Kuglof od maslaca
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- 300g maslaca, sobne temperature, plus dodatno za mašćenje
- 200g sitnog šećera
- 200g smeđeg šećera
- 2 žličice paste od vanilije
- 4 velika jaja, sobne temperature
- 400g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- 300ml mlaćenice, sobne temperature
- Glazura od slanog javorovog sirupa
- 125ml punomasnog slatkog vrhnja
- 340g javorovog sirupa
- 1 žličica krupne soli
- 100g maslaca
Priprema
- 1. Na slabu vatru stavite lonac s maslacem. Neka se topi do ne počne pjeniti i dobivati smeđu boju. Odmah prelijte u zdjelu i potpuno ohladite, sve dok se opet ne počne stvrdnjavati. Ako se previše ohladi, ostavite na sobnoj temperaturi.
- 2. Pećnicu zagrijte na 160°C (140°C ventilacijska pećnica). Namastite kalup za kuglof od 26cm.
- 3. U zdjelu samostojećeg miksera stavite pečeni maslac, žličicu soli, šećere i vaniliju, miksajte dok ne dobije svjetlu boju i postane pahuljasto.
- 4. Dok mikser radi, dodajte jaja jedno po jedno. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, te zatim naizmjenično dodajte brašno i mlaćenicu u zdjelu, dok se sve ne sjedini. Ulijte u pripremljeni kalup i pecite 45 minuta do sat vremena ili dok vam čačkalica za provjeru ne izađe van čista.
- 5. Kolač 10 minuta hladite u kalupu, zatim ga preokrenite na rešetku za hlađenje dok se u potpunosti ne ohladi.
- 6. U međuvremenu, za glazuru, u loncu spojite maslac i javorov sirup i 6 minuta kuhajte na slaboj vatri dok se ne karamelizira. Zatim maknite s vatre i umiješajte vrhnje i sol. Ostavite sa strane da se ohladi. Kada ste spremni za posluživanje prelijte preko ohlađenog kolača.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega
Recepti Lora i Stoyan
Mini gibanice od pirovog brašna
Recepti Lora i Stoyan
Karamel-krema s jagodama
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke s kvascem
Recepti Primož Dolničar
Marmelada od borovnice i marmelada od maline
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica
Recepti Primož Dolničar
Kompot od krušaka
Recepti Primož Dolničar
Marmelada od šljiva