Krem-karamel
Recept iz: Božana Katsarova
Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 200 ml svježeg mlijeka
- 100 ml tekućeg vrhnja
- 2 jaja
- 50 g šećera
- prstohvat cimeta
- ½ indijskog oraščića
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
- 10 g maslaca
- 500 g brašna
- 200 g hladnog maslaca
- prstohvat cimeta
- 2 prstohvata smeđeg šećera
- 150 g meda
- 4 žlice izomalta
- mrvljeni keksi s kakaom
- domaći pekmez
- sezonsko voće
- jestivo cvijeće
Priprema
- 1. Za kremu u posudu ulijte jaja, žumanjke, svježe mlijeko, vrhnje i šećer. Lagano razbijte sastojke. Naribajte koru indijskog oraščića i dodajte prstohvat cimeta. Promiješajte.
- 2. Smjesu rasporedite u metalne kalupiće tako da ispunite 2/3 volumena. Kalupe stavite u dublju posudu i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 30 minuta.
- 3. Za pijesak, lim prekrijte papirom za pečenje. U lim isipajte brašno, cimet i smeđi šećer i promiješajte rukom. Dodajte hladni maslac narezan na kockice. Sve sastojke promiješajte rukom tako da ih istiskujete kroz prste da nastanu mrvice. Dodajte med i promiješajte. Mrvice rasporedite u jedan sloj i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 25 minuta.
- 4. Za umak od karamela isipajte šećer i vodu u tavu. Čim se šećer počne karamelizirati, dodajte prstohvat soli i maslaca. Lagano protresite tavu da se maslac rastopi i ostavite sa strane.
- 5. Za sferu isipajte izomalt u tavu i pričekajte 1-2 minute dok se ne rastopi. Navucite gumene rukavice. Isipajte rastopljeni izomalt na silikonski podložak uz pomoć silikonske špatule. Počnite razvlačiti izomalt s pomoću podloška tako da malo preklapate jedan, a malo drugi kraj. Čim izomalt postane poput plastelina, od njega oblikujte kuglicu i u mali džepić nagurajte kraj pumpice. Izomalt ostavite u jednoj ruci, a drugom oprezno pumpajte. Kad veličina sfere dostigne željeni promjer, oprezno je odvojite od ruke i ostavite da se ohladi.
- 6. Prednji dio ohlađene sfere premažite tankim slojem meda i po njemu posložite listiće jestivog svijeća i mente. Na jedan rub pravokutnog tanjura isipajte umak od karamela i na nju postavite sferu. U sferu posložite mrvljenje kakao-keksiće. Pomoću ringa izrežite krugove od kreme od karamela koju ste izvadili iz kalupića. Karamel-kremu postavite u sferu na mrvljene keksiće. Ispred sfere pospite pijesak od maslaca i ukrasite domaćim pekmezom po želji i komadićima svježeg sezonskog voća.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca