Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 300g maslaca, sobne temperature, plus dodatno za mašćenje
  • 200g sitnog šećera
  • 200g smeđeg šećera
  • 2 žličice paste od vanilije
  • 4 velika jaja, sobne temperature
  • 400g brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • 300ml mlaćenice, sobne temperature
  • Glazura od slanog javorovog sirupa
  • 125ml punomasnog slatkog vrhnja
  • 340g javorovog sirupa
  • 1 žličica krupne soli
  • 100g maslaca

Priprema

  • 1. Na slabu vatru stavite lonac s maslacem. Neka se topi do ne počne pjeniti i dobivati smeđu boju. Odmah prelijte u zdjelu i potpuno ohladite, sve dok se opet ne počne stvrdnjavati. Ako se previše ohladi, ostavite na sobnoj temperaturi.
  • 2. Pećnicu zagrijte na 160°C (140°C ventilacijska pećnica). Namastite kalup za kuglof od 26cm.
  • 3. U zdjelu samostojećeg miksera stavite pečeni maslac, žličicu soli, šećere i vaniliju, miksajte dok ne dobije svjetlu boju i postane pahuljasto.
  • 4. Dok mikser radi, dodajte jaja jedno po jedno. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, te zatim naizmjenično dodajte brašno i mlaćenicu u zdjelu, dok se sve ne sjedini. Ulijte u pripremljeni kalup i pecite 45 minuta do sat vremena ili dok vam čačkalica za provjeru ne izađe van čista.
  • 5. Kolač 10 minuta hladite u kalupu, zatim ga preokrenite na rešetku za hlađenje dok se u potpunosti ne ohladi.
  • 6. U međuvremenu, za glazuru, u loncu spojite maslac i javorov sirup i 6 minuta kuhajte na slaboj vatri dok se ne karamelizira. Zatim maknite s vatre i umiješajte vrhnje i sol. Ostavite sa strane da se ohladi. Kada ste spremni za posluživanje prelijte preko ohlađenog kolača.

Povezani recepti

Vidi sve