Opis
Način pripreme:
1. Rastopite kvasac s mlijekom, promiješajte pjenjačom i dodajte šećer, sol, dodajte nekoliko žlica brašna i miješajte dok ne nastane glatka smjesa. Ostavite smjesu na toplom da odstoji.
2. Operite peršin i pasirajte ga s malo soli i kiselim mlijekom.
3. Odstajali kvasac promiješajte s još brašna dok ne nastane ljepljivo tijesto. Odvojite 1/3 od smjese, pomiješajte s pireom od peršina i još ga izmijesite s malo brašna. Zeleno tijesto pokrijte folijom za čuvanje hrane i ostavite da odstoji. Bijelo tijesto umijesite s ostatkom brašna i ostavite da odstoji prekriveno najlonskom folijom. Ako je potrebno, povećajte količinu brašna.
4. Razvaljajte tijesto u dva pravokutnika. Zeleni stavite na bijeli. On mora biti jedan prst tanji od bijelog.
5. Uvijte oba tijesta u roladu, stavite u tavu i ostavite da stoji oko 20 minuta. Ako želite, možete napraviti male kruščiće umjesto jednoga kruha.
6. Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zarežite nožem površinu kruha po dijagonali. Kruh pecite 30-35 minuta i poslužite dok je još topao.
Sastojci
Sastojci
- 500 g brašna
- 200 ml svježeg mlijeka
- 1 žličice šećera
- 0.5 žličice soli
- 20 g svježeg kvasca
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 vezice peršina
- 2 žlice kiselog mlijeka
- sol po želji