Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 250 ml desertnog vina Marsala
  • 100 g + 3 žlice sitnog šećera
  • 1 šalica vode
  • 1 žlica paste od mahune vanilije
  • 4 čvrste kruške, oguljene, izrezane na osmine
  • 500 g sira mascarpone
  • 1½—2 šalice grčkog jogurta
  • 300 g Savoiardi piškota
  • 1½ šalice jake espresso kave
  • za posluživanje: kakao u prahu, prašak, ribana tamna čokolada, prženi lješnjaci, nasjeckani (po želji)

Priprema

  • 1. U tavi srednje veličine pomiješati marsalu, šećer, vodu i vaniliju te zakuhati, miješajući dok se šećer ne otopi. Dodati kruške, pokriti kartušom (okruglim komadom papira za pečenje da stane u posudu) i smanjiti vatru da se krčka 5 do 8 minuta ili dok kruške ne omekšaju. Kruške izvaditi iz tekućine i staviti da se ohlade; kad se ohlade, kruške prepoloviti.
  • 2. U međuvremenu, električnom miješalicom na maloj brzini tući mascarpone dok ne postane gladak; postupno dodavati 3 žlice šećera. Lagano umiješati jogurt i staviti u hladnjak dok ne zatreba.
  • 3. Polovinu piškota, jednu po jednu na nekoliko sekunda, umočiti u kavu i posložiti u jedan sloj, obrezujući ih da stanu na dno posude kapaciteta 6 do 8 šalica. (Ja rabim zdjelu 20×20 cm, dubine najmanje 6 cm).
  • 4. Pola krušaka rasporediti po piškotama i pokapati s malo tekućine za namakanje.
  • 5.Polovinu smjese mascarponea lopaticom rasporediti po kruškama. Ponoviti s preostalim piškotama umočenim u kavu, kruškama, nakapati tekućinom za namakanje i preostalom smjesom mascarponea. Pokriti i odložiti u hladnjak najmanje 4 sata ili preko noći.
  • 6. Po želji, poslužiti zaprašeno kakaom, posuto ribanom čokoladom i lješnjacima.

Povezani recepti

Vidi sve