Kruna od šunke i sira
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 2 x 320 g pakiranja kupovnog lisnatog tijesta
- 4 žlice kečapa od rajčice
- 1 žličica mljevene paprike
- 12 ploški kuhane dimljene puretine ili šunke
- 200 g sira gauda, naribanog
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja, lagano umućeno
- krupna sol
- 1 žličica sjemenki crnog sezama
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Veći pleh obložite papirom za pečenje.
- 2. Razmotajte oba pakiranja lisnatog tijesta pa dva kraća ruba pritiskanjem spojite u jedinstvenu dugačku koru. Dugačku koru tijesta rasprostrite po radnoj površini. Pazite da tijesto radi lakšeg rukovanja ostane na neprianjajućem papiru u koje je bilo umotano.
- 3. U zdjelici pomiješajte kečap i papriku pa premažite tijesto, ostavite samo centimetar mjesta uz rubove. Na vrh poslažite ploške puretine ili šunke, pa gore razbacajte ribani sir.
- 4. Tijesto motajte poput rolade, počevši od duljeg ruba. Pokušajte ga što čvršće uviti. Krajeve uvijenog tijesta spojite u obliku kruga i zapečatite gnječenjem prstima.
- 5. Krug od uvijenog tijesta premjestite na pripremljen pleh. Oštrim nožem zarežite 2 cm duboke ulomke na vanjskom rubu kruga, pazeći da unutrašnjost kruga ostane čitava. Nježno obuhvatite i uvrnite svaki zarezan ulomak tijesta pa ga polegnite na stranu, tako da izložite nadjev.
- 6. Vrh kruga premažite umućenim jajetom pa pospite solju i sezamom. Pecite ga 30 minuta.
- 7. Kad je izvadite iz pećnice, krunu prije posluživanja ostavite se malo ohladi na plehu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići