Opis
Način pripreme:
1. U lonac ulijte ¾ svježeg mlijeka da prokuha. Odvojeno rastopite maslac, ali da ne prokuha.
2. U posudi umiješajte suhe sastojke – brašno, šećer, đumbir i sol. Promiješajte.
3. Suhe sastojke promiješajte s pomoću miksera. Bez prekida miskanja dodajte u mlazu rastopljeni maslac. Zatim dodajte toplo mlijeko i na kraju jedno po jedno jaje. Nastavite miksati smjesu većom brzinom sve dok boja ne posvijetli.
4. Čim smjesa postane homogena i boje karamele, prestanite miksati i dodajte ostatak hladnog mlijeka. Promiješajte rukom.
5. Pravokutni duboki lim za kolač premažite maslacem i dno prekrijte papirom za pečenje. Smjesu za kolač izlijte u lim. Kolač pecite 1 sat u prethodno ugrijanoj pećnici na 150 stupnjeva.
6. Kruh narežite na kriške i poslužite s maslacem za mazanje i limunadom od tamarinda.
7. Ogulite i očistite mahune tamarinda od vlakana. Tamarind stavite u lonac s kipućom vodom i ostavite da se kuha 20 minuta.
8. Čim tamarind proključa, dodajte šećer, prema ukusu, i miješajte dok se šećer ne rastopi.
9. Smjesu ostavite da se ohladi i procijedite u vrč. Napitak poslužite s kriškama limuna.
Sastojci
Za kruh
- 135 ml svježeg mlijeka
- 75 g maslaca
- 250 g brašna s kvascem
- 200 g mekog smeđeg šećera
- 1 žličica mljevenog đumbira
- prstohvat soli
- 2 jaja
Za limunadu od tamarinada
- 500 g tamarinda
- 1.5 litre vode
- šećer
- 1 limun