Krem juha sa školjkama

Krem juha sa školjkama

Opis

1. Na jaku vatru stavite veliki lonac i ulijte 2-3 žlice maslinova ulja. Dodajte očišćene i na kockice narezane mrkve, luk, krumpire, pastrnjak, koromač i pržite ih minutu-dvije. Dodajte maslac i svježe mlijeko. Čim smjesa proključa, dodajte lovorov list i češanj češnjaka. Dodajte ½ litre vode ili temeljca, poklopite i ostavite povrće da se kuha oko 30-40 minuta na slaboj vatri.

2. Uklonite lovorov list i prelijte juhu u blender. Pasirajte do fine i glatke smjese. Začinite solju, bijelim paprom, sušenim celerom i mljevenim sušenim rajčicama. Ponovno istucite. Dodajte dok od ½ limuna i ponovno pasirajte.

3. Za pire procijedite grašak i dodajte ga s maslacem u lonac. Dodajte limunov sok i fino naribanu limunovu koru. Dodajte i 50 ml svježeg mlijeka. Čim smjesa proključa, uklonite s vatre i pasirajte u pire. Dodajte još 30 ml svježeg mlijeka da dobite pjenastu smjesu. Dodajte sitno narezane listiće metvice i ½ žličice limunova soka. Promiješajte i prebacite u slastičarsku vrećicu.

4. Za školjke ispržite ½ glavice luka, sitno narezanog, i 2 stabljike koromača u tavi na 2-3 žlice maslinova ulja. Čim povrće omekša, dodajte senf i promiješajte. Dodajte caklenjaču i bijelo vino. Čim vino ispari, dodajte školjke (ako koristite blanširane školjke, bit će brzo gotove) i promiješajte. Začinite solju, šećerom i bijelim paprom. Dodajte narezane na polovice cherry rajčice.

5. Za pjenu u lonac izlijte 50-100 ml tople pasirane juhe. Dodajte sitno narezan kopar i promiješajte. Dodajte lecitin, promiješajte, a zatim pasirajte smjesu dok ne nastane pjena tako da mikser držite ukoso.

6. Na sredinu dubokog tanjura stavite malo školjaka. Istisnite nekoliko kuglica pirea od graška. Sa strane isipajte krem-juhu. Ukrasite listićima peršina, kopra i metvice. Dodajte pjenu po školjkama. Pospite crnom solju.

Sastojci

Sastojci

  • 3 veća krumpira
  • 1 pastrnjak
  • 1 mrkva
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ glavice koromača
  • 50 g maslaca
  • 250 ml svježeg mlijeka
  • sol i papar
  • 1 žlice sušenog celera
  • 1 žlice sušenih rajčica u prahu
  • 2 lovorova lista
  • maslinovo ulje

Za pire od graška

  • 250 g konzerviranoga graška
  • 50 g maslaca
  • 1
  • 5 žličica limunova soka
  • ½ limuna
  • naribana kora
  • 80 ml svježeg mlijeka
  • 1 stabljika metvice

Za školjke

  • 300 g očišćenih i blanširanih školjki
  • ½ glavice luka
  • 2 stabljike koromača
  • 1 žličica senfa
  • 50 g caklenjače
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • prstohvat bijelog papra
  • 3 cherry rajčice
  • maslinovo ulje

Za pjenu

  • 1 žlica lecitina
  • 1 vezica kopra

Povezani recepti