Kruh sa žitaricama

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.

Sastojci

  • 3 jaja
  • 60 g (4 jušne žlice) smeđeg šećera
  • 15 čaša jogurta
  • 550 g brašna sa 7 žitarica
  • jušna žlica sode bikarbone
  • jušna žlica oljuštenih suncokretovih sjemenki
  • jušna žlica sezama
  • jušna žlica oljuštenih bundevinih sjemenki
  • jušna žlica soli
  • 50 g oraha
  • 2 prstohvata cimeta
  • ½ čaše maslinova ulja
  • jušna žlica suhoga kvasca
  • jušna žlica makovih sjemenki
  • jušna žlica makovih sjemenki
  • ½ jušne žlice bosiljka
  • ½ jušne žlice ružmarina
  • Za posipanje
  • šaka makovih sjemenki
  • šaka sezama
  • šaka oljuštenih
  • suncokretovih sjemenki
  • šaka oljuštenih bundevinih sjemenki

Priprema

  • 1. Tri jaja razbijte u povećoj posudi. Dodajte smeđi šećer i istucite pjenjačom.
  • 2. Dodajte 1,5 čašu jogurta i ponovno istucite.
  • 3. U posebnu posudu uspite brašno sa sedam žitarica, dodajte sodu bikarbonu i promiješajte.
  • 4. Dodajte jušnu žlicu oljuštenih suncokretovih sjemenki, jušnu žlicu soli i 50 g oraha. Dodajte i cimet i ponovno promiješajte.
  • 5. Na štednjak stavite tavu i upalite vatru. Ubacite jušnu žlicu sezama i jušnu žlicu oljuštenih bundevinih sjemenki i pustite ih da se griju. Kad počnu pucketati, znači da su se dovoljno zagrijale. Tako će otpustiti svoje ulje.
  • 6. Tekuću mješavinu prelijte po mješavini brašna, dodajte pola čaše maslinova ulja i dobro promiješajte smjesu drvenom žlicom.
  • 7. Smjesi dodajte i suhi kvasac.
  • 8. Dodajte i jušnu žlicu sjemenki maka te bundevine sjemenke i sezam iz tave.
  • 9. Ukupno jednu jušnu žlicu bosiljka i ružmarina sitno nasjeckajte, dodajte u smjesu i dobro promiješajte. Kako biste provjerili je li tijesto za kruh gotovo, u njega zabodite žlicu. Ako žlica ne pada, znači da je dovoljno gusto.
  • 10. Kalup za kruh namastite maslinovim uljem i u njega stavite tijesto za kruh koje ste pripremili.
  • 11. Kako bi tijesto dobro sjelo bez zarobljenog zraka, kalupom nekoliko puta lagano lupite po ravnoj podlozi.
  • 12. Smočite ruku i laganim pritiskom popravite oblik. Ako želite da pri pečenju gornja strana kruha nabubri poput kupole, strane kruha koje dodiruju kalup možete pritisnuti malo jače.
  • 13. Kako biste ukrasili kruh, u ruku redom uzimajte sjemenke maka, sezam i očišćene sjemenke suncokreta i bundeve, u dijagonalnim linijama sipajte ih po kruhu. Kruh možete ukrasiti i drugim oblicima po želji.
  • 14. Kako bi se kruh dignuo, stavite ga na toplo mjesto poput gornje plohe pećnice i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
  • 15. Kad se digne, kruh pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  • 16. Pečeni kruh izvadite iz pećnice i iz kalupa. Ako pričekate da se malo ohladi, lakše će izaći iz kalupa. Narežite i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve