Opis
Način pripreme:
1. Stavite kus-kus u široki plitki lim. Pospite s 2/3 vruće vode, s malo soli i malo maslinova ulja. Lagano kus-kus promiješajte rukama, cilj je da se izbjegnu grudice. Stavite u posudu za pirjanje kus-kusa ili u lonac za kuhanje na pari (uzmite u obzir da kus-kus prolazi kroz rupe) ostatak vruće vode i dodajte kus-kus neka se pirja oko 10 minuta. Zatim ponovno stavite u tavu i promiješajte prstima. Kus-kus se u tavi triput miješa. Posljednji put ga začinite solju i dodajte maslac. Promiješajte.
2. Ispecite orašaste plodove na suhoj tavi dok ne postanu zlaćani. Narežite ih i dodajte kus-kusu. Promiješajte.
3. Luk narežite na sitne trake ili polumjesece. Pržite u tavi s maslinovim uljem. Čim luk omekša, dodajte začine, šećer i grožđice i promiješajte. Ribu narežite na komade i posložite po luku. Za 1 minutu okrenite ribu i zalijte vodom. Poklopite posudu i pirjajte ribu 10-15 minuta.
4. Pirjanu ribu posložite po sredini kus-kusa, a dodajte i umak koji je nastao.
5. Za salatu narežite tri tanke kriške komorača s pomoću ribalice. Peršin narežite na sitno. Promiješajte povrće u posudi i začinite solju, octom i maslinovim uljem.
Sastojci
Za kus-kus
- 250 g finog arapskog kus-kusa
- 150 ml vruće vode
- sol
- maslinovo ulje
- 2 žlica mekanog maslaca
- 75 g oguljenih badema
- 75 g pečenih pinjola
Za ribu
- 6 glavica žutog luka
- maslinovo ulje
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica šafrana
- 1 žlica šećera
- 600 g fileta brancina
- sol i papar
- 150 g bijelih grožđica
- 200 ml vode
Za salatu
- 2 glavice komorača
- 1 vezica peršina
- sol
- ocat
- maslinovo ulje