Kruščići pitta i souvlakia

Kruščići pitta i souvlakia

Opis

Postupak (Kruščići pitta):

1. U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, sjemenke crnog kima i sol. Dodajte 120 ml vode i 1 i pol žličicu ulja. Prstima pomiješajte sastojke. Postupno dodajte preostalu vodu i ulje, sve dok se brašno ne odvoji sa stijenka i dobijete mekano tijesto (možda nećete trebati svu vodu, tijesto treba biti mekano, ali ne ljepljivo).

2. Izlijte malo ulja na radnu površinu. Stavite na to tijesto i mijesite 5-10 minuta. Tijesto će isprva biti mokro, no uz miješenje će postati glatko. Kada dobijete glatko tijesto, stavite ga u čistu nauljenu zdjelu, prekrijte i ostavite dok ne bude dvostruko veće.

3. Ugrijte pećnicu na 250 °C i stavite čisti lim za pečenje ili kamen za pizzu u srednji dio pećnice.

4. Kad se tijesto digne do dvostruke veličine, stavite ga na pobrašnjenu površinu. Istisnite zrak tako što ćete ga presavijati prema unutra sve dok sav zrak ne izađe. Podijelite tijesto u 4-6 jednakih kuglica. Izvaljajte ih u ovalni oblik debljine 3-5 mm.

5. Izvadite vrući lim iz pećnice, pospite ga brašnom i stavite kruščiće pitta na njega. Možda ćete ih morati peći dio pod dio.

6. Pecite 5-10 minuta ili dok lagano ne pozlate. Izvadite ih iz pećnice i pokrijte čistom krpom dok se hlade.


Postupak (Souvlakia):

1. Jako ugrijte gril-tavu.

2. Izrežite svinjetinu na velike kocke i nanižite na ražnjiće tako da između bude luk i paprika.

3. Polijte maslinovim uljem i pecite na gril-tavi. Okrenite ih svakih nekoliko minuta kako bi se ravnomjerno ispekli.

4. Prije nego što su potpuno pečeni, prelijte ih crnim vinom (dok su još u tavi). Začinite po ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom te pospite origanom.

5. Kad ražnjići budu pečeni, izvadite ih iz tave i poslužite u pittama s povrćem poput zelene salate, krastavaca, rajčica i luka te uz umak s čilijem.

 

Savjet: ražnjiće možete peći i na roštilju, samo ih maknite s plamena prije nego što ih polijete vinom.


Sastojci

Sastojci (za kruščiće pitta):

  • 250 g bijelog brašna za kruh
  • dodatno za posipanje
  • 7 g instant-kvasca
  • 20 g sjemenki crnog kima ili crnog luka
  • 1 žličica soli
  • 160 ml vode
  • 2 žličice maslinova ulja
  • dodatno za miješenje

Sastojci (za souvlakiu):

  • 500 g svinjske potrbušine bez kože
  • 2 luka
  • narezana na kriške
  • 1 crvena paprika
  • bez sjemenki
  • izrezana na kvadrate široke 2 cm
  • 1 zelena paprika
  • bez sjemenki
  • izrezana na kvadrate široke 2 cm
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 100 ml crnog vina
  • sol i papar
  • 2 žlice sušenog origana

Za posluživanje:

  • kruščići pitta
  • salata
  • umak sa čilijem

Povezani recepti