Kruh sa žitaricama
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- 3 jaja
- 60 g (4 jušne žlice) smeđeg šećera
- 15 čaša jogurta
- 550 g brašna sa 7 žitarica
- jušna žlica sode bikarbone
- jušna žlica oljuštenih suncokretovih sjemenki
- jušna žlica sezama
- jušna žlica oljuštenih bundevinih sjemenki
- jušna žlica soli
- 50 g oraha
- 2 prstohvata cimeta
- ½ čaše maslinova ulja
- jušna žlica suhoga kvasca
- jušna žlica makovih sjemenki
- jušna žlica makovih sjemenki
- ½ jušne žlice bosiljka
- ½ jušne žlice ružmarina
- Za posipanje
- šaka makovih sjemenki
- šaka sezama
- šaka oljuštenih
- suncokretovih sjemenki
- šaka oljuštenih bundevinih sjemenki
Priprema
- 1. Tri jaja razbijte u povećoj posudi. Dodajte smeđi šećer i istucite pjenjačom.
- 2. Dodajte 1,5 čašu jogurta i ponovno istucite.
- 3. U posebnu posudu uspite brašno sa sedam žitarica, dodajte sodu bikarbonu i promiješajte.
- 4. Dodajte jušnu žlicu oljuštenih suncokretovih sjemenki, jušnu žlicu soli i 50 g oraha. Dodajte i cimet i ponovno promiješajte.
- 5. Na štednjak stavite tavu i upalite vatru. Ubacite jušnu žlicu sezama i jušnu žlicu oljuštenih bundevinih sjemenki i pustite ih da se griju. Kad počnu pucketati, znači da su se dovoljno zagrijale. Tako će otpustiti svoje ulje.
- 6. Tekuću mješavinu prelijte po mješavini brašna, dodajte pola čaše maslinova ulja i dobro promiješajte smjesu drvenom žlicom.
- 7. Smjesi dodajte i suhi kvasac.
- 8. Dodajte i jušnu žlicu sjemenki maka te bundevine sjemenke i sezam iz tave.
- 9. Ukupno jednu jušnu žlicu bosiljka i ružmarina sitno nasjeckajte, dodajte u smjesu i dobro promiješajte. Kako biste provjerili je li tijesto za kruh gotovo, u njega zabodite žlicu. Ako žlica ne pada, znači da je dovoljno gusto.
- 10. Kalup za kruh namastite maslinovim uljem i u njega stavite tijesto za kruh koje ste pripremili.
- 11. Kako bi tijesto dobro sjelo bez zarobljenog zraka, kalupom nekoliko puta lagano lupite po ravnoj podlozi.
- 12. Smočite ruku i laganim pritiskom popravite oblik. Ako želite da pri pečenju gornja strana kruha nabubri poput kupole, strane kruha koje dodiruju kalup možete pritisnuti malo jače.
- 13. Kako biste ukrasili kruh, u ruku redom uzimajte sjemenke maka, sezam i očišćene sjemenke suncokreta i bundeve, u dijagonalnim linijama sipajte ih po kruhu. Kruh možete ukrasiti i drugim oblicima po želji.
- 14. Kako bi se kruh dignuo, stavite ga na toplo mjesto poput gornje plohe pećnice i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
- 15. Kad se digne, kruh pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- 16. Pečeni kruh izvadite iz pećnice i iz kalupa. Ako pričekate da se malo ohladi, lakše će izaći iz kalupa. Narežite i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Adam Liaw
Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom