Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • Male jagode
  • Umak od jagoda
  • 250g svježih jagoda (A)
  • 200g sitnog šećera
  • ½ žličice paste od vanilije
  • Nadjev - krema
  • 800ml slatkog vrhnja
  • 150g šećera u prahu
  • 1 limun, zest
  • Karamelizirani bademi
  • 135g sitnog šećera
  • 100g vode
  • 200g prerezanih badema
  • Sladoled od vanilije

Priprema

  • 1. Odrežite zelene dijelove jagoda i režite ih vodoravno na ploške.
  • 2. Narezane krugove jagode slažite s unutarnje strane čaše.
  • 3. Za umak od jagoda, odrežite zelene dijelove jagoda (A) i operite ih.
  • 4. Ugrubo narežite jagode i stavite ih u zdjelu koja odgovara veličinom tako da sjedne na srednje veliki lonac. Prekrijte sitnim šećerom i pastom od vanilije.
  • 5. Lonac do pola napunite vodom i stavite na vatru da proključa, zdjelu s jagodama stavite direktno na vrh zdjele. Jagode miješajte u regularnim intervalima.
  • 6. Jagode neka krčkaju 3-4 sata, često provjerite ima li lonac vode i napunite po potrebi. Šećer će iz jagoda izvaditi sav sok.
  • 7. Jagode i sok ostavite zajedno dok vam ne zatrebaju. Ovo se može napraviti dva dana unaprijed i čuvati u hladnjaku.
  • 8. Smjesu procijedite kroz cjedilo malo prije posluživanja, stisnite žlicom kako bi sav sok izašao iz jagoda. Jagode bacite ili ostavite dva dana, pa opet procijedite.
  • 9. Kako biste napravili kremu za nadjev, spojite sve sastojke zajedno.
  • 10. Za karamelizirane bademe, spojite vodu i šećer, kada zavrije maknite s vatre.
  • 11. Bademe stavite na lim na kojem je silikonska podloga za pečenje, te pospite sirup preko badema.
  • 12. Pecite 15-20 minuta na 160°C dok ne pozlati, često okrećite bademe.
  • 13. Kako biste složili kup, stavite kuglicu sladoleda na dno čaše koja je obložena jagodama.
  • 14. Prelijte umakom od jagoda i pospite karameliziranim bademima.
  • 15. Za kraj stavite kremu, prelijte umakom od jagoda i pospite bademima, zatim ponovite sloj kreme, umak od jagoda i bademe.

Povezani recepti

Vidi sve