Opis

Odrežite zelene dijelove jagoda i režite ih vodoravno na ploške.

Narezane krugove jagode slažite s unutarnje strane čaše.

Za umak od jagoda, odrežite zelene dijelove jagoda (A) i operite ih.

Ugrubo narežite jagode i stavite ih u zdjelu koja odgovara veličinom tako da sjedne na srednje veliki lonac. Prekrijte sitnim šećerom i pastom od vanilije.

Lonac do pola napunite vodom i stavite na vatru da proključa, zdjelu s jagodama stavite direktno na vrh zdjele. Jagode miješajte u regularnim intervalima.

Jagode neka krčkaju 3-4 sata, često provjerite ima li lonac vode i napunite po potrebi. Šećer će iz jagoda izvaditi sav sok.

Jagode i sok ostavite zajedno dok vam ne zatrebaju. Ovo se može napraviti dva dana unaprijed i čuvati u hladnjaku.

Smjesu procijedite kroz cjedilo malo prije posluživanja, stisnite žlicom kako bi sav sok izašao iz jagoda. Jagode bacite ili ostavite dva dana, pa opet procijedite.

Kako biste napravili kremu za nadjev, spojite sve sastojke zajedno.

Za karamelizirane bademe, spojite vodu i šećer, kada zavrije maknite s vatre.

Bademe stavite na lim na kojem je silikonska podloga za pečenje, te pospite sirup preko badema.

Pecite 15-20 minuta na 160°C dok ne pozlati, često okrećite bademe.

Kako biste složili kup, stavite kuglicu sladoleda na dno čaše koja je obložena jagodama.

Prelijte umakom od jagoda i pospite karameliziranim bademima.

Za kraj stavite kremu, prelijte umakom od jagoda i pospite bademima, zatim ponovite sloj kreme, umak od jagoda i bademe.

Sastojci

  • Male jagode

Umak od jagoda

  • 250g svježih jagoda (A)
  • 200g sitnog šećera
  • ½ žličice paste od vanilije

Nadjev - krema

  • 800ml slatkog vrhnja
  • 150g šećera u prahu
  • 1 limun, zest

Karamelizirani bademi

  • 135g sitnog šećera
  • 100g vode
  • 200g prerezanih badema

 

  • Sladoled od vanilije

Povezani recepti