Kruh sa žitaricama

Kruh sa žitaricama

Opis

Priprema:

Tri jaja razbijte u povećoj posudi. Dodajte smeđi šećer i istucite pjenjačom.

Dodajte 1,5 čašu jogurta i ponovno istucite.

U posebnu posudu uspite brašno sa sedam žitarica, dodajte sodu bikarbonu i promiješajte.

Dodajte jušnu žlicu oljuštenih suncokretovih sjemenki, jušnu žlicu soli i 50 g oraha. Dodajte i cimet i ponovno promiješajte.

Na štednjak stavite tavu i upalite vatru. Ubacite jušnu žlicu sezama i jušnu žlicu oljuštenih bundevinih sjemenki i pustite ih da se griju. Kad počnu pucketati, znači da su se dovoljno zagrijale. Tako će otpustiti svoje ulje.

Tekuću mješavinu prelijte po mješavini brašna, dodajte pola čaše maslinova ulja i dobro promiješajte smjesu drvenom žlicom.

Smjesi dodajte i suhi kvasac.

Dodajte i jušnu žlicu sjemenki maka te bundevine sjemenke i sezam iz tave.

Ukupno jednu jušnu žlicu bosiljka i ružmarina sitno nasjeckajte, dodajte u smjesu i dobro promiješajte. Kako biste provjerili je li tijesto za kruh gotovo, u njega zabodite žlicu. Ako žlica ne pada, znači da je dovoljno gusto.

Kalup za kruh namastite maslinovim uljem i u njega stavite tijesto za kruh koje ste pripremili.

Kako bi tijesto dobro sjelo bez zarobljenog zraka, kalupom nekoliko puta lagano lupite po ravnoj podlozi.

Smočite ruku i laganim pritiskom popravite oblik. Ako želite da pri pečenju gornja strana kruha nabubri poput kupole, strane kruha koje dodiruju kalup možete pritisnuti malo jače.

Kako biste ukrasili kruh, u ruku redom uzimajte sjemenke maka, sezam i očišćene sjemenke suncokreta i bundeve, u dijagonalnim linijama sipajte ih po kruhu. Kruh možete ukrasiti i drugim oblicima po želji.

Kako bi se kruh dignuo, stavite ga na toplo mjesto poput gornje plohe pećnice i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Kad se digne, kruh pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Pečeni kruh izvadite iz pećnice i iz kalupa. Ako pričekate da se malo ohladi, lakše će izaći iz kalupa. Narežite i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • 3 jaja
  • 60 g (4 jušne žlice) smeđeg šećera
  • 1
  • 5 čaša jogurta
  • 550 g brašna sa 7 žitarica
  • jušna žlica sode bikarbone
  • jušna žlica oljuštenih suncokretovih sjemenki
  • jušna žlica sezama
  • jušna žlica oljuštenih bundevinih sjemenki
  • jušna žlica soli
  • 50 g oraha
  • 2 prstohvata cimeta
  • ½ čaše maslinova ulja
  • jušna žlica suhoga kvasca
  • jušna žlica makovih sjemenki
  • jušna žlica makovih sjemenki
  • ½ jušne žlice bosiljka
  • ½ jušne žlice ružmarina

Za posipanje

  • šaka makovih sjemenki
  • šaka sezama
  • šaka oljuštenih suncokretovih sjemenki
  • šaka oljuštenih bundevinih sjemenki

Povezani recepti