Kup od bobica i kreme
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- Male jagode
- Umak od jagoda
- 250g svježih jagoda (A)
- 200g sitnog šećera
- ½ žličice paste od vanilije
- Nadjev - krema
- 800ml slatkog vrhnja
- 150g šećera u prahu
- 1 limun, zest
- Karamelizirani bademi
- 135g sitnog šećera
- 100g vode
- 200g prerezanih badema
- Sladoled od vanilije
Priprema
- 1. Odrežite zelene dijelove jagoda i režite ih vodoravno na ploške.
- 2. Narezane krugove jagode slažite s unutarnje strane čaše.
- 3. Za umak od jagoda, odrežite zelene dijelove jagoda (A) i operite ih.
- 4. Ugrubo narežite jagode i stavite ih u zdjelu koja odgovara veličinom tako da sjedne na srednje veliki lonac. Prekrijte sitnim šećerom i pastom od vanilije.
- 5. Lonac do pola napunite vodom i stavite na vatru da proključa, zdjelu s jagodama stavite direktno na vrh zdjele. Jagode miješajte u regularnim intervalima.
- 6. Jagode neka krčkaju 3-4 sata, često provjerite ima li lonac vode i napunite po potrebi. Šećer će iz jagoda izvaditi sav sok.
- 7. Jagode i sok ostavite zajedno dok vam ne zatrebaju. Ovo se može napraviti dva dana unaprijed i čuvati u hladnjaku.
- 8. Smjesu procijedite kroz cjedilo malo prije posluživanja, stisnite žlicom kako bi sav sok izašao iz jagoda. Jagode bacite ili ostavite dva dana, pa opet procijedite.
- 9. Kako biste napravili kremu za nadjev, spojite sve sastojke zajedno.
- 10. Za karamelizirane bademe, spojite vodu i šećer, kada zavrije maknite s vatre.
- 11. Bademe stavite na lim na kojem je silikonska podloga za pečenje, te pospite sirup preko badema.
- 12. Pecite 15-20 minuta na 160°C dok ne pozlati, često okrećite bademe.
- 13. Kako biste složili kup, stavite kuglicu sladoleda na dno čaše koja je obložena jagodama.
- 14. Prelijte umakom od jagoda i pospite karameliziranim bademima.
- 15. Za kraj stavite kremu, prelijte umakom od jagoda i pospite bademima, zatim ponovite sloj kreme, umak od jagoda i bademe.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od bivoljeg jogurta s preljevom od limoncella i jagoda
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjene
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rolada
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna pjenica s malinama i arabeskom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Babka čvor
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni leptirići