Kuglof od jabukovače i pet začina

Sastojci
- 250 ml jabukovače po mogućnosti kisele ili barem ne previše slatke
- 175 ml suncokretova ulja
- 100 g sitnog tamnog smeđeg šećera
- 300 g tamne melase
- 15 g svježeg đumbira oguljenog i sitno naribanog
- 30 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ½ žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića
- 2 ½ žličice kineske mješavine pet začina (cimet klinčići sjemenke koromača zvjezdasti anis sečuanski papar)
- 1 ½ žličica mljevenog cimeta
- sprej za pečenje ili suncokretovo ulje za mašćenje kalupa
Priprema
- 1. Otvorite jabukovaču (cider) tako da mjehurići ishlape. Ugrijte pećnicu na 170 °C (ili na treću oznaku na plinskoj pećnici). Premažite kalup uljem ili sprejem za pečenje. Položite ga naopako i ostavite na novinama ili papiru za pečenje dok pripremate smjesu.
- 2. Izmjerite potrebnu količinu ulja, smeđeg šećera i tamne melase (bez obzira na to mjerite li je po masi ili volumenu, ako namastite mjericu, lakše ćete je izliti) te ih dodajte u zdjelu.
- 3. Ulijte jabukovaču i dodajte jaja i đumbir te mutite dok smjesa ne bude glatka. Iako ja za to koristim samostojeći mikser, možete jednostavno i rukom: u tom slučaju jaja umutite odvojeno, prije nego što ih dodate ostatku smjese.
- 4. U drugu zdjelu dodajte potrebnu količinu brašna, praška za pecivo, sode bikarbone, kineske mješavinu pet začina, muškatnog oraščića i cimeta te sve promiješajte vilicom.
- 5. Uz miješanje polagano dodajte suhe sastojke u vlažnu smjesu s melasom. Miješajte sve dok smjesa ne bude glatka. Dobro ostružite stijenke i dno zdjele kako biste bili sigurni da nigdje nema grudica brašna.
- 6. Ulijte tamnu, aromatičnu smjesu u pripremljen kalup: smjesa će biti jako rijetka, no to vas ne treba zabrinjavati. Pecite u pećnici 45-50 minuta, no već nakon 40. minute počnite provjeravati je li pečen. Kad kolač bude gotov, počet će se odvajati od kalupa, a štapić kojim ga provjeravate izaći će čist. Drugim riječima, neće biti vlažan, no na njemu će ostati nekoliko mrvica.
- 7.Prebacite kuglof u kalupu na metalnu rešetku te ga ostavite 30 minuta. Zatim ga prstima odvojite od kalupa, ponajviše oko središnjeg okruglog dijela. Okrenite ga. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga umotajte. Prvo u papir za pečenje, a zatim u foliju. Sve to radimo jer je najukusniji idući dan. No ne uspijem uvijek izdržati.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Sendvič od biskvita
Recepti Nadiya Hussain
Istisnuti uštipci okusa milkshake od jagode
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni karamelizirani ekleri
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne grančice
Recepti Kirsten Tibballs
Sljezovi kolutići
Recepti Kirsten Tibballs
Mousse&Mocha pita sa sirom
Recepti Kirsten Tibballs
Biscotti s narančom i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Trifle s malinama i sladoledom od bijele čoklade
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač s malinom i kokosom
Recepti Kirsten Tibballs
Shortbread keksići