Krem juha od luka sa zelenjem i šparogama
Recept iz: Božana Katsarova

Nuauči kako napraviti krem juhu od luka sa zelenjem i šparogama uz pomoć Božane Katsarove
Sastojci
- 5 većih glavica starog luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 g maslaca
- 400 ml svježeg mlijeka
- 1 žličica miso-paste
- 100 ml povrtnog temeljca
- 1 lovorov list
- sol i papar
- prstohvat metvice
- prstohvat čubra
- prstohvat češnjaka u prahu
- 500 g špinata
- 200 g kiselice
- 200 g blitve
- 1 češanj češnjaka
- kora od 1 limuna
- 50 g maslaca
- 6 bijelih šparoga
- 4 žumanjka
Priprema
- Način pripreme:
- 1. Ogulite i narežite luk na sitno. U lonac ulijte 1 žlicu ulja i 30 g maslaca. Pirjajte luk u masnoći zajedno s češnjom češnjaka i lovorovim listom, na laganoj vatri dok ne omekša. Postavite poklopac od izrezanog kruga papira za pečenje. Miješajte s vremena na vrijeme dodavajući prstohvat soli.
- 2. Dodajte miso-pastu i dobro promiješajte. Nakon toga ulijte povrtni temeljac. Nakon minutu-dvije uklonite s vatre.
- 3. Luk prespite u blender i miksajte. Istovremeno dodajte svježe mlijeko i preostali maslac. Pasirajte dok ne nastane bijela krema. Začinite solju, paprom, čubricom, metvicom i češnjakom u prahu.
- 4. Očistite špinat, kiselicu i blitvu (možete staviti koprivu umjesto kiselice i blitve) od tvrdih dijelova. Dobro operite zelenje. U loncu rastopite preostali maslac, dodajte češanj češnjaka narezan na kriške, a zatim i zelenje. Pirjajte oko 4-5 minuta često miješajući. Prilikom svakog miješanja dodajte prstohvat soli.
- 5. Pirjano zelenje rasporedite po kuhinjskom ubrusu. Pospite fino naribanom limunovom korom.
- 6. Ogulite šparoge sa svih strana s pomoću gulilice. Pustite ih u vodu s vrelom posoljenom vodom na 30 sekundi. Procijedite šparoge.
- 7. Na dno dubokog tanjura postavite kruh od pirjanog povrća. Na njega postavite trakice šparoga. U sredinu stavite sirovi žumanjak. Oprezno ulijte juhu od luka.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)
Recepti Adam Liaw
Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama
Recepti Primož Dolničar
Osnova za juhu
Recepti Primož Dolničar
Juha od gljiva
Recepti Lora i Stoyan
Riblja juha sa zelenim umakom
Recepti Lora i Stoyan
Juha od batata s tostiranim lješnjacima
Recepti Lora i Stoyan
Juha od jeruzalemskih artičoka s kaduljom
Recepti Lora i Stoyan
Krem juha od graška s dimljenom pastrvom
Recepti Lora i Stoyan
Juha od crvene leće
Recepti Lora i Stoyan
Talijanska svadbena juha