Kruščići pitta i souvlakia
Recept iz: Paul Hollywood
Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.
Sastojci
- 250 g bijelog brašna za kruh
- dodatno za posipanje 7 g instant-kvasca, 20 g sjemenki crnog kima ili crnog luka, 1 žličica soli
- 160 ml vode
- 2 žličice maslinova ulja
- 500 g svinjske potrbušine bez kože
- 2 luka narezana na kriške
- 1 crvena paprika bez sjemenki izrezana na kvadrate široke 2 cm
- 1 zelena paprika bez sjemenki izrezana na kvadrate široke 2 cm
- 1 žlica maslinova ulja
- 100 ml crnog vina
- sol i papar
- 2 žlice sušenog origana
- Za posluživanje: salata, umak sa čilijem
Priprema
- Kruščići pitta:
- 1. U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, sjemenke crnog kima i sol. Dodajte 120 ml vode i 1 i pol žličicu ulja. Prstima pomiješajte sastojke. Postupno dodajte preostalu vodu i ulje, sve dok se brašno ne odvoji sa stijenka i dobijete mekano tijesto (možda nećete trebati svu vodu, tijesto treba biti mekano, ali ne ljepljivo).
- 2. Izlijte malo ulja na radnu površinu. Stavite na to tijesto i mijesite 5-10 minuta. Tijesto će isprva biti mokro, no uz miješenje će postati glatko. Kada dobijete glatko tijesto, stavite ga u čistu nauljenu zdjelu, prekrijte i ostavite dok ne bude dvostruko veće.
- 3. Ugrijte pećnicu na 250 °C i stavite čisti lim za pečenje ili kamen za pizzu u srednji dio pećnice.
- 4. Kad se tijesto digne do dvostruke veličine, stavite ga na pobrašnjenu površinu. Istisnite zrak tako što ćete ga presavijati prema unutra sve dok sav zrak ne izađe. Podijelite tijesto u 4-6 jednakih kuglica. Izvaljajte ih u ovalni oblik debljine 3-5 mm.
- 5. Izvadite vrući lim iz pećnice, pospite ga brašnom i stavite kruščiće pitta na njega. Možda ćete ih morati peći dio pod dio.
- 6. Pecite 5-10 minuta ili dok lagano ne pozlate. Izvadite ih iz pećnice i pokrijte čistom krpom dok se hlade.
- Souvlakia:
- 1. Jako ugrijte gril-tavu.
- 2. Izrežite svinjetinu na velike kocke i nanižite na ražnjiće tako da između bude luk i paprika.
- 3. Polijte maslinovim uljem i pecite na gril-tavi. Okrenite ih svakih nekoliko minuta kako bi se ravnomjerno ispekli.
- 4. Prije nego što su potpuno pečeni, prelijte ih crnim vinom (dok su još u tavi). Začinite po ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom te pospite origanom.
- 5. Kad ražnjići budu pečeni, izvadite ih iz tave i poslužite u pittama s povrćem poput zelene salate, krastavaca, rajčica i luka te uz umak s čilijem.
- Savjet: ražnjiće možete peći i na roštilju, samo ih maknite s plamena prije nego što ih polijete vinom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom