Krumpir iz pećnice

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • 5 velikih krumpira
  • voda
  • ½ limuna
  • grančica ružmarina
  • 5 grančica svježeg origana
  • češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • Za umak
  • 5 suhih marelica
  • ½ čaše rižinog octa
  • ½ čaše kristal-šećera
  • ½ limuna
  • 3 čili-papričice
  • 4 češnja češnjaka
  • ½ čaše vode
  • Za preljev
  • 4 jušne žlice brašna
  • desertna žlica maslaca
  • 500 ml mlijeka
  • 2 jušne žlice kajmaka
  • čaša lisnatog sira
  • 4 grančice svježeg ružmarina
  • češanj češnjaka
  • Za posluživanje
  • 4 jušne žlice maslaca
  • čajna žličica mljevene ljute paprike

Priprema

  • 1. Lonac stavite na štednjak, na njega stavite cjedilo, u lonac ulijte vode toliko da ne dodiruje dno cjedila, poklopite i pustite da uzavri.
  • 2. Ogulite krumpire. U duboku posudu ulijte vode, iscijedite sok pola limuna i ubacite oguljene krumpire. Tako neće potamnjeti.
  • 3. Oguljene krumpire grubo narežite na nekoliko komada, stavite u cjedilo, poklopite lonac i ostavite da se kuhaju na pari dok ne omekšaju. To možete provjeriti tako da ih ubodete oštrim nožem. Ako krumpir pada s noža, znači da je kuhan.
  • 4. U posudu za pečenje stavite masni papir. Kuhane krumpire rasporedite po njemu i prelijte s malo maslinova ulja.
  • 5. Pet grančica svježeg origana i grančicu ružmarina grubo nasjeckajte i pospite po krumpiru. Dodajte sol i papar.
  • 6. Češanj češnjaka ogulite, sitno nasjeckajte i pospite po krumpiru. Krumpir pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  • 7. Za pripremu umaka odvojeni mali lonac stavite na štednjak i u njega ulijte rižin ocat.
  • 8. Suhe marelice koje ste ostavili u posudi s vodom da nabubre grubo narežite i ubacite u lonac s rižinim octom.
  • 9. Čili-papričice sitno nasjeckajte i dodajte u lonac. Ako ne volite jako ljuto, možete upotrijebiti samo jednu čili-papričicu.
  • 10. Dodajte pola čaše kristal-šećera i sok pola limuna. S pomoću gulilice ogulite komad kore limuna, sitno je nasjeckajte i dodajte u umak.
  • 11. Četiri češnja češnjaka ogulite, sitno nasjeckajte i dodajte sastojcima u loncu s pola čaše vode. Lagano kuhajte na slaboj vatri dok sastojci ne omekšaju i umak se ne zapjeni.
  • 12. Za preljev na štednjak stavite odvojeni lonac i u njemu rastopite desertnu žlicu maslaca. Kad se maslac rastopi, dodajte brašno i uz miješanje pržite dok ne nestane sirovi miris brašna.
  • 13. Kada sirovi miris brašna nestane, uz miješanje pjenjačom dodajte malo po malo mlijeka. Pripazite da u smjesi ne ostane grudica.
  • 14. Lisnati sir razdvojite rukom i narežite. Kad se preljev zagrije, dodajte lisnati sir, promiješajte i pustite da se polako rastopi.
  • 15. Kad se lisnati sir rastopi, promiješajte pjenjačom, dodajte kajmak i ponovno dobro promiješajte.
  • 16. Četiri grančice svježeg origana i češanj češnjaka sitno nasjeckajte, dodajte u preljev i opet promiješajte.
  • 17. U malom loncu rastopite četiri jušne žlice maslaca. Kad se maslac zapjeni, dodajte mljevenu ljutu papriku.
  • 18. Za posluživanje krumpir izvadite iz pećnice i stavite na tanjur za posluživanje. Po krumpiru polijte malo umaka s čili-papričicom i marelicama koji ste pripremili, a ostatak stavite u malu zdjelicu.
  • 19. Preljev koji ste pripremili za močenje krumpira stavite u posudu za fondue i pod njom upalite plamen kako bi ostao topao. Na preljev izlijte maslac s mljevenom ljutom paprikom i poslužite uz krumpir i umak.

Povezani recepti

Vidi sve