Krumpirove pogačice sa šunkom, pečenim rajčicama i prženim jajima

Krumpirove pogačice sa šunkom, pečenim rajčicama i prženim jajima

Opis

Sastojci:

  • 2/3 šalice mlijeka
  • 6 velikih žlica vode
  • 1 1/4 šalice krumpirova brašna
  • 2/3 šalice glatkog brašna
  • 1 paketić brzorastućeg kvasca (7 grama)
  • 250 g mini-rajčica na stabljici
  • košer sol
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice fine soli
  • 4 velike žlice suncokretova ili biljnog ulja
  • 2 velika odreska (dimljene) šunke (ukupne težine od oko 500 g)
  • 2 čajne žličice engleskog senfa
  • 2 čajne žličice sirupa od javora
  • 4 velika jaja
  • Posebna oprema: dva do četiri slastičarska prstena promjera 9 cm
  • Okrugli rezač za kekse promjera 9 cm

Priprema:

U manjem loncu lagano zagrijte mlijeko i vodu. Mora biti toplo, ne vruće. U zdjelu stavite krumpirovo brašno, glatko brašno i kvasac te sve dobro izmiješajte. Prelijte suhe sastojke toplim mlijekom i vodom te mutite dok ne postane glatko. Tijesto bi trebalo biti teksture između punomasnog mlijeka i slatkog vrhnja; ako je pregusto, umiješajte jednu do dvije velike žlice vode. Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi jedan do dva sata, dok se na površini ne formiraju brojni mjehurići.

U međuvremenu, zagrijte prethodno pećnicu na 200 °C za konvekcijsku pećnicu ili na 230 °C za običnu pećnicu. Stavite mini-rajčice (nemojte ih skidati sa stabljike) na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pospite ih košer soli. Pecite dok rajčice ne počnu pucati, oko 10 minuta. Stavite sa strane.

Smanjite temperaturu pećnice na 160 °C za konvekcijsku pećnicu ili na 190 °C za običnu pećnicu. U tijesto umiješajte prašak za pecivo i finu sol.

Na srednjoj temperaturi zagrijte tešku tavu s neprianjajućim dnom. Dodajte dvije velike žlice ulja. U tavu stavite nauljene slastičarske prstene promjera 9 cm (u tavu bi trebala stati dva do četiri prstena). U svaki prsten ulijte 1/3 šalice tijesta. Pokrijte tavu i smanjite temperaturu na srednju do nisku. Kada se površina pogačica slegne i počnu se stvarati mjehurići, oko pet minuta, maknite prstene i uz pomoć špatule okrenite pogačice. Pecite drugu stranu dok ne poprimi zlatnu boju, dvije do tri minute. Prebacite pogačice na žičanu rešetku. Ponovite s preostalim tijestom. Trebalo bi vam ispasti četiri do pet pogačica. (Katkad prva ne ispadne najbolje.)

U drugu veliku tavu dodajte jednu veliku žlicu ulja i stavite na srednju do jaku vatru. Kada postane vruće, dodajte odreske šunke i pecite dvije do tri minute. Okrenite odreske i pecite na drugoj strani još minutu. Premažite odreske odozgo senfom i potom sirupom od javora. Prebacite odreske iz tave na papir za pečenje. Uz pomoć rezača za kekse promjera 9 cm iz odrezaka izrežite četiri kruga. Stavite ih u pećnicu kako bi bili na toplome dok pripremate jaja.

Ponovno namastite slastičarske prstene. U velikoj tavi na srednjoj temperaturi zagrijte preostalu veliku žlicu ulja. Stavite prstene u tavu i u svaki razbijte jedno jaje. Pržite jaja unutar prstenja dok se bjelanjak ne slegne, dvije do tri minute.

Pri posluživanju na tanjure stavite pogačice te odozgo dodajte po jedan komad šunke, jedno pečeno jaje i pečene rajčice.

Sastojci