili dok fantastično ne zamiriše.

Ulijte 500ml vode, dodajte šećer, umrvite kocku temeljca te ostavite da zakipi nježno miješajući. Dodajte kuhane patlidžane, smanjite vatru pa neka  krčka 20 minuta ili dok se umak ne zgusne.

Maknite tavu s vatre i umiješajte jogurt.

Posipajte grožđice, a zatim bademe po tavi i pržite na suho dok ne porumene, a dotad izvadite sjemenke i sitno nasjeckajte čili. Sve raštrkajte po kuziju te poslužite uz Roti jalu (čipkaste palačinke) i Sambal nene (relish od ananasa) – izvrsno!

 

Sastojci

Sastojci

  • 1 kg miješanog patlidžana
  • maslinovo ulje
  • 5 cm komad đumbira
  • 5 ljutika
  • 5 češnja češnjaka
  • kokosovo ulje
  • 2 žlica smeđeg šećera
  • 1 organska kocka povrtne juhe
  • 2 žlice jogurta
  • 20 g žutih grožđica
  • 50 g bademovih pahuljica
  • 2 svježa crvena čilija

Kuzi Masala pasta

  • 2 ljutike
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice paprike
  • 2 žlice pirea od rajčica
  • 1 žlica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenih sjemenki anisa ili 1 zvjezdasti anis
  • smrvljen u tučku)
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 4 žlice mljevenih badema

Povezani recepti