Opis
Postupak:
1. Otvorite jabukovaču (cider) tako da mjehurići ishlape. Ugrijte pećnicu na 170 °C (ili na treću oznaku na plinskoj pećnici). Premažite kalup uljem ili sprejem za pečenje. Položite ga naopako i ostavite na novinama ili papiru za pečenje dok pripremate smjesu.
2. Izmjerite potrebnu količinu ulja, smeđeg šećera i tamne melase (bez obzira na to mjerite li je po masi ili volumenu, ako namastite mjericu, lakše ćete je izliti) te ih dodajte u zdjelu.
3. Ulijte jabukovaču i dodajte jaja i đumbir te mutite dok smjesa ne bude glatka. Iako ja za to koristim samostojeći mikser, možete jednostavno i rukom: u tom slučaju jaja umutite odvojeno, prije nego što ih dodate ostatku smjese.
4. U drugu zdjelu dodajte potrebnu količinu brašna, praška za pecivo, sode bikarbone, kineske mješavinu pet začina, muškatnog oraščića i cimeta te sve promiješajte vilicom.
5. Uz miješanje polagano dodajte suhe sastojke u vlažnu smjesu s melasom. Miješajte sve dok smjesa ne bude glatka. Dobro ostružite stijenke i dno zdjele kako biste bili sigurni da nigdje nema grudica brašna.
6. Ulijte tamnu, aromatičnu smjesu u pripremljen kalup: smjesa će biti jako rijetka, no to vas ne treba zabrinjavati. Pecite u pećnici 45-50 minuta, no već nakon 40. minute počnite provjeravati je li pečen. Kad kolač bude gotov, počet će se odvajati od kalupa, a štapić kojim ga provjeravate izaći će čist. Drugim riječima, neće biti vlažan, no na njemu će ostati nekoliko mrvica. Prebacite kuglof u kalupu na metalnu rešetku te ga ostavite 30 minuta. Zatim ga prstima odvojite od kalupa, ponajviše oko središnjeg okruglog dijela. Okrenite ga. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga umotajte. Prvo u papir za pečenje, a zatim u foliju. Sve to radimo jer je najukusniji idući dan. No ne uspijem uvijek izdržati.
Sastojci
kuglof
- 250 ml jabukovače
- po mogućnosti kisele ili barem ne previše slatke
- 175 ml suncokretova ulja
- 100 g sitnog tamnog smeđeg šećera
- 300 g tamne melase
- 15 g svježeg đumbira
- oguljenog i sitno naribanog
- 30 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ½ žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića
- 2 ½ žličice kineske mješavine pet začina (cimet
- klinčići
- sjemenke koromača
- zvjezdasti anis
- sečuanski papar)
- 1 ½ žličica mljevenog cimeta
- sprej za pečenje ili suncokretovo ulje za mašćenje kalupa