Kruh od đumbira i limunada od tamarinda

Uživajte u specifičnim okusima Andree van Lieshout! U ovom receptu Andrea nam predstavlja kombinaciju kruha od đumbira i svoju varijaciju limunade od tamarinda, poznatog Afričkog voća.

Sastojci

  • Za kruh
  • 135 ml svježeg mlijeka
  • 75 g maslaca
  • 250 g brašna s kvascem
  • 200 g mekog smeđeg šećera
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • Za limunadu od tamarinada
  • 500 g tamarinda
  • 1.5 litre vode
  • šećer
  • 1 limun

Priprema

  • Način pripreme:
  • 1. U lonac ulijte ¾ svježeg mlijeka da prokuha. Odvojeno rastopite maslac, ali da ne prokuha.
  • 2. U posudi umiješajte suhe sastojke – brašno, šećer, đumbir i sol. Promiješajte. 
  • 3. Suhe sastojke promiješajte s pomoću miksera. Bez prekida miskanja dodajte u mlazu rastopljeni maslac. Zatim dodajte toplo mlijeko i na kraju jedno po jedno jaje. Nastavite miksati smjesu većom brzinom sve dok boja ne posvijetli.
  • 4. Čim smjesa postane homogena i boje karamele, prestanite miksati i dodajte ostatak hladnog mlijeka. Promiješajte rukom.
  • 5. Pravokutni duboki lim za kolač premažite maslacem i dno prekrijte papirom za pečenje. Smjesu za kolač izlijte u lim. Kolač pecite 1 sat u prethodno ugrijanoj pećnici na 150 stupnjeva.
  • 6. Kruh narežite na kriške i poslužite s maslacem za mazanje i limunadom od tamarinda.
  • 7. Ogulite i očistite mahune tamarinda od vlakana. Tamarind stavite u lonac s kipućom vodom i ostavite da se kuha 20 minuta.
  • 8. Čim tamarind proključa, dodajte šećer, prema ukusu, i miješajte dok se šećer ne rastopi.
  • 9. Smjesu ostavite da se ohladi i procijedite u vrč. Napitak poslužite s kriškama limuna.

Povezani recepti

Vidi sve