Krem juha od luka sa zelenjem i šparogama

Nuauči kako napraviti krem juhu od luka sa zelenjem i šparogama uz pomoć Božane Katsarove

Sastojci

  • 5 većih glavica starog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 g maslaca
  • 400 ml svježeg mlijeka
  • 1 žličica miso-paste
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 1 lovorov list
  • sol i papar
  • prstohvat metvice
  • prstohvat čubra
  • prstohvat češnjaka u prahu
  • 500 g špinata
  • 200 g kiselice
  • 200 g blitve
  • 1 češanj češnjaka
  • kora od 1 limuna
  • 50 g maslaca
  • 6 bijelih šparoga
  • 4 žumanjka

Priprema

  • Način pripreme:
  • 1. Ogulite i narežite luk na sitno. U lonac ulijte 1 žlicu ulja i 30 g maslaca. Pirjajte luk u masnoći zajedno s češnjom češnjaka i lovorovim listom, na laganoj vatri dok ne omekša. Postavite poklopac od izrezanog kruga papira za pečenje. Miješajte s vremena na vrijeme dodavajući prstohvat soli.
  • 2. Dodajte miso-pastu i dobro promiješajte. Nakon toga ulijte povrtni temeljac. Nakon minutu-dvije uklonite s vatre.
  • 3. Luk prespite u blender i miksajte. Istovremeno dodajte svježe mlijeko i preostali maslac. Pasirajte dok ne nastane bijela krema. Začinite solju, paprom, čubricom, metvicom i češnjakom u prahu.
  • 4. Očistite špinat, kiselicu i blitvu (možete staviti koprivu umjesto kiselice i blitve) od tvrdih dijelova. Dobro operite zelenje. U loncu rastopite preostali maslac, dodajte češanj češnjaka narezan na kriške, a zatim i zelenje. Pirjajte oko 4-5 minuta često miješajući. Prilikom svakog miješanja dodajte prstohvat soli.
  • 5. Pirjano zelenje rasporedite po kuhinjskom ubrusu. Pospite fino naribanom limunovom korom.
  • 6. Ogulite šparoge sa svih strana s pomoću gulilice. Pustite ih u vodu s vrelom posoljenom vodom na 30 sekundi. Procijedite šparoge.
  • 7. Na dno dubokog tanjura postavite kruh od pirjanog povrća. Na njega postavite trakice šparoga. U sredinu stavite sirovi žumanjak. Oprezno ulijte juhu od luka.

Povezani recepti

Vidi sve