Kruh od đumbira i limunada od tamarinda

Kruh od đumbira i limunada od tamarinda

Opis

Način pripreme:

1. U lonac ulijte ¾ svježeg mlijeka da prokuha. Odvojeno rastopite maslac, ali da ne prokuha.

2. U posudi umiješajte suhe sastojke – brašno, šećer, đumbir i sol. Promiješajte. 

3. Suhe sastojke promiješajte s pomoću miksera. Bez prekida miskanja dodajte u mlazu rastopljeni maslac. Zatim dodajte toplo mlijeko i na kraju jedno po jedno jaje. Nastavite miksati smjesu većom brzinom sve dok boja ne posvijetli.

4. Čim smjesa postane homogena i boje karamele, prestanite miksati i dodajte ostatak hladnog mlijeka. Promiješajte rukom.

5. Pravokutni duboki lim za kolač premažite maslacem i dno prekrijte papirom za pečenje. Smjesu za kolač izlijte u lim. Kolač pecite 1 sat u prethodno ugrijanoj pećnici na 150 stupnjeva.

6. Kruh narežite na kriške i poslužite s maslacem za mazanje i limunadom od tamarinda.

7. Ogulite i očistite mahune tamarinda od vlakana. Tamarind stavite u lonac s kipućom vodom i ostavite da se kuha 20 minuta.

8. Čim tamarind proključa, dodajte šećer, prema ukusu, i miješajte dok se šećer ne rastopi.

9. Smjesu ostavite da se ohladi i procijedite u vrč. Napitak poslužite s kriškama limuna. 

Sastojci

Za kruh

  • 135 ml svježeg mlijeka
  • 75 g maslaca
  • 250 g brašna s kvascem
  • 200 g mekog smeđeg šećera
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • prstohvat soli
  • 2 jaja

Za limunadu od tamarinada

  • 500 g tamarinda
  • 1.5 litre vode
  • šećer
  • 1 limun

Povezani recepti