Krem juha sa školjkama

1. Na jaku vatru stavite veliki lonac i ulijte 2-3 žlice maslinova ulja. Dodajte očišćene i na kockice narezane mrkve, luk, krumpire, pastrnjak, koromač i pržite ih minutu-dvije. Dodajte maslac i svježe mlijeko. Čim smjesa proključa, dodajte lovorov list i češanj češnjaka. Dodajte ½ litre vode ili temeljca, poklopite i ostavite povrće da se kuha oko 30-40 minuta na slaboj vatri.

2. Uklonite lovorov list i prelijte juhu u blender. Pasirajte do fine i glatke smjese. Začinite solju, bijelim paprom, sušenim celerom i mljevenim sušenim rajčicama. Ponovno istucite. Dodajte dok od ½ limuna i ponovno pasirajte.

3. Za pire procijedite grašak i dodajte ga s maslacem u lonac. Dodajte limunov sok i fino naribanu limunovu koru. Dodajte i 50 ml svježeg mlijeka. Čim smjesa proključa, uklonite s vatre i pasirajte u pire. Dodajte još 30 ml svježeg mlijeka da dobite pjenastu smjesu. Dodajte sitno narezane listiće metvice i ½ žličice limunova soka. Promiješajte i prebacite u slastičarsku vrećicu.

4. Za školjke ispržite ½ glavice luka, sitno narezanog, i 2 stabljike koromača u tavi na 2-3 žlice maslinova ulja. Čim povrće omekša, dodajte senf i promiješajte. Dodajte caklenjaču i bijelo vino. Čim vino ispari, dodajte školjke (ako koristite blanširane školjke, bit će brzo gotove) i promiješajte. Začinite solju, šećerom i bijelim paprom. Dodajte narezane na polovice cherry rajčice.

5. Za pjenu u lonac izlijte 50-100 ml tople pasirane juhe. Dodajte sitno narezan kopar i promiješajte. Dodajte lecitin, promiješajte, a zatim pasirajte smjesu dok ne nastane pjena tako da mikser držite ukoso.

6. Na sredinu dubokog tanjura stavite malo školjaka. Istisnite nekoliko kuglica pirea od graška. Sa strane isipajte krem-juhu. Ukrasite listićima peršina, kopra i metvice. Dodajte pjenu po školjkama. Pospite crnom solju.

Sastojci

  • Sastojci 3 veća krumpira 1 pastrnjak 1 mrkva 1 glavica luka 1 češanj češnjaka ½ glavice koromača 50 g maslaca 250 ml svježeg mlijeka sol i papar 1 žlice sušenog celera 1 žlice sušenih rajčica u prahu 2 lovorova lista maslinovo uljeZa pire od graška250 g konzerviranoga graška 50 g maslaca 15 žličica limunova soka ½ limuna naribana kora 80 ml svježeg mlijeka 1 stabljika metviceZa školjke300 g očišćenih i blanširanih školjki ½ glavice luka 2 stabljike koromača 1 žličica senfa 50 g caklenjače prstohvat soli prstohvat šećera prstohvat bijelog papra 3 cherry rajčice maslinovo uljeZa pjenu 1 žlica lecitina 1 vezica kopra

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve