Kroasani

Sastojci:

Tijesto za kroasane
  • 500 g brašna
  • 280 ml vode
  • 20 g kvasca u prahu
  • 20 g šećera
  • prstohvat soli
  • 250 g maslaca

Dodatno je potrebno: plastična folija, masni papir za pečenje, brašno za posipanje, kuhinjska krpa

Priprema:

U brašnu napravite rupu, ondje ulijte vodu. U vodi rastopite kvasac. Tomu dodajte šećer. Pospite sol po brašnu. Sačuvajte 50 grama maslaca za poslije. Dodajte preostalu količinu maslaca. Malo-pomalo pomiješajte brašno s ostalim sastojcima i mijesite dok ne dobijete elastično tijesto. Po radnoj ploči pospite malo brašna i razvaljajte tijesto debljine 1 cm. Tijesto prekrijte plastičnom folijom i ostavite oko 40 minuta u hladnjaku.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i pospite ga brašnom. Utrljajte ostatak maslaca preko dvije trećine površine tijesta. Rubove ostavite nezamašćene. Preklopite tijesto s obje strane, započevši s nezamašćenim dijelom. Ponovno razvaljajte tijesto do debljine 2,5 cm i ponovno preklopite s obje strane. Umotajte tijesto u masni papir i ostavite na 40 minuta u hladnjaku. Ponovite postupak još dva puta i naposljetku razvaljajte tijesto debljine 1,5 cm.

Tijesto izrežite u trokute i smotajte ga u kroasan. Kroasane posložite na lim za pečenje prekriven masnim papirom, prekrijte kuhinjskom krpom ili zamašćenom plastičnom folijom i ostavite oko 1,30 h da se tijesto diže u pećnici.

Zagrijte pećnicu na 230 °C i pecite kroasane oko 25 minuta dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi.

Sastojci

    Priprema