Krem-karamel

Način pripreme:

1. Za kremu u posudu ulijte jaja, žumanjke, svježe mlijeko, vrhnje i šećer. Lagano razbijte sastojke. Naribajte koru indijskog oraščića i dodajte prstohvat cimeta. Promiješajte.

2. Smjesu rasporedite u metalne kalupiće tako da ispunite 2/3 volumena. Kalupe stavite u dublju posudu i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 30 minuta.

3. Za pijesak, lim prekrijte papirom za pečenje. U lim isipajte brašno, cimet i smeđi šećer i promiješajte rukom. Dodajte hladni maslac narezan na kockice. Sve sastojke promiješajte rukom tako da ih istiskujete kroz prste da nastanu mrvice. Dodajte med i promiješajte. Mrvice rasporedite u jedan sloj i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 25 minuta.

4. Za umak od karamela isipajte šećer i vodu u tavu. Čim se šećer počne karamelizirati, dodajte prstohvat soli i maslaca. Lagano protresite tavu da se maslac rastopi i ostavite sa strane.

 

5. Za sferu isipajte izomalt u tavu i pričekajte 1-2 minute dok se ne rastopi. Navucite gumene rukavice. Isipajte rastopljeni izomalt na silikonski podložak uz pomoć silikonske špatule. Počnite razvlačiti izomalt s pomoću podloška tako da malo preklapate jedan, a malo drugi kraj. Čim izomalt postane poput plastelina, od njega oblikujte kuglicu i u mali džepić nagurajte kraj pumpice. Izomalt ostavite u jednoj ruci, a drugom oprezno pumpajte. Kad veličina sfere dostigne željeni promjer, oprezno je odvojite od ruke i ostavite da se ohladi.

6. Prednji dio ohlađene sfere premažite tankim slojem meda i po njemu posložite listiće jestivog svijeća i mente. Na jedan rub pravokutnog tanjura isipajte umak od karamela i na nju postavite sferu. U sferu posložite mrvljenje kakao-keksiće. Pomoću ringa izrežite krugove od kreme od karamela koju ste izvadili iz kalupića. Karamel-kremu postavite u sferu na mrvljene keksiće. Ispred sfere pospite pijesak od maslaca i ukrasite domaćim pekmezom po želji i komadićima svježeg sezonskog voća.

Sastojci

  • Za kremu200 ml svježeg mlijeka 100 ml tekućeg vrhnja 2 jaja 50 g šećera prstohvat cimeta ½ indijskog oraščićaZa umak od karamela100 g šećera 30 ml vode prstohvat soli 10 g maslacaZa pijesak500 g brašna 200 g hladnog maslaca prstohvat cimeta 2 prstohvata smeđeg šećera 150 g medaZa sferu 4 žlice izomaltaZa dekoraciju mrvljeni keksi s kakaom domaći pekmez sezonsko voće jestivo cvijeće

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve