Opis

Ogulite i razrežite batat na 2 cm debele komade pa ih prerežite još jednom pod kutem. Oblik ne mora biti savršen i možete ih narezati u bilo kojem obliku koji vam se dopada, sve dok su iste veličine.

Zakuhajte veliki lonac vode pa dodajte 3 žlice soli i sodu bikarbonu. Ubacite komade batata i opet zakuhajte. Kuhajte 4—5 minuta ili dok ne omekšaju izvana, ali da još zadrže oblik. Ocijedite sa žlicom s prorezima i poslažite na pladanj.

Sada umiješajte škrobno brašno s pola šalice vode dok ne dobijete kašu. Prelijte je preko komada batata i rukama pažljivo obložite svaki komad kašastom mješavinom.

Predgrijte ulje na 180°C i umećite krumpir u turama. Pecite 8—10 minuta često ih okrećući u ulju tako da se jednakomjerno ispeku i obojaju. Gotovi su kad su hrskavi i zlatne boje.

Premjestite na rešetku da se ocijede i ponovite isto sa sljedećom turom. Prethodne ture održavajte toplima u pećnici zagrijanoj na 100°C.

Poslužite batat uz zdjelice kiselog vrhnja, prelivenog slatkim umakom od chillija.

Sastojci

  • 1 kg slatkog krumpira (batata), oguljenog
  • 1/2 šalice škrobnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • biljno ulje, za prženje
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice slatkog chilli umaka
  • sol

Povezani recepti